Остров Малпело – предизвикателен дайвинг далеч в Тихия океан
godive Malpelo Columbia

най-предизвикателната дайвинг локация

Гмуркане на остров Малпело, Колумбия

Остров Малпело е малък (скална формация с дължина 300 км, която принадлежи към междуокеанска планинска верига) и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО в източната част на Тихия океан. Разположен е на стотици километри от континенталната част на Колумбия. Островът прилича на безплодна скала и е предимно необитаем, с изключение на военната база под формата на фургон с оновната цел да пази от нелегален рибовол. Островът е с дължина около 1600 метра, ширина 700 метра, и височина 300 метра. На Малпело не се извършват никакви дейности – с изключение на наблюдението на птици, но водите около острова са истинско удоволствие за водолазите, които искат да се доближат до множество различни видове акули. За да се защити това светилище, се таксува 37 USD на ден и водолаз. През 2006 г. е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО.

Информация за гмуркането на остров Малпело

Остров Малпело е доста ексклузивна дестинация за гмуркане, Колумбия позволява само една лодка наведнъж тук, тоест за дадена седмица ще бъдете само вие и вашите приятели. Островът е част от така наречения триъгълник на чукоглави акули “Hammerhead Triangle”, който включва остров Галапагос, остров Кокос в Коста Рика и остров Малпело в Колумбия. Регионът получива името си заради големите популации акули чукове, които могат да наброяват стотици. Не е чудно, че Малпело е известен като една от най-добрите дестинации за сафари гмуркане на Земята.

Кога да посетите

Малпело има тропически климат, което означава, че гмуркането е възможно целогодишно. От януари до май е сухият сезон, който също съвпада със сезона на акулите чукове. Водата обаче е по-студена през тези месеци и видимостта е затруднена от богатия планктон.

Юни до декември е влажният сезон, който носи по-топли води и най-добра видимост. От май до юли шансовете за забелязване на копринени акули са високи, а от юли до октомври китовите акули се появяват.

Има и още една акула, която потайно се крие в дълбините около острова. Ферокс е “дренозъба” акула на над 150 години и около 5 метра дълга, която живее в района и която само отбрани водолази успяват да видят.

Температура на водата

По време на сухия сезон (от януари до май) температурите са средно между 15 ° и 20 ° C (59 ° F – 68 ° F). По време на влажния сезон (от юни до декември) водолазите могат да изпитат температури на водата между 26 ° C и 28 ° C (78 ° – 82 ° F).

Течения

Остров Малпело има силни и променящи се течения. Това е и причината островът да се препоръчва за напреднали водолази, а не за начинаещи. Водолазите трябва да притежават напреднала квалификация за гмуркане в открити води, за да се гмуркат тук.

Видимост

Видимостта на водата около остров Малпело обикновено е около 30 метра (100 фута), но изобилието от планктон по време на сухия сезон може да го намали до 10 метра (33 фута). Видимостта може също да се промени бързо и драстично през целия ден. Въпреки това се подобрява през влажния сезон.

Видове гмуркане

• Дрифт гмуркане

• Гмуркане на стена

• Пещерно гмуркане
• Дълбоко гмуркане

Дайвинг акценти на остров Малпело

Акули и други големи неща

Морският резерват, който включва остров Малпело, е най-голямата зона за забрана на риболова в източния тропически Тихи океан. Звездите тук без съмнение са чукоглавите акули, но водите, заобикалящи островите, са „резервоар“ за много различни видове акули. Пасажите от акулите могат да наброяват до 300 индивида.

Има и големи струпвания на копринени акули, които наброяват до 1000 индивида. Островът е и един от малкото региони на Земята, където може да се види дребнозъбата акула (https://en.wikipedia.org/wiki/Smalltooth_sand_tiger). Други видове акули, открити тук, включват Галапагос, китова акула, тигрова акула, черна и бяла акула.

Делфини, манти, риби и риби тон също са жители на района. Дори по-големи животни като гърбави и сини китове се появяват. По време на нашето пътуване 2019 година всички бяхме възхитени от огромните пасажи мулет снапери и джакфиш, които се извисяваха като небостъргачи пред нас.

По-малката риба

Водите около Малпело гъмжат от живот с всякакви размери. Тук са регистрирани около 394 вида риби, 340 вида мекотели, 17 вида морски бозайници и 7 вида морски влечуги. Свободно плуващите мурени правят доста шоу и водолазите също могат да насочат погледа си към онова, което някои наричат ​​най-грозната риба в света – прословата риба прилеп с счервени устни https://en.wikipedia.org/wiki/Red-lipped_batfish. В Малпело също могат да се видят goatfish (барбун), grunts, jacks, Moorish idols, damselfish, angelfish, surgeonfish, и creole fish

За повече информация как да стигнете до там, с коя лодка да плавате и с какво непланирани обстоятелсва може да се сблъскате може да се свържете с нас и ще ви разкажем всичко подробно защото Малпело остава най-предизвикателното приключения за нас и нашия екип.

За да добиете по-реална представа споделяме с вас едно кратко видео от нашето приключение през 2019г.

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар