Дайвинг в Египет – една от най-добрите дестинации за гмуркане в света
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции

Дайвинг в Египет

Разположен в североизточния ъгъл на Африка, Египет се смята за люлка на цивилизацията, историята му датира от 6 – 4 хилядолетия пр. Н. Е. Днес Египет е втората по големина икономика в Африка, разчитаща най-много на туризма. Милиони туристи от цял ​​свят посещават Египет всяка година. И докато повечето чужденци идват тук заради прочутия пирамидален комплекс на платото Гиза, други пък се наслаждават на забележителностите под водата и така гмуркането заема все по-голяма част от общия туризъм.

Характеристики на дайвинга в Египет

Топлото време, чистата вода, цветните рифове, изобилието на морски живот и страхотните останки несят на Египет репутацията на една от най-добрите дестинации за гмуркане в света. Червено море е обявено за едно от 7-те чудеса на подводния свят поради своята красота и биологично разнообразие. Над 1100 вида риби, от които около 20% са ендемични (тоест срещат се само там), и повече от 200 вида меки и твърди корали могат да бъдат намерени тук. В допълнение към рифа, платата, лагуните, градините и пещерите създават перфектната среда за любителите на всякакви гмуркания.

scuba diving egypt

Кога да посетите?

Гмуркането в Египет е възможно целогодишно, но температурите на водата варират значително. Най-доброто време да посетите страната е също въпрос на това, което искате да видите. Сезоните на китовите акули обикновено започват в края на май и продължават до края на юни. Летните месеци също са най-доброто време за забелязване на повече морски същества, тъй като планктонът привлича манти и морските костенурки обикновено гнездят през топлите месеци. От друга страна зимните месеци обикновено носят по-добра видимост и по-малко екстремни температури на въздуха.

Температура на водата

Средна температура на водата: варира от 21 ° C до 28 ° C през цялата година. Ако предпочитате топла вода, около 28 ° C, най-добре е да посетите Египет през лятото, като август е най-горещият месец. Ако идвате през зимата, водата е по-хладна, около 21 ° C. Февруари е най-студеният месец. Ако дойдете през пролетта или есента, температурата на водата е около 25 ° C.

Ако не харесвате „студената“ вода, избягвайте да идвате през декември, януари и февруари! Ако не обичате много горещо време, опитайте се да избягвате юни, юли и август.
Ако не харесвате туристическата тълпа, опитайте се да избегнете високия сезон, който продължава през март, април, май, септември, октомври и ноември. Ниският сезон е през летните месеци през юни, юли и август. Зимните месеци (декември, януари, февруари) са висок сезон за културен туризъм и нисък сезон за гмуркане поради „студената“ вода.

Течения

В зависимост от мястото за гмуркане и региона в страната, теченията могат да варират от нежно до силно. Офшорните сайтове за гмуркане като Elphinstone Reef или Brothers са известни с невероятни дрифт гмуркания със силно течение!

Дълбочина

От 5м до 30м. Кораловите рифове са плитки и повечето места за гмуркане са дълбоки между 10 и 20 метра. Освен това има няколко останки като в Абу Нухас, които са доста плитки и подходящи за всички нива на водолази

Видимост

Видимостта на водата в Египет варира между 20 и 50 метра, но често се среща перфектна видимост от над 40 метра.

Видове гмуркане

  • Гмуркане с рифове
  • Гмуркане на стена
  • Дрифт гмуркане
  • Гмуркане в развалини
  • Гмуркане в пещери
  • Нощно гмуркане
  • Дълбоко гмуркане

Акценти в гмуркането в Египет

Потъналия кораб „Thistlegorm“

Известният кораб SS Thistlegorm Merchant Navy е един от най-добрите места за гмуркане на развалини в света и най-популярният в Червено море. Корабът се намира в 33 метра вода на западния бряг на Синайския полуостров, на около 40 км от Шарм Ел Шейх. След като е бил във водата в продължение на десетки години, развалината вече е красив изкуствен риф, където водолазите все още могат да наблюдават много от военните запаси, които е носил. Танкове, бронирани превозни средства, самолети, камиони, джипове, мотоциклети и пушки са само част от невероятните неща, които можете да забележите на кораба

Thistlegorm wreck
Diving the SS Thistlegorm wreck. Photo by HannahHawke

Панорамен риф

„Панорамен риф“ е извесна дайвинг локация на юг от Хургада, която предлага панорамна гледка в своите плата и вертикални стени. Това е един от най-големите рифове в района и е необходимо повече от едно гмуркане, за да се изследват всички негови характеристики. Рифът е покрит с твърди корали по стръмните склонове и меки корали около платата. Panorama Reef предлага на водолазите шанса да видят изобилие от морски живот, включително акули с бял връх, сиви рифови акули, рядно чукоглави акули, орлови лъчи, баракуди и риба тон.

Яростни плитчини

Fury Shoals е приказно място за гмуркане в южната част на Червено море в района на Марса Алам, което всъщност се състои от система от рифове. Този район не беше много популярен като дестинация за гмуркане, тъй като беше трудно да се стигне до там. Има голямо коралово образувание с много твърди корали, разклонени корали, меки корали. Дълбочината на рифа варира от около 10 метра до около 40 метра, така че всички нива на водолазите ще могат да изследват рифа.

Проливите на Тиран

Проливите на Тиран са морски проходи разположени в залива на Акаба. Те са едно от най-добрите дрифт гмуркания в Египет, по-подходящи за напреднали гмуркачи поради силните течения и дълбочината. Тук водолазите могат да изследват рифовете Jackson ReefThomas ReefWoodhouse Reef, и Gordon Reef. Рифовете гъмжат от риба и предлагат стръмни спускания, където човек може да се възхищава на пелагични морски обитатели. Чуковете и тигровите акули са само част от по-големите животни, които можете да срещнете тук.

Остров Гифтун

Giftun е малък остров на по-малко от час път от Хургада и идеалната дестинация за някои от най-добрите дрейфове в Египет. След като се гмуркат, водолазите се носят по стена на риф със забележителна поредица от горгонски корали. Рифът се изравнява до пясъчно плато с повече живот от стената, където може да се видят скатове, морските костенурки, гигантските мурени, каменните риби, риба скорпион, и крокодил, наполеонови руби, баракуди и риба тон.

ЕЛФИНСТОНОВ РИФ

Вълнуващо място за гмуркане съставено от няколко плата, пещери, с бързи течения и много екзотични морски животни. Бъдете на щрек за цветни корали, океанска бяла акула и пасажи от чукове.

БРАТСКИ ОСТРОВИ

Един от най-незабравимите места за гмуркане за напреднали гмуркачи, тези малки острови на 60 мили от брега предлагат силни течения, пелагични морски обитатели, орлови скатове, акули и два потънали кораба.

ДИДАЛОВ РИФ

Кръгъл морски риф, разположен на изток от Марса Алам с голямо разнообразие от корали, красиви анемони и изобилие от акули, чукове и сиви рифови акули.

ДАХАБ

Насладете се световноизвестната Синя дупка, каньона и цветните рифове, прегърнали планинското крайбрежие.

МАРСА АЛАМ

Бреговата линия на Марса Алам предлага много дайвинг разнообразие, някои отлични плажове и превъзходно гмуркане или от брега, дневни лодки или бордове. Най-важното е, че там се среща и морскара крава „дюгонг“ точно когато не очакваш 🙂

RAS GHARIB

Стратегическото разположение на Рас Гариб в Суецкия залив го прави дом на множество корабокрушения, много от които все още не са картографирани. Приключението очаква любопитни водолази, желаещи да изследват неизследвани води.

РАС МОХАМЕД

Цветни меки корали растат от надвеси, заобиколени от антии, гигантски горгониански ветрила, ята от валета или риба тон и от време на време акула или орлови скатове. Умерено до силно течение и добра видимост.

САФАГА И МАКАДИ БЕЙ

Дом на известни и зловещи останки, защитени коралови градини и широк спектър от морски живот, ненаселените заливи Макади и Сафага са идеални за водолази, които искат да проучат всичко, което Червено море може да предложи.

ШАРМ ЕЛ-ШЕЙХ

Шарм ел Шейх има всичко. Над 30 превъзходни местни места за гмуркане, както и много опции на живо. Има непрекъснато действие, красиви плажове, чудесно пазаруване, нощен живот и заведения за хранене плюс разнообразие от плажна почивка …

ST JOHNS, ZABARGAD & ROCKY

Сейнт Джонс, Забаргад и Скалистият остров в Южен Египет очароват водолазите с невероятно биоразнообразие, девствени корали и кристално чиста вода. Заслужава си усилието да стигнете до тези отдалечени дестинации.

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар