Грижа за водолазната екипировка

Kак да се погрижим за водолазната екипировка преди и след гмуркане, така че тя да се погрижи за нас под водата!

Ако сте сериозен водолаз, значи най-вероятно сте инвестирали значителни средства в екипировката за гмуркане. И, разбира се, вие искате да се погрижите за това оборудване, нали?

Правилната поддръжка значително ще удължи живота на вашата екипировка, но също така е една от най-добрите застрахователни полици за безопасност при гмуркане.

Редовната поддръжка изисква визуално да инспектирате, да почиствате и правилно да боравите с всички части от вашата екипировка, като използвате конкретни стъпки както за грижите преди, така и след употреба. Така че, преди следващото ви гмуркане да сте сигурни, че вашият регулатор работи безотказно.

Маска, Плавници, Шнорхел

Преди гмуркане 

1.Огледайте всички силиконови ленти, за да търсите фини пукнатини. Особено често се срещат при каишките на плавниците за боти и са ясни признаци за предстоящ скъсване. Ако откриете следи от нраняване или скъсване е препоръчително да смените лентата/ремъка.

2. След това разгледайте силикона на маската, гъвкавата част на шнорхела и мундщука за всякакви „сълзи“. Най-често срещаната зона на повреда на маската е уплътнението около бузите и носа. Това най-често се случва при неправилно съхранение (подгънат силикон) или тежката употреба, което от своя страна води до течове.

3.Най-накрая проверете всички катарами, които могат да се счупят или да се запушат с остатъци, които могат да повлияят на функционирането им.

След гмуркане

За да избегнете появата на плесен, изплакнете маската, плавниците и шнорхела с топла, прясна вода и ги оставете да изсъхнат напълно, преди да ги опаковате. И опаковайте тези предмети свободно, така че плавниците да не се прегъват или пречупват, и не изкривява силикона на маската. Оставянето на тези предмети в странно положение за дълъг период от време, ще ги накара да приемат неестествена форма и наруши тяхната ефективност.

Регулатор

Преди гмуркане

Добра идея е да свържете регулатора си с бутилка, когато подготвяте оборудването си за гмуркане. Направете няколко вдишвания от регулатора, и няколко вдишвания от октопода и проверете манометъра за точно налягане. Визуално проверете всички маркучи на регулатора, за да се уверите, че няма пукнатини, уверете се, че няма отвори или сълзи в мундщуците и проверете металните фитинги за корозия. Ако използвате предпазители за маркучи, ги плъзнете от първата степен, за да проверите под тях.

В същото време търсете корозия на металните части от първата степен. Пукнатините в маркучите или очевидната корозия на някой от компонентите на регулатора изискват професионално обслужване от квалифициран техник. След това откачете регулатора от бутилката, сложете капачката за прах, вдишайте силно всеки регулатор и задръжте вакуум.

Също така проверявайте всеки корпус от втора степен за пукнатини и ако имате аналогови, маслени манометри, уверете се, че те не изпускат течност. Повечето водолази сега използват компютри и въпреки че тези устройства рядко се провалят, една мъртва батерия може да провали деня на гмуркането. Така че проверете индикатора на батерията на компютъра и следвайте инструкциите на производителя за това кога и как да подмените тези батерии. Ако имате аналогов компас, завъртете корпуса, за да се уверите, че компас картата се движи свободно.

След гмуркане

Когато изплаквате регулатора си, уверете се, че клапите за пречистване на втората степен не се натискат и капакът за прах от първа степен е здраво закрепен. След като потопите цялия в съд със сладка вода, изплакнете втората си степени с топла вода през регулатора на мундщука и през отсрещната мембрана. Изплакнете фитинга, който се свързва с вашия инхалатор за ниско налягане, като работите с плъзгащата бърза връзка назад и напред, като го държите под топла течаща вода. Може да използвате и четка за зъби, за допълнително триене и прецизност.

Допълнително може да напръскате металните елементи с WD40, което ще ги съхрани от корозия преди да ги зазимите.

BCD - Жилетка за контрол на плаваемост

Преди гмуркане

Проверете вашия BC инфлатор, като го свържете с регулатор, който е закачен към бутилка. Напомпайте няколко пъти с въздух BC, след това освободете бутона за надуване и слушайте за изтичане на въздух в BC, което би означавало залепване на инхалатора.

След това надуйте вашето BC, докато вентилът за освобождаване на налягането се отвори и оставете BC да престои около 20 минути, за да видите дали той държи въздушно налягане. Докато BC се напомпва, проверете клапаните, колана за талията, раменните колани, лентата на резервоара и всички катарами за прекомерно износване. Ако вашият BC има метални катарами, проверете ги за корозия, което ще отслаби металната конструкция и в крайна сметка ще доведе до откачане на ключалката.

Натрупването на бяло вещество или зелен прах в допълнение към ръждата са признаци на корозия. Малката корозия обикновено може да бъде почистена с твърда четка и малко бял оцет – не забравяйте да изплакнете елемента след това, така че оцетът е напълно отстранен – ​​и бърз спрей от хранителен силикон ще помогне за предотвратяване на бъдещата корозия, ако рутинно се прилага след Вашето оборудване е чисто и напълно сухо.

След гмуркане

Изплакнете BC със сладка, топла вода. Още по-добре, добавете малко количество шампоан. Извадете целия въздух от вашето BC, поставете го в дъното на леген/вана за изплакване, задръжте го с тежести и го оставете да се накисне за около 30 минути. След това източете резервоара, изплакнете оборудването, за да извадите по-голямата част от сапуна, напълнете леген/вана с прясна вода и оставете устройството да попие още няколко минути, за да премахнете всички остатъци от сапун. За да изплакнете вътрешността, натиснете ръчния бутон за надуване и задръжте мундщука под течаща вода, докато BC е 60 до 70% пълна с вода. Разклатете BC за да достигнете всички части и след това източете водата през всеки от клапаните и маркуча на инхалатора. След като изцедите водата, напълно надуйте BC, оставете останалата вода в BC да се утаи за минута или две и след това отново да я източи. Най-накрая, надуйте БК до около 50% от обема и го оставете да изсъхне навън от пряка слънчева светлина.

Съхранение


Винаги оставяйте оборудването си да изсъхне добре отвътре и отвън, преди да го опаковате. Ако имате стая като склад, най-добре е да закачите BCs, костюмите и регулаторите в хладна и суха стая. Много водолази обаче не разполагат с достатъчно пространство за това. С изключение на вашия костюм, оборудването може да се съхранява в куфар без да се повреди, но се уверете, че чантата е достатъчно голяма, за да не се прегъва неестествено. Съхранявайте BC с около 20% пълна с въздух, за да пазите вътрешните стени на балона.

За по-нататъшна защита срещу увреждания, може да нанесете лек слой силикон върху всички гумени и метални компоненти. Не пръскайте силикона директно върху компонентите. Вместо това, напръскайте върху мека кърпа и я разтривайте върху шланговете на регулатора, каучуковите ремъци и металните катарами. Съхранявайте маската си в твърда кутия, за да я предпазите от удар. Можете да добавите компютъра и компаса си и в кутията.

Професионална проверка


Някои компоненти на вашето оборудване изискват годишна проверка и сервиз от квалифициран техник. Грешка е да се приеме, че ако не сте използвали вашето оборудване, не се нуждаете от обслужване. Всъщност това е малко като с колите – ако не я карате редовно ще има повече нужда от сервизиране, отколкото ако редовно се ползва.
Thislegorn Red Sea

В края на краищата ще ви посъветвам да отделяте повече време за по-чести почивки на екзотични места из света с възможност за гмуркане. Поддръжката е важна, но ако не използвате вашата екипировка по предназначение всичко би било напълно безсмислено. Така че пътувайте, гмуркайте се и опознавайте подводния свят.

Може да ви хареса също и

Изчерпан

Извънземно приключение в Чили - GoExplore Chile

В рамките на 15 дни ще обиколим Чили от край до край. С нейните 4270 км Чили е най-дългата и
Атакама, Остров Чилое, Патагония, Торрес Дел Пайн, Чили
23.01-06.02.2025
Ново

В търсене на гърбати китове в Океания - GoExplore "Тонга"

На една ръка от "нежните великани" - Гърбатите китове В света на приключенията и гмуркането, Тонга е една от онези
Океания, Тонга
3-10 Септ. 2024
godive Malpelo Columbia
Изчерпан

Водолазна ваканция в Колумбия - GoDive "Malpelo"

Гмуркане в Малпело - нашият личен фаворит! Остров (върхът на подводна планина) се издига от водата в средата на Тихия
Malpelo, Колумбия
10-19.01.2025
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции
Ново

Сърф, хавайски сърф приключения на Малдивите

Ако предпочитате да сърфирате по вълни, а не в мрежата, да ловите риба, а не имейли или да очаквате с
Малдиви
13-20 Юли 2024

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

30.09.2019
I hope that you won't stop writing such interesting articles. I'm waiting for more of your content. It's so good that i'm going follow you!

Вашият коментар