Lembeh, Индонезия, Манадо
Място
15-22.08.2025
Дата

Мечтата на всеки макро-фотограф

Проливът Лембе e разположен е северната част на о. Сулавеси, Индонезия. Става популярна дайвинг точка още през 90те години, а днешно време е абсолютно задължителен за тези, които обичат макро дайвинга. Той се е превърнал в първокласно място за подводни фотографи поради богатството от уникални и редки същества като неуловимия космат октопод, малки морски кончета и огромно разнообразие на риба жаба и нидута.

Наш дом за периода ще бъде бутиков комплекс Solitude Lembeh Resort, който разполага с 17 просторни и красиво декорирани вили и стаи в традиционен индонезийски стил (Minahasan). Три различни опции за настаняване — 8 вили с изглед към градината, 2 вили на брега на морето и 7 луксозни стаи.

Казано по-просто, това е едно от малкото места на света, където водолазите да открият забележителна концентрация на странни и прекрасни същества. Местата за гмуркане на Lembeh са дом на космати жаби, ярки сепии, амбонска скорпионска риба, уондърпус и много, много други, всички само на минути от вашия курорт за гмуркане.

ДАТИ

15  – 22 August 2024 – в топ сезона за чудати животинки

Температурите на водата варират са 25-26 градуса по Целзий през август. Препоръчваме 5 мм неопренов костюм, особено ако правите по няколко дайва на ден.

За тези от вас, които биха искали да си разширят водолазната ваканция сме подготвили допълнителна седмица в Алор, Индонезия от 23 до 30 Август в топ сезона за Мола Мола.
Допълнителна информация тук https://golive.bg/adventures/alor/

БЮДЖЕТ

ЦЕНА: 1765 $/човек deluxe стая
ЦЕНА: 2025 $/човек Garden вила
ЦЕНА: 2340 $/човек Ocean вила

*цената е за двойно настаняване

– Хранене на пълен пансион (3 хранения на ден).Кафе, чай и питейна вода.
– 7 нощувки в избрана от вас стая
– 18 гмуркания на въздух. Има опция за Нитрокс с доплащане 125$
– Двупосочен трансфер от/до летището
– Водачески услуги за гмуркане
– Безплатен wifi
– Следобеден чай, кафе и нещо за гризкане
– 12л бутилка, тежести и такси за морски парк

В цената не е включено:

– Самолетен билет София-Манадо-София (около 800-1000 долара)
– Застраховки – медицинска/водолазна/отмяна на пътуване
– бакшиши и лични разходи

РЕЗЕРВАЦИИ

За да резервирате вашето място се заплаща депозит от 20%. Остатъка се плаща 90 дни преди датата на пътуването.

00359 888 343843

Снимки и видеа

Снимки и Видеа

За пролива Манадо/Лембе
Разположен точно до североизточното крайбрежие на Сулавеси, тесният пролив Лембе се намира между континента и самия остров Лембе. Проливът дължи известното си разнообразие от видове на уникален набор от характеристики. Първо, местоположението му в центъра на Кораловия триъгълник означава, че околните морета са дом на невероятен брой различни морски видове. Но по-важното е, че остров Лембе лежи директно на пътя на огромни течения, които свързват Индийския с Тихия океан. Този поток от богата на хранителни вещества, по-хладна вода се канализира през пролива всеки ден, носейки със себе си постоянен запас от храна и млади екземпляри от всякакъв вид – идеални условия за експлозия на живот.

По дължината си от 14 километра Лембе има закътани заливи и скалисти върхове, черни вулканични пясъчни склонове, бели варовикови пясъчни склонове, легла с водорасли, ограждащи коралови рифове, развалини и дори няколко корабокрушенци. Създадени от човека отломки и потънали трупи добавят към този набор от различни местообитания, като всички те допринасят за разнообразието на това забележително място. Въпреки че терминът „гмуркане“ е използван за първи път за описание на местата за гмуркане в Папуа Нова Гвинея, уникалната среда на пролива Лембе означава, че истинският дом на лова на същества и изследването на невероятна подводна кал е в Сулавеси!

Как се стига до Манадо/Лембе
Най-близкото летище за международни и вътрешни полети е Манадо с чести полети от Сингапур, както и редовни вътрешни полети от Джакарта и Бали през Макасар. От Манадо трансферът до Битунг по шосе отнема час и половина, последван от кратко 10-15 минутно пътуване с лодка до вашия курорт, ако сте отседнали на остров Лембе.

Най-добрите видове в пролива Лембе
Пълният списък на съществата и макроживотите, открити в протока Лембе, вероятно никога няма да бъде пълен, но прост списък на емблематични видове разкрива колко добър е Лембе. Може да се намери всичко от пищна сепия, чудесен октопод, мимически октопод, космат октопод, кокосов октопод и октопод със сини пръстени, до амбонска скорпионска риба, ринопиас, скорпионска риба Inimicus, пегасови морски молци, малки морски кончета, морски кончета и голоклони. Добавете осемте вида риби жаби, космати скариди и раци боксер, звездобройци, големи скариди богомолки, електрически миди, риби-призраци, червеи Бобит, кардиналски риби и лентови змиорки и започвате да осъзнавате колко много видове могат да бъдат намерени! Освен че просто отбелязват даден вид от вашия „списък с попадения“, гмуркачите също имат наистина добър шанс да станат свидетели на много поведение – чифтосване, снасяне на яйца, хранене и битки са много очевидни части от живота в пролива Лембе!

Най-добрите места в пролива Лембе
Някои от известните места на протока Лембе включват водопадите Нуди и отстъплението на Нуди, Аер Пранг, Аер Баджо, Прозорецът на ангела, Ловът на същества, Косматото кълбо, Джахир, Макавиде, Развалината на Мавали, Полицейският кей, Панте Париги, Ретак Лари и ТК. Тези места предлагат безплодни пясъчни склонове, рифове, стени, потънали кораби, гмуркания с кейове, равнини с морска трева – и всичко между тях. Животните идват и си отиват и някои места ще имат повече същества от други, така че е най-добре да попитате гидовете във вашия курорт дали искате да видите нещо конкретно. Те са тези, които разполагат с актуална информация и са експерти в намирането на тези рядкости!

Гмуркането на Lembeh е подходящо за всички нива на опит, въпреки че начинаещите трябва да внимават за плаваемостта си и да се уверят, че морското дъно не е нарушено. Температурата на водата е около 28 – 29C от октомври до март и леко спада през април, май, юни и септември до 26 – 27C. Най-студените месеци са юли и август със средна температура на водата около 25-26C. ZuBlu препоръчва носенето на неопренов костюм с дължина 3 мм или 5 мм в зависимост от вашата чувствителност към студ и кога ще се гмуркате.

Курорт Solitude Lembeh

Сгушен в очарователния терен на Северен Сулавеси, Индонезия, се намира забележителният курорт Solitude Lembeh, известен в световен мащаб със своите изключителни гмуркания в кал и изобилие от редки макросъщества.

Експертни водачи за гмуркане помагат на гостите да открият и заснемат тези удивителни подводни чудеса. Обхващайки над половин хектар, това място за уединение пази съкровена история на трайни ценности и ценни приятелства, което го отличава като несравнима дестинация.

Местата за настаняване, включително две (2) вили на брега на морето, осем (8) градински вили и седем (7) луксозни стаи, предлагат обмислен дизайн за автентичен и комфортен престой. Преплитайки традиционната индонезийска архитектура с модерни удобства, всяка вила създава приветлива атмосфера за релакс, което я прави основен избор за тези, които търсят курорт за гмуркане с опции за луксозни вили.

Давайки приоритет на спокойствието и обновяването, курортът служи като убежище за гости, търсещи подмладяване. Специализираният екип на Solitude гарантира незабравимо изживяване, създавайки скъпи спомени, които остават за цял живот.

1,765 
Цена на човек
Ново

Резервирай приключение

Мнения за приключението

Все още няма мнения

Остави ревю

Оценка