Зимен сърф – Аспровалта, Гърция

Най-добрият начин да се презаредиш за следващата седмица

(Част 1 – 11.02.17)

Първият зимен сърф трип за тази година. Като цяло може и да е последният, зимните трипове не са толкова чести или по скоро ние не ходим много по зимни прогнози заради условията и по ниския ентусиазъм. В тази връзка водата в Черно Море e мразовита и решаваме да видим как ще се развие прогнозата в Гърция до Аспровалта. Мястото е близо, вече сме го изграли няколко пъти. Знаем къде се спи, какво се яде, и къде са най-подходящите сърф метсенца. 

По пътя към Гърция
По пътя към Гърция

Отнема ни 4:30 часа да се доберем до къщата на гръцката ни Мама. Мило семейство, което ни посреща с биричка и халва. Настаняват ни в халадилник. Явно и тук, както по Черно Море, зимата всичко се барикадира и става като във филм със зомбита. Хапваме бавно и спокойно в единствената отворена таверна. Супер приятни гръцки гозби. Свежи маслини, белен патладжан с подправки, и редовните гръцка и млечна салата. Рибките също за задължителни. Изобщо, голямо угощение и едвам ставаме от масата. Добре, че имаме цяла вечер да смелим храната.

Гръцка гощавка
Гръцка гощавка

7 часа сутринта. Тодор не издържа! Сякаш цяла вечер е стоял над часовника и търпеливо е чакал да удари часът за сърф. Като нетърпеливо малко дете, което е купило от топлия нов хляб и не може или не иска да чака до вкъщи, за да отхапе от крайчето.

В момента, в който чува звънеца той скача като войник и се провиква „Тук има ли сърфисти?“, с едно око аз му отговарям „Има само креватни сърфисти“.Няколко минути по късно, всеки извършил своята сутришна процедура се товарим на колата и тръгваме в търсене на вълни.

Времето е спокойно. Хладно. +4 градуса, с тих ветрец и страхотен изгрев. От месеци не бях виждал изгрева над водата. Липсваше ми.

Winter Surf 11.02.2017
Популярният спорт „Дървото“

Отиваме директно на Дървото, популярен сърф спот в района. Там изглежда лежерно, даже прекалено малко, за да влезем. Вълните са подредени, но с доста малък период и без сила. Сетовете стават, но за по-големи дъски. Кол-центърът работи с пълна сила и се докладват условията от 2-3 позиции в района. Получаваме важна информация от Алексис. Спрямо условията има подходящ спот за каране на плажа Олимпиада. Чакаме Алексис, които идва от Солун и отиваме да проверим. На двадесетина километра по Атонския ръкав. Вятърът вече е поутихнал и са се събрали няколко сърфистки коли със смелчаги във водата. Температурата е 13 градуса на водата и 6 на въздуха. Наистина трябва да превъзмогнеш, някой удобства на дома, за да си тук и да можеш да се насладиш на обстановката. 

Морето ни приветства с вълни до кръста, вървящи в разнообразни посоки, но преобладаващо в дясно. Периодът е малък и стените са къси. Общо взето, за да покараш трябва доста да се раздадеш. Нещо като малкия брат на типичен Силистар, по Южното Черноморие.

Дръж вълните Тоше
Дръж вълните, Тоше!

Въпреки това, ентусиазма е на лице и всички сме готови да влезем и да опитаме, какво ще ни предложи морето. Тодор Бояджиев подготвя новата си дъска. Розова, с розов лийш, с розово въженце за лийша, с розова вакса. Няма как да го пропуснеш във водата! Всички му се кефим.

Момчетата са готови Боби, аверчето на Боби и Тошко. Аз и Павел Кристов чилваме още малко, че до преди 20 мин. бяхме във водата. 

Гледката е страхотна. Шума на разбиващите се вълни, приятните викове на успешно хваната вълна, усмивките по зачервените от студената вода лица, топлите лъчи на слънцето и прелитащите гларуси. Чувства, които никога няма да изпитаме ако стоим вкъщи на дивана и гледаме обичайните канали, та дори и те да са Дискавъри. Трябва да си там, да усетиш елементите и почувстваш зова на природата. Дори и да не можеш да караш сърф. Самото присъствие те зарежда и дава нов порив за живот.!!!

Разчупваме смразените крайници във топлият минерален извор. Напълно безплатно.
Разчупваме смразените крайници във топлият минерален извор. Напълно безплатно.

Идва моментът, да решим дали оставаме и утре. След кратък анализ на прогнозата решаваме да се отдадем на топлия минерален извор в района и после към планината. Май там ще е по забавно, имайки предвид слабите вълни и силният вятър.

Неделя ще е ден за ски. (в част 2 – 12.02.2017)

Също ще ви хареса

golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции
Ново

Сърф, хавайски сърф приключения на Малдивите

Ако предпочитате да сърфирате по вълни, а не в мрежата, да ловите риба, а не имейли или да очаквате с
Малдиви
13-20 Юли 2024

 

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

22.08.2021
А кой е топлият минерален извор?
18.01.2020
We are a family run dive centre in Cyprus, we love your content!

Вашият коментар