Остров Козумел, най-добрият дрифт дайвинг

Най-добрите дрифт дайвове

Гмуркане в Козумел, Мексико

Козумел е мексикански остров разположен в Карибско море. Името, получено от мая Кузамил, което може да се преведе като остров на лястовиците. Въпреки че е доста слабо развит остров, Козумел е пълен с възможности. Всъщност икономиката се базира основно на туризма, с фокус за тези, които се интересуват от гмуркане, гмуркане с шнорхел и балнео.

Информация за гмуркането на Cozumel

Козумел се радва на голямо морско биоразнообразие, поради което е известен като идеалното място за практикуване на гмуркане. Системата от рифове обхваща над двадесет и два километра (14 мили), образувайки подводни градини, които са дом на богато разнообразие от морски живот.

Островът е мястото, където ще се насладите на най-добрите дрифт гмуркания. Плюс това, в този регион водолазите ще намерят един от най-популярните места за гмуркане на останки в Мексико – миночистачът C-53. О, а гмуркането в Козумел означава, че можете да избирате от над 45 места за гмуркане, които са с различна трудност, което означава, че всеки може да намери идеалното място за своето ниво на опит.

Тъй като е доста посещаема дестинация последните години има сезонност на някой от най-натоварените дайвинг локации. По време на нашето пътуване декември 2019 година бяха затворени някой от топ локациите за изследване и възстановяване. След няколко месеца се отваря едни и затварят други, за да може да се гарантира правилно развитие на рифовата система и да се запази биоразнообразието.

Кога да посетите

Козумел може да се гмурка през цялата година, но декември до април се счита за висок сезон. През тези месеци цените може да са по-високи, но Козумел въпреки това е доста евтин остров.

Температура на водата

Температурата на водата е средно 29 ° C през лятото и 25 ° C през зимата. Тоест спокойно може да се гмуркате и само по шорти, но за позиморничевите се препоръчва 3мм заради теченията.

Течения

Дрифт гмуркането е често срещан тип гмуркане в Козумел, тъй като извън зоната между рифовете теченията могат да станат силни. Теченията могат да бъдат непредсказуеми и да променят посоката. В някои дни водолазите могат да изпитат явление, наречено пералня, нещо като „торнадо“, което може да ви преобърне с главата надолу.

Видимост

Видимостта в Козумел е изумителна. Не знам, дали заради релефа или заради теченията, но според нашия екип това е мястото с най-добра видимост, на което сме гмуркали. Видимост от 30 до 50 метра.

Видео

Видове гмуркане

Дрифт гмуркане
Гмуркане с рифове
Гмуркане в развалини
Гмуркане на стена
Нощно гмуркане

Акценти за гмуркане в Козумел

Риф Паланкар

Рифът Козумел е част от Мезоамериканския риф, втората по големина рифова система на Земята. Водолази от цял ​​свят идват да се възхищават на изобилието от риби и пъстрите корали, заобикалящи острова. В Козумел има един риф, който се откроява сред всички останали.

Паланкар е популярният риф сред водолазите заради гигантските коралови образувания, които са образували зашеметяващи пещери, спирали, кули и каньони. Районът е пълен с живот, включително акули, снапери, скатове, риба спусък, джакфиш и костенурки. Рифът Паланкар е разделен на четири секции въз основа на коралови образувания и дълбочина: Паланкарска подкова, Паланкарски градини, Паланкарски тухли и Паланкарски пещери.

cozumel turtle
Костенурка, плуваща във водите на Косумел. Снимка на Serge Melki

Морски живот

Здравите рифове на Козумел изобилстват от различни очарователни морски създания. Водолазите могат да се срещнат с акули акушерки/дойки, зелени змиорки, групер, баракуди, папагали, крикове, костенурки и по-малки животни като пеперуди, скариди, морски кончета и морски игли.

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар