Дайвинг на Азорските острови, Португалия
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции

Сини акули, китове, делфини и безумни гледки

Дайвинг на Азорските острови - Португалия

Неподправена природа, невероятни пейзажи, вулканични кратери, красиви лагуни, водопади, фумароли – това са само част от нещата, които ще откриете на спиращите дъха Азорски острови. Архипелагът се състои от девет вулканични острова, разделени на три групи – Западната група, Централната група и Източната група.

Интересен факт: Азорските острови са една от най-добрите дестинации за приключенски туризъм в света и повечето от дейностите, в които туристите участват, се вършат на открито: трекинг, изкачване на вулкани, колоездене, сърф, наблюдение на китове, гмуркане и др.

Информация за гмуркане на Азорските острови

Азорските острови са незабравимо място в средата на Северния Атлантически океан. Богатите му води привличат големите неща, а видимостта е една от най-добрите, които можете да намерите. Кашалотите, китовете с клюн, китовете с перки, гърбавите китове, китове убийци, делфините на афаласите, делфините на Рисо, лъчите на мобулата и морските костенурки са само някои от големите пелагични видове, които можете да срещнете тук. Просто изберете подходящия сезон в зависимост от това, което искате да видите.

Подводните арки, скали, проломи, пещери и тунели създадоха невероятна топография, която предоставя многобройни възможности за снимки. Има и няколко корабни останки, които си заслужава да бъдат проучени. Според съобщенията в археологическия подводен парк Baía de Angra do Heroísmo трябва да има повече от 90 корабокрушения, но повечето все още не са открити.

Кога да посетите

Най-добрите условия за гмуркане на Азорските острови обикновенно са юни до октомври, когато температурата на водата е по-висока и морето е по-спокойно. През това време е по-вероятно да видите манти и китови акули. Въпреки това има много места за гмуркане, които можете да изследвате целогодишно с по-дебел неопрен, ако нямате нищо против студената вода.

Температура на водата

Температурата на водата на Азорските острови варира между 14 ° C през зимния сезон (най-студеният месец е февруари) и 23-25 ° C / пиковата температура през август.

Видимост

Видимостта на водата на Азорските острови е изключителна, средно 30 метра, но може да бъде до 60 метра.

Течения

Азорските острови са известни със силните си течения, но точно тези течения донасят големите пелагични животни, които водолазите са толкова нетърпеливи да видят. През лятото обаче теченията са по-слаби. Много места за гмуркане са подходящи само за напреднали гмуркачи.

Видове гмуркане

  • Гмуркане на стена
  • Гмуркане в пещера
  • Гмуркане с рифове
  • Гмуркане в корабни останки
  • Дрифт гмуркане

mobula ray

Акценти на гмуркане на Азорските острови

Принцеса Алис Банк

Разположена на югозапад от остров Пико, принцеса Алис Банк е потопена подводна планина, превърнала се в най-известното място за гмуркане на Азорските острови. Това, което привлича водолазите в тази област: десетките скатове от типа мобула, които се събират тук. Баракуди, риби-мечове, паламуди, скатове и монаси също са чести посетители. По-щастливите могат дори да забележат китови акули и манта. Въпреки че това място за гмуркане е достъпно само за напреднали гмуркачи, мобулите понякога се доближават много близо до повърхността, което прави шнорхелинг добра алтернатива.

Понта да Козиня

Ponta da Cozinha се намира в източната част на остров Vila Franca do Campo, близо до остров Сао Мигел. Островът е защитена зона, кипяща от живот. Този конкретен сайт за гмуркане е пълен с риби от всякакъв вид – peacock wrasses, риби папагали, октоподи, chromis, black-tailed perches, white trevallies, мурени, dusky groupers, Almaco jacks, bluefish, различни видове скатове, и много др. Понта да Козиня разполага с великолепни стени, скални образувания и проходи. Гмуркането тук е наистина забавно!

Baixa do Ambrosio

Друго емблематично място за гмуркане на Азорските острови е Baixa do Ambrosio, разположено близо до остров Санта Мария. Той има невероятно разнообразен и изобилен морски живот. Големите групи от дяволски лъчи са това, което я привлича с гмуркачи, но можете също да забележите училища от валета Almaco, баракуди с жълта уста, уау, риба тон и синя риба. Ако имате късмет, може дори да забележите океанска слънчева рибка тук. Опитните водолази могат да се спуснат на по-голяма дълбочина, за да наблюдават лъчите на мантата.

Baixa da Maia

Този малък остров се намира в близост до остров Санта Мария и предлага перфектните условия за ястия на пелагични риби. И тъй като се намира в защитена зона, той има едни от най-здравите рифове и изобилен животински живот. Баракудите с жълтогълта уста, букси Almaco, бели тревали и многобройни видове голобранки са само някои от съществата, до които ще се доближите тук.

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар