Гмуркане на островите Раджа Ампат, Индонезия
Raja Ampat

Най-желаната дайвинг дестинация

Къде се намира Раджа Ампат?

Раджа Ампат се намира в Западната провинция Папуа в Индонезия, по-рано известен като Ириан Джая. Раджа Ампат означава „Четирите царе“, което е препратка към четирите основни острова – Misool, Salawati, Batanta и Waigeo.

raja-ampat-west-papua
Where is Raja Ampat located?

Защо е толкова специален?

Организацията за природозащита и опазване на природата твърди, че 75% от морските видове в света живеят на островите, което прави Раджа Ампат изключително важна дестинация.

Raja Ampat е една от най-красивите дестинации в Индонезия и в света. Изключително популярен сред водолази и може да се каже мечта за всеки фен на подводния свят. Wonderful Indonesia

Your Questions Answered About Visiting Raja Ampat, West Papua

Credit to Pete McGee, Professional Dive Photographer

Your Questions Answered About Visiting Raja Ampat, West Papua

Историята на Раджа Ампат?

Името на Раджа Ампат идва от местната митология, която разказва за жена, която открива седем яйца. Четири от седемте яйца се излюпват и се превръщат в царе. Същите тези царе властват над четири от най-големите острови в Раджа Ампат, а останалите три се превръщат в дух, жена и камък.

Как да планираме пътуването си?

Трябва да платите такса за вход в Раджа Ампат

Raja Ampat е морски парк и като такъв ще трябва да платите такса за вход. Тези пари отиват за запазване и поддрържа на екологичните услиги в този уникален морски парк. Международните туристи заплащат такса, наречена ПИН в размер на 1,000,000 индонезийски рупия или около $ 85$. Получавате нещо като билет с валидност 12 месеца.

– Можете да го закупите предварително, като се свържете с Туристическия информационен център, email: info.blud.uptdr4@gmail.com
– или спрете в туристическия информационен център Waisai на Waigeo – адрес: Jalan Yosudarso, Siwindores, Waisai.
– Ако отсядате в курорт, хотел, комплекс таксата може да бъде заплатена от доманиките.
– За деца под 12-годишна възраст входът е безплатен.

Your Questions Answered About Visiting Raja Ampat, West Papua

Как да стигнем до Раджа Ампат?

Повечето туристи летят до столицата на Индонезия, Джакарта, а след това с вътрешен полет до Соронг, в Западна Папуа. Оттам се качвате на ферибот до главния остров Waigeo в Raja Ampat, и стигате до малкия град Wasai. Оттук повечето хотели и курорти ще ви вземат и ще ви отведат директно до вашето райско местенце.

Ако пътувате през Сингапур, има директен полет до Makassar, а след това вътрешен полет до Sorong.

Полети

– Летището на Sorong е Domine Eduard Osok (SOQ).
– В Соронг няма международни полети.
– пътувайте от Джакарта до Соронг без прекачване, (CGK-SOQ) – Авиокомпании: Xpress, Sriwijaya
– През сингапур има директен полет до Makassar и след това вътрешен полет до Соронг – Авиокомпания: Garuda
– има и други авиокомпании, които имат една спирка в Макасар, а след това полет в Соронг.

Такси

Пътуването с такси от летище Соронг до фериботното пристанище отнема около 10-20 минути и струва 100 000 рупия или 8,50 USD

Как да стигнете от Соронг до островите Raja Ampat?

Има два вида ферибот, експресната и бавната лодка, която ще ви отведе от Соронг до остров Уайджо и град Вайсай. Експресният ферибот отнема около два часа. Бавната лодка отнема около четири часа. Обикновено фериботите тръгват сутринта и са съобразени с пристигането на полета, но има и втори по-късно следобед.
Проверете допълнително, защото с нарастването на туризма все повече и повече фериботи тръгват от Туристическия офис на Соронг, разположен в Jl. Burung Mambruk Remu, (62-951) 23070, 23560

boats-sorong

От Wasai до вашия хотел/курорт

Waisai е административната столица и голямо пристанище, или с други думи портала към Раджа Ампат. Повечето къщи за гости и курорти, както и яхти за гмуркане имат възможност за трансфер от тук. Просто ги уведомете предварително.
raja-ampat

Къде да отседнете в Раджа Ампат?

Къщи за гости в Раджа Ампат

Ще бъдете гости на местно Папуан семейство, което ще ви готви и чисти все едно сте част от фамилията. За по младите това ще бъде едно невероятно изживяване. Обикновенно домакините ще ви вземат от Вайсай. Английският език е доста базов, но с търпение все ще се разберете. Цената за подобно настаняване варира от $ 35 – $ 80. Ето една добра статия за се докоснете до местната кулутра и бит

Живота на лодка в Раджа Амбат

Най-разпространения за водолазна екскурзия на островите е чрез яхта. Обикновенно цената е доста по висока от настаняването в някой от къщите за гости или курортите. Liveaboard опции за ваканция

Dive and Eco Resorts

raja-ampat-resort

Островите предлагат голямо разнообразие на курорти по формата на цели комплекси от къщи на и до брега на океана и от Хотели, с възможности за гмуркане, спа, разходки с лодка и наблюдение на птици. Разгледай опции тук.

Your Questions Answered About Visiting Raja Ampat, West Papua

Преди да заминете

Паспорт и виза за Раджа Ампат

Вашият паспорт трябва да има поне шест месеца валидност. На теория не ви е необходима виза, за да посетите Раджа Ампат. Въпреки това, много консулства ви насърчават преди да тръгнете да проверите конкретно за вашата държава. Не забравяйте да регистрирате пътуването си с вашата държава.

Здраве и медицина в Раджа Ампат

Вземете всички лекарства с вас. Единствената болница е в Соронг или на 2 часа път с лодка. Тъй като повечето от курортите се използват основно за гмуркане, на островите има много добра първа помощ. Няма аптеки.
Слънцето е силно, така че вземете слънцезащитни продукти, антисептичен крем ако се нараните на корал и вземете антибиотичен крем за морски въшки.

Най-често срещания въпрос е за таблетки срещу малария? В Раджа Ампат има малария, но рискът е доста нисък поради отдалечеността. Много хора приемат Доксициклин, антибиотик, антималариална таблетка няколко дни преди да отидат. Повечето посетите обаче, не ползват таблети, а просто обилно пръскат с репеленти срещу комари.
Използвайте саргон (мрежа за комари над леглото) и близи с дълги ръкави и дълги панталони, особено в зори и привечер, когато натрапниците стават по-активни.

Винаги носим някои антибиотици и лекарства против диария само за всеки случай.

Уверете се, че имате официален списък от вашия лекар, като посочите какви лекарства вкарвате в Индонезия и ги поставете в оригиналните опаковки, така че митниците да не ги конфискуват.
Приемане на лекарства с рецепта в други държави?

Водата

НЕ се пие в Raja Ampat, така че пийте само бутилирана, варена и обработена. Заради влажността в по-добре да пиете много вода, така ще се климатизирате по-бързо. Също така мийте зъбите си с бутилирана вода и избягвайте консумацията на лед.

raja-ampat

Пътувания и застраховки

Винаги трябва да имате застраховка за пътуване, особено по време на приключенска ваканция в отдалечен район.

Парите в Раджа Ампат

Индонезийска Рупия. Има банкомати във Вайсай и Соронг, но не и на островите. Вземете достатъчно пари за всичко, което може да ви потрябва на островите.

raja-ampat-west-papua

Местните хора?

Местните хора са много добронамерени и гостоприемни. Те обичат посетителите и биха ви помогнали във всяка ситуация. Обикновенно децата и възрастните много се вълнуват когато се срещат с туристи особено, от много далечни страни със странни цветове и физиономии.

Още важни факти за Раджа Ампат

Времето

Раджа Ампат се намира на екватора, което значи че температурата на въздуха е почти постоянна, като дневната средна стойност е максимум 31 градуса по Целзий или 89 градуса по Фаренхайт. Районът има средна относителна влажност от 83%, така че може да усещата въздуха леко лепкав и влажен. Океана е топъл през цялата година и почволява спокойно плуване по бански.
Декември и януари се считат за по-влажни месеци. От средата на юни до средата на септември той е доста ветровито и не се препоръчва по дълъг престой на вода.Your Questions Answered About Visiting Raja Ampat, West Papua

Питейна Вода

Да и не. Ако е от местен източник като естествен поток, тогава да. Но иначе водата задължително се преварява преди да се пие. Повечето хотели и курорти предлагат преварена вода или от питеен источник, така че не трябва да се притеснявате и да носите газов котлон и тенджери.

Тъй като това е морски-еко парк, последното нещо, което иска някой, е да види пластмасови бутилки в тази девствена зона. Следователно много рядко ще видите да се разнасят пластмасови бутилки, защото местните хора се гордеят с околната среда. Би било страхотно ако имате на разположение филтрираща бутилка с филтър от въглероден въхлен.

raja-ampat-eco-marine-park

Алкохол

Уважавайте местната култура и се съобразявайте кога да консумирате алкохол и кога не. Ако сте отседнали в курорт, няма проблем, там си се пие на корем. По принцип можете да получите бира (Bintang, местния Хайникен) в курортите, но вероятно не и на всички къщи за гости. Бирата в курорт струва около 50,000 IDR или 3,60 щатски долара.

Облекло

Независимо, че ще прекарвате повечето време във водата с шнорхел или бутилка, все пак трябва да сте наясно, че това е консервативна страна. Подходящо облекло в селата е от съществено значение. Винаги носете саронг (нещо като парче плат, което може да се използва като шал и/или пола), за да покриете раменете си. Коленете също е добре да са покрити ако ще се разхождате извън курорта, в знак на уважение към местната култура.

Местен език?

„Бахаса“ Индонезийски е най-широко разпространен, но много хора говорят Папуански диалект. Английският също се говори, но рядко и на базово ниво.

Религията на Раджа Ампат?

Културата е преобладаващо папунска и християнска. Ислямската религия също се изповядва, като навлиза в Раджа Ампат чрез търговски практики. Съветваме ви да не влизате в църква без разрешение на селяните и винаги да сте облечете скромно и подходящо.

The culture is predominantly Papuan and Christian, and the Islamic religion entered Raja Ampat through trade contacts. As a side not, never enter a church without the permission of the villagers, and always dress modestly and appropriately. See about dress code below.

religion-raja-ampat

Храна

Рибата е основния поминак на тази провинция. Ще намерите също ориз, саго, пиле, темпе и тофу, както и различни зеленчуци. На островите няма много плодове, но от малкото преобладават само бананите. Някои курорти, осигуряват западна храна за гостите, но лично аз предпочитам местните деликатеси. На островите можете да опитате традиционна кухня в подземни фурни (виж снимката).

experience traditional cooking in underground ovens.

Пазаруване & Нощен живот

Нощният живот зависи изцяло от вас. Ако сте предразположени към купони ще трябва да измислите собствена програма. За да бъдем напълно честни след един ден на гмуркане, или плуване с шнорхел или каяк, ще ви се прииска да си полегнете и починете.

Няма нищо по-специално за пазаруване в Raja Ampat. Кой иска да си купи нещо по-така, има известен брой магазини в Waisai. Sorong, като портала на Раджа Ампат към света, има много повече пазари и магазини, които може да посетите по пътя си към дома.

fish-in-raja-ampat

Ключови Факти

Област: Западна Папуа
Столица: Уасай
География: Архипелаг от 1500 острова с джунгли и зашеметяващ морски еко-парк.
Население: приблизително 49, 048 (януари 2014 г.)
Площ: 40 000 км² земя и море
Правителство: Президентска Демократична Република,
Държавен глава: президент Joko „Jokowi“ Widodo; Държавен глава и ръководител на правителството
Интернет: нека да кажем, че е лукс. Има курорти, които разполагат с достъп до интернет, но не разчитайте, че качеството и бързината са като на запад. Най-добре да си закупите местна СИМ карта на летището при пристигането си. Уверете се, че телефонът ви е отключен!
Електричество: Повечето места имат собствени генератори. 220-240Volt 50Hertz

Забавления на островите

renowned-dive-spot-raja-ampat

Ненадминат източник на информация е сайта Stay Raja Ampat, който изчерпателно описва най-добрите места за посещение и дейности.  Страхотен сайт с отлична информация.

Гмуркане

diving in raja ampat

Credit to Pete McGee, professional Dive Photographer

–  Може би най-доброто място за гмуркане, имайки предвид, че покрива над 80% от всички морски обитатели, които може да срещнете в световен мащаб. Всеки един водолаз мечтае да го посети.
Гмуркане в Раджа Ампат, Западна Папуа, Нова Гвинея
Сайтове за гмуркане и шнорхел

Шнорхелинг

raja-ampat-snorkelling

Място №1 в световен мащаб според класация на CNN,
– можете да се плувате навсякъде; водата е толкова чиста, а рибите са безкрайно много.

Посещение на местни острови

music-raja-ampat

Каякинг

Kayak4conservation

Наблюдение на Птици

Раджа Ампат е известен с „Райските птици“, намиращи се на островите Уайджо и Батанта, Червената Райска птица на островите Waigeo и Gam, и Kofiau Monarch и Paradise Kingfisher на остров Kofiau, както и Wugeo’s Bruijn’s Bush Turkey са едни от най-редките създания и могат да се видят с правилния водач.
Саймън Коломсусу http://www.stayrajaampat.com/ultimate-raja-ampat-guide/guides/simon-kolomsusu/
Бени Mambrasar http://www.stayrajaampat.com/ultimate-raja-ampat-guide/guides/benny-mambrasar/
Франки Mambrasar – http://www.stayrajaampat.com/ultimate-raja-ampat-guide/guides/franky-mambrasar/
Paulus Sauyai – http://www.stayrajaampat.com/ultimate-raja-ampat-guide/guides/paulus-sauyai/

Може да ви хареса и

Ново

Водолазна ваканция в Япония - GoDive "Mikomoto"

Остров Микомото предлага ексклузивно приключение за гмуркане, различно от всяко друго място за гмуркане в света.  Черешката на тортата е
Киото, Токио, Япония, Микомото
9-22.07.2025
Ново

Водолазна ваканция в Индонезия - GoDive "Manado/Lembeh"

Проливът Лембе в Северен Сулавеси, е сред световноизвестните дестинации за гмуркане и е абсолютно задължителен за тези, които обичат макро
Lembeh, Индонезия, Манадо
15-22.08.2025
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции
Ново

Водолазна ваканция в Индонезия - GoDive "Alor"

Алами Алор е бутиков курорт на отдалечения индонезийски остров Алор, специализиран да обслужва водолази, шнорхелисти и специалисти в подводна фотография.
о. Алор, Индонезия
23-30.08.2025
Изчерпан

Извънземно приключение в Чили - GoExplore Chile

В рамките на 15 дни ще обиколим Чили от край до край. С нейните 4270 км Чили е най-дългата и
Атакама, Остров Чилое, Патагония, Торрес Дел Пайн, Чили
23.01-06.02.2025
Ново

В търсене на гърбати китове в Океания - GoExplore "Тонга"

На една ръка от "нежните великани" - Гърбатите китове В света на приключенията и гмуркането, Тонга е една от онези
Океания, Тонга
3-10 Септ. 2024
godive Malpelo Columbia
Изчерпан

Водолазна ваканция в Колумбия - GoDive "Malpelo"

Гмуркане в Малпело - нашият личен фаворит! Остров (върхът на подводна планина) се издига от водата в средата на Тихия
Malpelo, Колумбия
10-19.01.2025
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции
Ново

Сърф, хавайски сърф приключения на Малдивите

Ако предпочитате да сърфирате по вълни, а не в мрежата, да ловите риба, а не имейли или да очаквате с
Малдиви
13-20 Юли 2024

 

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар