Kite Surf на о.Бали – Полезни съвети
gosurf bali

Полезни съвети за пътуване в Бали

Kite surf - Бали

Статия за списание Kiteboarding …

Ако искате да избягате от студа зимата или просто си търсите още едно извинение да карате сърф през цялата година, пътуването до Бали може да ви гарантира: вятър, слънце, вълни, чудесна храна, приятни усмихнати хора, уникални гледки, и международна културна среда или накратко мечтаното приключение. 90% от хората посетили това място се чувстват като преродени и се връщат отново и отново.

И въпреки прикачния характер на острова, Бали е многопластов и може да се сблъскате с неприятности. Затова и решихме чрез няколко съвета да ви дадем възможност да се насладите на островния и магически живот на Бали.

Kitesurfing

Бали няма репутация като добро място за вятър, но ако му дадете шанс и разбере какво всъщност може да предложи, гатантирано ще се забавлявате добре.

Следните съвети ще ви помогнат да направите следващото пътуване малко по-лесно и по-безопасно.

Най-доброто време за посещение

В действителност има само няколко ветровити месеца, започващи от май до септември. Юни-Юли-Август са най-добрият залог, но се опитайте да пътувате извън австралийските училищни празници, тъй всичко тогава поскъпва и на места може да бъде доста населено.

Кои авиолинии

Проверете Turkish и Qatar Airways. Обикновено те имат най-добрите полети до Бали. Лично мнение, че Турците са по-добри като храна, трансфери и цялостно обслужване. Най-често летят през Куала Лумпур, Малайзия. Катарците пък летят през Доха и ако имате по-дълъг престой може да се възползвате от безплатната екскурзия до пустинния град.

Вземането на екипировката ви е проблем и най-вероятно ще се окажете с екстра на багаж. Моето предложение е да закупите билет на Турските Авиолинии, защото обикновенно дават възможност да взете екипировката безплатно ако тя е единствения ви багаж за чекиране. С други думи ако имате голям сак за спортанта екипировка, в който можете да сложите и личния си багаж няма да ви се налага да плащате допълнително. Другият вариант е да купите допълнително тегло, когато резервирате. Резервацията рано ще ви спести доста пари. Тази година Катар предлагаше ранни цени  около 450 евро.

Какво да вземете

По отношение на Кайт крило, съвета е да вземете по-големите си хвърчила. Можете да забравите за нуждата от 7-ца освен ако не сте местен или живеете там  през по-голямата част на годината. За хавайките бих препоръчал 9 и 13-ка, а за twin tip – 11 и 14.

Не вземайте повече от 3 дъски защото има голям шанс митничарите ще се опитат да изкарат някой друг екстра долар. Ако това се случи, ще трябва да договорите глоба, това е напълно незаконно, но пък всеки го прави. Реално хич не ги бърка за броя на дъските, които вкарвате.

Съвети за багаж

Вземете голяма дневна раница, докато се движите, и слагайте всичките си тежки неща като перките, и разпределителния бар. Останалото може да опаковате в двойна сак за сърф. Аз обикновено мога да вмъкна 2 сърфа и 2 хвърчила, за да тежи около 20 кг.

Съвети за пристигане

Визата е необходимост при влизане в Бали, но от 2 години тя вече се издава на място и най-хубавото е, че вече е БЕЗПЛАТНА за доста европейски държави, включително и България. Престоят е до месец или 30 календарни дни. Ако искате да останете по дълго ще е нужно да платите и да заявите или предварително в Посолството или на място в определени дърважни инстутуции.

Вашият паспорт трябва да е валиден най-малко 6 месеца от датата на влизане в Индонезия и трябва да имате доказателство за преминаване (връщане или чрез билети).

Ако нямате организиран транфер като част от вашата хотелска резервация, услугата ще ви струва около 10 долара за Kuta и 12 до Sanur и Nusa Dua.

Настаняване

Както можете да си представите, в Бали има огромно разнообразие от места за настаняване. Може да избирате от великолепните петзвездни курорти до прости колиби в джунглата. Имате избор да останете в Sanur (източното крайбрежие) или в региона Kuta / Seminyak (западното крайбрежие). Ако сте любител на плоската водна повърхност, тогава определено се ориентирайте към Санур или Нуса Дуа, тъй като там има купища добри места за „рисуване“ в заливите. Ако сте сърфист по природа и ви се иска да яхнете вълните, останете в Seminyak, където вълните са в изобилие.

Бали има разнообразни помещения за настаняване от $ 10 до $ 2 000 на нощ в зависимост от бюджета ви. Ако сте група приятели горещо препоръчвам да си наемете къща. Има уникални къщи с басейн и дворче, на цената на 3 звезден хотел. Моят съвет е да забравите за Кута, тъй като там е нещо като слънчев бряг на острова. Над милион жижащи скутери, изболие от хотели и магазинчета, и непрестанни градски звуци.

gosurf bali
 

Къде да карате?

Вятър – идва от Юго-Изток и е по-добре да се кара на Санур, където обикновено е onshorе с умерена сила. Тъй като вятъра преминава през сушата се пресова и поотихва докато стигне в Санур. Най-силен е вятъра в Кута, където е offshore зона. Нормален ден в Санур е с около 14 възела вятър, въпреки че може да е по-добър, следователно защо се препоръчват големи кърчета. Сила на вятъра в Seminyak до Canggu могат да бъдат 15 – 20 възела в добри дни. Начинаещите кайтисти по-добре да се придържат към плоските води тип лагуна в Санур или Нуса Дуа.

Sanur

Можете да стартирате пред хотел Sanur Beach и Rip Curl Kite School работи там. Имайте предвид, че има такса за използване на техните съоръжения. Училището на хотел Bali Kitesurfing е на плажа Kite, разположен точно до хотелската ивица. По-доброто местоположение, защото имате достъп до водата дори при голям отлив. Санур предлага наистина голяма площ от плоска вода и е иделано място ако се учите. Ако сте дошли основно на почивка и не носите кайт екипировката си, можете да наемете от училището за около $ 70 на ден. В близост има и добър кайт магазин ако се наложи да си купите липсваща или повредена екипировка. Собственикът Jankie държи също ресторант и хотелче ако се наложи.

Nusa Dua

Е дълга ивица от плажове, където са разположени много от 5-звездните курорти. Kайта е възможен в лагуната в средата на висок прилив и би било добро място да се настаните ако сте взели съпругата и семейството.

Има интересни места за кайт сърф в Нуса Дуа, но в повечето случаи се препоръчва само за опитни кайтисти. Приливът е критичен от тази страна на острова, така че се уверете, че знаете какво правите, за да избегнете да останете извън риф, когато се изсуши.

Семинак – Чангу

Е възможно да се лети от Bungy Tower по целото крайбрежие до Canggu на всяко време. От тази страна вятъра е преобладаващо оф-шор докато не стигнеш до Canggu  където вече става side-shore. Тук сърфа може да е бъде доста сериозен, така че не надценявайте нивото на уменията си. Често има силни и масивни вълни, което за напредналите ще бъде уникално преживяване, но ако все още се учите по-добре стойте от другата страна в Санур.

Най-доброто място за вълни се е пред бар Ku de Ta, а също и пред хотел Grand Balisani Suites. Canggu е най-последователната вълна с целогодишно приствие и цял ентураж, който го кара там. Плажът се променя колкото повече се доближаваме до Чангу, ъгълът е се стеснява и вятърът и става все по-страничен. Най-добре да избегнете Echo Beach, тъй като ще има хавайски сърфисти във водата, дори когато е ветровито. Бъдете на щрек за рифа в Canggu, когато е отлив. Това място е подходящо за уиндсърфисти, така че не се изненадвайте ако са във водата. Имайте предвид, че вятърът падне около 16:00 часа и бързо бързо става оф-шор. Не се опитвайте да летите по цялото крайбрежие от Кута и Bungy Tower в Семинайк, защото е твърде офшорно.

Kite surf - goSurf
Kite surf – goSurf

Електричеството, които повечето хотели използват е 220 волта с двустранен тънък щепсел. Общо взето няма разлика с България. Отиваш и включваш 🙂

Трафик

Трафикът в Бали е няма нищо общо с този в Евопа и няма реални правила. Това е наистина претоварено и може да отнеме един час, за да пътуваш 10 км, така че се придържайте към пътуване извън пиковите времена, ако можете. Ще намерите разнообразие от превозни средства и шофьори с  лимузини, таксита, моторчера, самоделки, и хотелски трансфери. Повечето такси работят по стандартните правила и таксуват на изминато разстояние.

Bemos е уникална форма на транспорт. Това са миниван или пътнически бус, който е дегизиран като комунален автобус. Те паркират извън повечето хотели, така че разговаряйте с водача и да преговаряйте за тарифата, която ви подхожда. Можете да получите шофьор и гид за деня за около $ 40. Мотоциклети могат да бъдат наети за 4-5$ на ден и е много забавно да се предвижваш като местните из плажните улици. Имайте превдив, че е доста опасно ако нямате опит с моторите и най-вече ако мислите да пътувате на дълги разстояния. Препоръчвам ако ще го ползвате в радиус на няколко километра и не по натоварените улици. Тази година срещнах около 4 души, които са наели скутери и разрушени пътуването си поради наранявания. Пътуването из о. Бали е доста по-лесно, защото къдетои да идете ще намерите приятелски настроени хора, които са ще ви дадат съвет или помогнат без да очакват заплащане.

Шофьорска книжка

Ако желаете да наемете кола или мотор, трябва да сте навършили 18 години и да притежавате Международна шофьорска книжка. Полицията обича да спира западняци, за да се опита да получи глоба (подкуп), защото нямат нужния лиценз или някакво странно правило за движение. Ако това се случи, просто преговаряйте за глобата и поемете по пътя си. 50 000 RP обикновено ще стигнат. Гледайте да не им размахвате повече пари в портфейла си, защото ще искат повече.

Книжката, с която няма да имате проблем се издава от Български Съюз на Автомобилистите. Издава се на място срещу около 20лв.

Облекло

Леките, проветриви и ежедневни дрехи са най-практични и ще откриете, че естествените влакна като памук или лен са най-удобни в често влажните условия на Бали.

Хранене и пиене

След известно време в Бали, много хора се оплакват от „Бали коремче“ 🙂 Изобилието от вкусотии по пътя и безбройните ресторанти по крайбрежието те правят ненаситен.

gosurf bali
gosurf bali

Валута

Валутният курс тази година е $ 1 = 13,500 IRD.

Timezone Bali GMT+8 или 5 часа напред спрямо България.

Кредитни карти се приемат в повечето хотели. Най-добрият начин да получите пари е да използвате банкоматите и да сте сигурни, че картата ви ще работи в чужбина, преди да отидете. Избягвайте малки обменни бюра, защото е много вероятно да ви измамят с голяма комисионна.

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар