Ползите от карането на СКИ
goski - хижа Рилски Езера golive.bg

Ползите от карането на СКИ

Проучване от Джейсън Рингенберг | 20 януари, 2019

 

Едно от най-хубавите неща на карането на ски е, че е страхотна тренировка за вашето тяло, без дори да го осъзнавате.

Но всъщност колко са полезни ските за нас? И дали можем да оправдаем пропускането на фитнес тази седмица, ако отидем на ски?

За много от вас това може би ще е поредната причина просто да зарежеш всичко и да отидеш в планината, други ще намерят обяснение на уморате след интензивен ски ден, а трети просто ще се изкефят, че няма да ходят на фитнес и тази седмица 🙂

Е ето как ски и сноуборд практикуването се отразяват на вашето тяло:

* Баланс и координация.

Карането на ски значително увеличава способността ни да координираме телата си. Подвижността, необходима за извършване на контролирани завои, бързо коригиране на натиска и наклона, и избягване на препятствия, и бързото спиране са умения, които ще допринасят за по-добра координация и баланс в ежедневието.

* Здраве и издръжливост на сърдечносъдовата система.

Карането на ски е аеробна дейност, която кара кръвта да “кипи” и следователно увеличава ефективността на сърдечно-съдовата система. Изкачването със ски (пантене) е особено добър начин да се подобри здравето на сърцето.

* Подобрява настроението и отношението към живота.

Със сигурност не е загадка защо карането на ски подобрява настроението и качеството на живот. Да бъдеш в планината, да дишаш чист въздух, и да излизаш с приятелите си е достатъчно, за да накараш някой да се усмихва дълго време. Ето защо карането на ски е толкова популярно начинание. Защото е много забавно!

* Изгражда мускулите.

Ски карането ви поставя в една клякаща позиция през цялото време, което има за резултат правенето на тонове клякания, без да осъзнавате какво правите. Силата, необходима за поддържане на стойката и координацията, идва директно от ядрото на тялото, което е страхотна тренировка за коремните мускули.

* Чудесно за ставите и костите.

Докато карате ски, тялото разчита силно на ставите. Непрекъснато се въртим и работим с глезените, коленете и бедрата си доста тежко и обстойно по начини, които рядко се срещат в други спортове. Това допринася за по-малка вероятност от развитие на остеопороза.

Така че имаме го!!!! Още причини да караме ски и да прекараме повече дни в планината!

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.