Ръководство за първата водолазна екипировка
Първата ви водолазна екипировка: Ръководство за купувача - golive.bg

Първата ви водолазна екипировка: Ръководство

Полезни съвети за закупуване на водолазна екипировка

За всеки нов водолаз, закупуването на екипировка стои на заден план. Актът, който гласи „Мисля, че моето място е под водата и мисля да се гмуркам сериозно “. Но ако сте наскоро сертифициран, как да вземете решение точно каква екипировка за дайвинг да купите? На пазара има толкова много предложения, а цените не дават много реверанс за грешки…

С нашите съвети и помощта на вашия инструктор ще ви оборудваме за нула време. Може би е най-подходящо ако мислите за закупуване на дайвинг екипировка на две фази: първо, основните неща, от които се нуждаете за комфортно обучение; второ, основните части за поддръжката на живота под вода – регулатор, BCD (жилетка) и компютър за гмуркане – които е добре да купувате, след като имате водолазен сертификат. 

Да започнем по ред на номерата: 

Фаза първа: Oсновите

Cressi Metis Scuba Diving Snorkeling Mask

Най-важната част: Маската

Водолазна маска

Овалната маска с едно стъкло на Sea Hunt като в онези стари филми за Бонд е практически реликва. На нейно място, днешно време е пълно с разнообразие от стилове всякакви лица. Вашата работа: да изберете най-подходящата за вас. 

Какво прави – Маската създава въздушно пространство пред очите ви, което им позволява да се фокусират под водата. Носният джоб ви позволява да изравните налягането на въздуха в маската си, когато навлизате по-дълбоко. 

Какво да търсите – добро водонепроницаемо прилягане към лицето. Нашата практика показва, че този шестстепенен план работи безупречно за пробване на маска: 

1. Погледнете нагоре към тавана и поставете маската върху лицето си, без да използвате каишката. Тя трябва да приляга равномерно, без пропуски или дупки.

2. Поставете регулатор или мундщук за шнорхел в устата си. Маската все още се чувства удобно? Някакви пропуски?

3. Гледайте напред. Поставете маската върху лицето си, без да използвате каишката и внимателно/леко вдишайте през носа. Маската трябва лесно да се запечатва върху лицето ви.  

4. Повторете теста за вдишване с шнорхел в устата.

5. Ако маската все още работи, регулирайте каишката и я поставете върху лицето си. Уверете се, че джобът за носа не докосва носа ви и че полата (силиконовата отливка) се усеща удобно на горната ви устна. 

6. Поставете мундщука на регулатора или шнорхела още веднъж, за да сте сигурни, че лесно може да стигнете носа си, за да изравните налягането при нужда.

Ще намерите цяла гама от възможности за маски, включително със странични, горни и долни отвори за по-широко зрително поле. Някои от тях също имат вентили за прочистване на влязла вода, а други имат възможност за бързо регулиране на ремъка/каишката. Тези опции (и гама от цветови схеми) са въпрос на лично предпочитание – просто се уверете, че избраната от вас маска пасва точно.

Цената може да варира – от 70 до 400 лева за някой по ексклузивни модели

Нашите съвети – Маски със светли поли (силиконови отливки, които прилягат на лицето) пускат повече светлина и като цяло са по-удобни за нови водолази.

 

Scuba Diving SnorkelШнорхел

Шнорхелът

Формата и приницпа на тази част от екипировката датира от векове и е достатъчно проста: 

Една извита тръба, която ви позволява да дишате, докато плавате с лицето надолу по повърхността. Но докато гледате гигантската стена от шнорхели в местния магазин за гмуркане, ще видите изобилие от опции и функции, от които да избирате. Не се притеснявайте. Останете фокусирани върху важното.

Какво прави – Всеки водолаз използва основно шнорхела, за да диша спокойно докато се предвижва на повърхността на водата докато гледа под вода. Шнорхелът позволява на водолаза достъп до неограничено количество въздух, в сравнение с регулатора.

Какво да търсите – Комфорт. Искате мундщук, който да паства добре на вашата захапка/чене, тоест да не чувствате дискомфорт в устата си и диша сухо и лесно. Проблемът е, че повечето опити за поддържане на шнорхели сухи (т.е.  да не влиза вода в тръбата, така че да се задавите), също ги правят по-обемни и по-трудни за дишане (сякаш дишате през мрежа). 

Добрия шнорхел за вас трябва да е този с добър компромис между лекота на дишането и сух комфорт. Не забравяйте, че колкото по-голям е шнорхелът, толкова повече съпротивление създава във водата. Също така е важно: как шнорхелът се прикрепя към вашата маска. Потърсете траен, но същевременно прост и лесен за работа прикачващ механизъм (шипка).

Цена – от 10 до 150 лева. 

Нашият съвет – Вземете прост, основен модел и няма да съжалявате. Аз от години използвам проста и права пластмасова тръбички без никакви специални функции и ви обещавам, че след малко практика (2 часа) във водата ще сте като риба 🙂

GoDive Palau, Micronesia - Golive.bg
GoDive Palau, Micronesia – Golive.bg
GoDive Palau, Micronesia - Golive.bg
GoDive Palau, Micronesia – Golive.bg
GoDive Ambon and Banda Golive.bg

scuba diving finsПлавници

Плавници

 

Рибите нямат крака по простата причина, че перките са най-добрият начин за придвижване във водата. Така че, ако ще ходите на гости при рибите и ще си играете там, имате нужда и от добър комплект перки или плавници.  

 
Какво правят – Плавниците превеждат енергията от големите мускули на краката в ефективно движение през водата, която е около 800 пъти по-пълна от въздуха. Тоест чрез плавни и грациозни движения ние сле плъзгаме между капките вода.  
 
Какво да търсите – Комфорт и ефективност. Когато пробвате плавници потърсете плътно прилепване, което не прищипва пръстите на краката ви (най-често котрето защото то остава в чорапа) или не притиска арките на краката. Ако не можете да размахвате пръстите на краката, плавниците са твърде малки.  
 
Ефективността на плавниците в голяма степен се определя от техния размер, твърдост и дизайн. Водолазите със силни мускули на краката и бедрата могат ефективно да използват по-голяма и по-твърда перка. По-малките водолази или по-малко кондиционираните водолази ще се чувстват по-комфортно с по-малки и по-гъвкави перки.   
 
До тук звучи много лесно, но това е всичко, но за основния тип плавници или тези, които се обуват на босо или с чорап. Тези плавниците се използват основно в топли води. Но ако е по-студено или искате да изглеждате като професионалист трябва да изберете плавниците, които се обуват с боти (неопренови обивки). Тук най-важното е ботите да са дебели подметки и да са с 1/2 или 1 номер по-големи. Плавниците за боти са само с няколко размера S,M,L,XL тоест те са доста понепретенциозни, но както и при другите най-важното е комфорта. И накрая, уверете се, че катарамите и каишките са лесни за използване.  
 
Цена – от 90 до 450 лева.  
 
Нашият съвет – Изборът на правилния плавник е важен за предотвратяване на мускулна умора и спазми. Добрите перки ще подобрят вашето удоволствие от гмуркането; лошите могат да го съсипят. КОМФОРТ…КОМФОРТ..КОМФРОТ  
 
Какъв тип е подходящ за вас? Ето поглед върху някои съображения, които трябва да имате предвид при избора.  
 
Плътни (на босо) или с отворена-пета (за боти) плавници?   Плътните плавници не изискват боти за гмуркане и са най-подходящи за топли води.  
 
Каишките на плавниците с отворена пета могат да се регулират за различните обувки/боти, които може да носите, или за различни членове на семейството и децата, докато растат.   Плавниците с отворена пета изискват по-малко усилия, за да се сложат, особено ако към каишката се добави издърпващ се ластик.  
 
Ботушите за гмуркане, необходими за плавници с отворена пета, също осигуряват защита на краката и комфорт при гмуркане и ходене.   

Фаза първа: Oсновите

 

cressi womens wetsuit

Мокър неопрен

Водолазен костюм/Неопрен

 

Костюмите за гмуркане (наричани в началото костюм за излагане на повишено налягане, а днешно време неопрен) обикновено са изработени от пяна от неопренов каучук (мокри костюми) или подобни на спандекс материали (кожи), понякога с подплата от руно (полиестер).Тук ще споменем, че има два основни вида костюми за гмуркане:

  • мокри, за тях ще ховорим основни в тази статия, защото те се ползват за начинаещи водолази
  • сухи, те имат съвсем различни характеристики и приложения. Обикновенно се ползват за много по-дълъг или чест престои под водата и/или при по-ниски температури на водата.

 Какво правят – Водолазните костюми (неопрени) ви изолират срещу охлаждащия ефект на водата, която охлажда тялото ви 25 пъти по-бързо от въздуха. Дебелината и видът на защита на неопрена зависи от условията на гмуркане. Простите костюми Lycra осигуряват малка топлоизолация, но помагат за защита от ожулвания и ужилвания от медузи и/или корали. 

 
Неопренът ви затопля по два начина: 
Задържа водата навън. Всяка капка вода, която попадне вътре в костюма, отново ще изтече. Когато водата е вътре, тя абсорбира част от телесната ви топлина. Но когато изтича, тя носи тази топлина със себе си. Така че първото нещо, което един мокър костюм трябва да направи, е да предпази студения океан да проникне във вашия неопрен. 
Добрия неопрен трябва да се чувства еднакво прилепнал навсякъде, това е от решаващо значение, така че пространството, което океанът иска да използва вътре в неопрена трябва да е възможно най-малко. С други думи, все едно си купувате втори чифт кожа 🙂 
 
Изолация срещу загуба на топлина. Малко наука: Твърдите вещества и течности отвеждат/пренасят добре топлината; газове не! Въздухът например е около 20 пъти по-малко проводим от водата. Един практичен въпрос, добрата изолация – над или под водата – е свързана с улавяне/заключване на въздуха. Ето защо неопреновата пяна работи толкова добре. Газовите мехурчета са трайно заловени/заключени във вътрешността на материала на вашият мокър неопрен. 
 
Някои функции могат да помогнат на костюма да свърши своята работа добре. Те включват: уплътнения за китката, яката и глезена; уплътнителни капаци зад ципове; предварително огънати ръце и крака; и гладки вътрешни покрития, за да се сведе до минимум потока вода вътре в костюма. 
 
Какво да търсите – Плътни и удобни. Водолазните костюми трябва да прилягат плътно, без да ограничават движението или дишането. Отхвърлете всеки костюм, който е твърде хлабав/широк. Напоням!!! Сякаш обличате втори чифт кожа Пропуските в ръкавите, крачолите, чатала и шията позволяват циркулация на водата и компрометират способността на костюма да задържат топлина. 
 
Бюджет – неопрените варират от 180 до 1000 лева.
 
Нашият съвет – Докато мокрия костюм пасва добре/плъно, той ще си върши работата. Ако тръгвате по бюджетен път, изборът ви обикновено ще бъде ограничен до основни модели. Ярките цветове и графики не са необходими, но ви правят по-видими за другите водолази. Е
 
то ръководство за избор на правилната дебелина за условията, в които се гмуркате. Комфортни зони за експозиция:
Температура на водата
28-31 С – неопрен 1/16 „(1,6 мм), Lycra, Polartec
23-29 С – неопрен 1/8 „(3 мм)
19-24 С – неопрен 3/16 „(5 мм)
10-20 С – неопрен 1/4 „(6,5 мм)
2 – 18 С – 3/8 „(9,5 мм) неопрен, сух костюм 
 
Наличието на собствена екипировка е от съществено значение, за да се насладите напълно на този спорт и да увеличите максимално комфорта и безопасността си под водата. НО не забравяйте, че опитът ви с оборудването е ограничен, така че не бързайте да купувате. Трябва да натрупате малко опит в областта и да разберете какво искате и от какво имате нужда. 
 
На първо място може да започнете само с основите: маска, шноргел, плавници и неопрен. Те не са толкова голяма инвестиция и най-вероятно ще ги ползвате дори и да не се запалите по дайвинга. 
 
Във следващата, втора част на статията “Първата ви водолазна екипировка” ще ви запознаем със специализараната водолазна екипировка: Регулатор, BCD жилетка/крило, и водолазен компютър.   
[vcv_widgets tag=“wpWidgetsCustom“ key=“AtWidgetTours“ instance=“%7B%22widget-form%22%3A%5Bnull%2C%7B%22tour_category%22%3A%22godive%22%2C%22orderby%22%3A%22date%22%2C%22order%22%3A%22DESC%22%2C%22number%22%3A%228%22%2C%22display_mode%22%3A%22rating_badge%22%7D%5D%7D“ args=“%7B%22before_title%22%3A%22%22%2C%22after_title%22%3A%22%22%2C%22before_widget%22%3A%22%22%2C%22after_widget%22%3A%22%22%7D“]
[vcv_menu key=““]

Powered by  Go Live Ltd. – Преоткрии света 

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар