Гмуркане на края на света – GoDive Malpelo, Колумбия
godive Malpelo Columbia

Колумбийския Тихоокеански Фронтир - остров Малпело

Вероятно най-екстремната туристическа дестинация

АКЦЕНТ

Гмуркане в Малпело – нашият личен фаворит! Остров Малпело (върхът на подводна планина) се издига от водата в средата на Тихия океан. Див, непредвидим, и интригуващ това е Малпело.

Смятан за най-добрата дестинации за гмуркане с акули на планетата,  големи пасажи и подводни пещери/каньони.Мястото е толкова отдалечено и ексклучивно, че само 3 лодки и един катамаран имат право да го посещават. Това, което прави гмуркането в Малпело особено приятно, е фактът, че в даден момента само 1 лодка има право на престой. Т.Е. сте вие и целият океан!!

Остров Малпело е класифициран като Сангуаря (Santuario de Flora y Fauna) от колумбийските национални паркове и притежава статута на ЮНЕСКО за световното природно наследство. Островът е необитаван, има само малък военен персонал, разположен от северната страна на острова.

Разположен е на приблизително 500 км от колумбийския тихоокеански пристанищен град Buenaventura или от Панаменийското тихоокеанско крайбрежие.

ФАКТИ

Малпело е част от скално било с дължина 300км, което от своя страна принадлежи на подводна планинска верига в Тихия океан. На 300 морски мили западно от колумбийския брях, островът „Исла де Малпело“ изниква като гъба от водната повърхност и се извисява на повече от 300 метра в небето. Дължината му е около 1600 метра и широчина 700 метра.

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

НАЦИОНАЛЕН ПАРК МАЛПЕЛО

С изключение на малък военен пост, той е необитаем. Това е оазис за живот на местни и мигриращи видове, а  също така Националният парк Малпело е и най-голямата без риболовна зона в Източния тропически Тихи океан. За да се защити това светилище, се заплаща такса от 37 USD на ден на водолаз. През 2006 г. островът е обявен за обект на ЮНЕСКО като част от световното наследство.

Националния парк Малпело има защитена територия от 9 584 км2, 383 вида риба, 15 вида корали, 110 вида бодлокожи, 340 вида мекотели, 267 вида ракообразни, 18 бозайници, няколко ендемични 7 вида сухоземна флора, 9 вида влечуги (сухоземни и морски) 60 вида птици съобщават, че много от тях са мигриращи.

ВОДОЛАЗЕН ДНЕВНИК

Малпело е дестинация за опитни водолази. Неговите различни океански течения могат да се променят бързо и могат да създадат много трудни условия. Всички водолази трябва да имат сертификат Open Water Diver (или еквивалентен) и минимум 50 гмуркания в дневниците си.

Всеки водолаз ще бъде оборудван с личен локатор и буй по време на всяко гмуркания. За да се намали рискът от декомпресия и азотна наркоза, ще се използва често NITROX, което изисква допълнителен сертификат, за да се използват.

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

ПОДХОДЯЩ СЕЗОН

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

Трудно е да се говори за сезоните в Малпело, но това са тенденциите:

Студеният воден сезон е времето между края на декември до април, температурата на повърхността е от 23 до 26 градуса по Целзий, а в термоклина често падат до 13/14 градуса по Целзий. Силните северни ветрове могат да причинят трудни условия за гмуркане. Добро време за чуковите акули в по-плитки води и наблюдение на малко-зъба акула (Odontaspis ferox).

Периодът за топлата вода в Малпело е от май до ноември. 28 градуса по Целзий повърхностна температура с термоклин между 18-30 метра където температурите падат до 23/24 градуса по Целзий. Обикновено по-спокойни води, отколкото през студения сезон. Май до август е време за многобройните Копринени Акули и май до октомври Кутови Акули.

Акулите в Малпело

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

Островът и неговите офшорни скали са заобиколени от дълбока вода. Това и различните му океански течения правят Малпело идеално място за изключителни богати популации на акули. Дестинация, която предлага дванадесет месеца гмуркане и всички от тях са грандиозно с изобилие от морски живот.

В почти всеки дайв може да се наблюдават ЧУКОВИ акули, от единични екземпляри до огромни пасажи. На база на повечето коментари повечето чукови акули се забелязват в южната част на острова.

Често можем да видим масивни миграции с понижаването на температурата на водата, най-често през Демекври. През студения сезон те са склонни да плуват в по-плитки води.

Фантачтично събитие през цялата година са огромни рибни пасажи на „Мullet Снапър“ и Big Eye Jacks, а Bait Balls правят още едно изумително шоу.

Галапагоските акули се срещат или като единични животни, или плуват на групо по 12 животни над морското дъно. Те са често срещани на местата за гмуркане Олтар де Вирджиния, Невяста, Тримата мускетари и между Гринга и Скуба.

Копринените акули, главно женските, се събират всяка година в повече или по-малко големи групи от няколко десетки до хиляди екземпляри около остров Малпело. Това е несъмнено един от най-важните моменти на тази дайвинг дестинация. Никога не знаеш дали ще ги видиш, освен ако не си там. Прогнози не са възможни. Видяхме ги през последните няколко години, особено между май и юли понякога до октомври.

Кутовите акулите се наблюдават редовно между май и септември, понякога остават до ноември. Огромни акули могат да се срещнат по това време, особено на място наречено Acuario. Те се хранят с екскрементите на огромните пасажи от снапери.

Малко-зъбата пясъчна алука или неравно опашката зъбна акула (odontapsis ferox) живее обикновено в по-дълбоките води. Тази праисторическа акула обича студената вода, така че обикновено през топлия сезон те са недостъпни за нормални дълбочини за гмуркане. В студеното време имате най-добри шансове да наблюдавате тази акула в 30-40 метра в района на Monster Reef.

Местата за гмуркане на о. Малпело

Островът Malpelo разполага с 30 места за гмуркане, разположени около целия остров.

Liveaboard концентрира водолазните дейности обикновено в няколко района, където е концентрирана най-много подводна дейност.

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

Основните – най-важните места за гмуркане в Малпело са:

Арреффес (Олтар де Вирджиния)

Разположен в северната част на Малпело, дайв по стена предлага най-добре запазения коралов риф на острова, ако условията го позволяват, се извършват най-често дайв-проверки. От януари до март поради силните северни ветрове гмуркането на това място може да бъде ограничено. Това гмуркане предлага дълбочини от 7 до 32 метра с някои от най-добрите почистващи станции за Hammerhead в кораловите градини от 7-15 метра. Между Arrecifes и Cara de Fantasma откриваме добре познатия пасажи на Тихиокеанска Баракуда. Това място привлича големи пасажи от Leather Bass Groupers и Bluefin Trevally. Акулите чук, акули Галапагос и Eagle Ray (Орлови лъчи) са част от стандартната програма на това място.

Nevera (хладилника)

Вероятно най-популярният сайт за гмуркане в Малпело. Разположен на запад, точно преди южния край на острова. 40-метров дълбок склон, снабден с големи камъни и най-добрите станции за почистване на акули чук с дълбочина от 12 до 35 метра. Тук ще преживеете Най-екшън гмурканията в Малпело. Копринени акули и чукови често в невероятна експлозия, патрулиращи кутови акули, орлови лъчи и големи, величествени акули Галапагос, а понякога всички те заедно правят голям подводен танц пред хипнотизираните гмуркачи. Когато се движите в синьото в края на гмуркането, понякога местното семейство делфини ви пресича пътя от любопитство.

Acuario

Воден басейн с кръгла форма с диаметър около 30 метра, като горният риф започва от 25 метра и достига до ръба на 35 метра. Намира се на юг от 3-те мускетари от западната страна на Малпело. Тъй като Акуарио е изложен на течения, слизането обикновено се извършва с въже. В по-дълбоките участъци от 30 метра надолу повърхността е покрита с красиви бели анемони. Acuario винаги може да ви изненада, тук могат да се наблюдават най-големите пасажи от Mullet Snapper – голям черен облак от риба. От време на време се появяват Акули ЧУК, които се навъртат на това място за интензивно почистване. Копринените акули също обичат да обикалят около Акуарио, близо до повърхността.

Ла Гринга

Най-големият връх (pinnacle), излизащ от водата в Малпело, се намира от южната страна. Gringa осигурява красив плувен басейн, започващ от 32 метра дълбочина и достигащ до повърхността.
Външната страна на Gringa предлага интересен скалист ландшафт около 30 метра дълбочина и тук могат да се видят най-големите пасажи акула чук Hammerhead в Малпело. През сезона Копринените акули формират килими от стотици екземпляри близо до повърхността.

Ferreteria (Хардуер)

Най-откритото (отворенот) място за гмуркане, разположен на южната страна на Малпело. Дълбочината варира между 18 и 35 метра. Ferreteria не е най-доброто място за акули чук Hammerhead, но винаги има какво да предложи. Китовите акули често се навъртат също и Silky Sharks се показват редовно. Специалното нещо за Ferreteria е невероятната плътност на рибите и най-големите натрупвания на забелязани змиорки (Moray Eals) в пукнатините на скалата, популярен фотографски обект за Малпело!

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

Тримата Мускетари

Този 3 величествени скали са иконата на Малпело. Когато теченията са меки, това е страхотно място за намиране на огромни пасажи от Джакове с големи очи (Big Eyed Jackfish), големи акули Галапагос и много Копринени акули. Кутови акули се наблюдават редовно на юг. Портос средната скала предлага красив плувен басейн, наречен Катедрала. На югоизточната страна има дълга скала, наречена д’Артанян, която предлага по-дълбоко гмуркане. Дълбочината варира от 22 до 35 метра

godive Malpelo Columbia
godive Malpelo Columbia

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар