Най-добрите дайвинг компютри на 2020 г – Go Dive Equipment

Най-добрите дайвинг компютри за 2020 година

Хората винаги ме питат: „Ако реша да ставам водолаз, коя е тази част от екипировката, която задължително трябва да си купя и без която не мога?“. Моят отговор е винаги един и същ: компютър за гмуркане! Винаги можете да се разминете с наемане на плавници или жилетка „BCD“, или друга част от екипировката за гмуркане, но аз държа да сигурноста и ако трябва да избирам бих се доверил на първо място на себе си и това как реагирам според дълбочината, времето под водата, и скоростта на изплуване. С други думи искам да държа юздите в ръцете, а за това си трябва водолазен компютър, който познавам и най вече да знам как се ползва правилно!

Ако се гмуркате всеки път с нов водолазен компютър, вие трябва да познавате софтуера на този модел и най вече да умеете да го настроите според това къде, в каква среда, при какви условия и с какви характеристики на комфорт се гмуркате. Тоест това, че има водач или гид с вас не ви дава сигурност за безопасно гмуркане, тъй като не знаете колко отговорни са те като водачи. Всъщност никога не трябва да разчитате на някой друг, който да следи вашите ограничения и безопасност на гмуркане. Всеки водолаз трябва да има собствен компютър за гмуркане и да знае как да го използва.

Също така се случва доста често да решите, че в избрания от вас водолазен център ще имат налични компютри за отдаване под наем, а то всъщност не е така и тогава ще бъдете принудени да се гмуркате без такъв и да се съобразаването с вашия водач чудейки се сега какво и как следва. Така че, ако трябва да изберете какво да купите, моят съвет е персонален водолазен компютър. А в повече случай, днешните водолазни компютри са доста стилни и компактни, тоест може да си го използвате като ръчен часовник, който да носите в града. Този тип часовници предизвикват интерес и са чудесни средства за неформален разговор.

Та тази статия ще ви разкаже за най-добрите дайвинг компютри за 2020г., тъй като на пазара има стотици модели на десетки производители, това ръководство има за цел да ви улесни в намирането на най-подходящия според бюджет, нивото на уменията, целите и предпочитания за физайн и фукнционалност. Ако не можете да намерите нещо идеално за вас тук, не знам къде ще го направите!

Бърз отговор: Топ 5 на най-добрите дайвинг компютри
1. Suunto D5
2. Shearwater Teric
3. Oceanic Geo 4.0
4. Aqualung i450T
5. Mares Matrix

Преди да купите гмуркащ компютър Все още не сте сигурни с какво да отидете, с всички тези страхотни опции? Има няколко фактора, които трябва да вземете предвид при избора на перфектния компютър за вас, така че нека да преминем през тези и тогава просто ще дам своите препоръки и любими за всички времена, с които не можете да се объркате.

ВАШИЯ БЮДЖЕТ

Очевидно трябва да помислите за бюджета си, проверете цените в линковете по-горе. Това е доста голям фактор при вземане на решение. Но очевидно, тъй като има много опции със сходни цени, ето и още няколко фактора, за които да се мислите.

КОЛКО ЧЕСТО СЕ ГМУРКАТЕ?

Ако се гмуркате често, сте Divemaster или инструктор, ще искате добър часовник, който ще издържи, както и такъв, който ще регистрира много гмуркания. Ако се гмуркате няколко пъти в годината, нямате нужда от най-професиналните модели, а нещо, което ви харесва като дизайн и е по джоба ви.

КАКВО Е ВАШЕТО НИВО НА КВАЛИФИКАЦИЯ?

Повечето от вас, които четат това най-вероятно са любители водолачи и не се нуждаят от нещо много техническо. Използвате ли смеси от газове при хмуркане? Използвате ли въздушна интеграция? Налага ли ви се да планирате гмуркане на вашия компютър? Ако не, то тогава може да задраскате от списъка производителя Shearwater Research и най вече модела Perdix и NERD. Той e просто много повече от това, което ви трябва – твърде голям и неудобен за носене и прекалено скъп за това, от което се нуждаете. Но ако правите технически гмуракния и дишате сменси, тогава няма да е намерите нещо по-добро от него.

ЛЕСНО ЗА НАСТРОЙВАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ

Това също е свързано с това колко се гмуркате и колко опит имате с компютрите, но ако сте като мен и НЯМАТЕ много опит с компютри, все пак аз предпочитам нещо просто и удобно за употреба. Виждам съм доста компютри и ми се струва, че винаги се връщам към Suunto като най-прост за употреба. Някак си не мога да си позволя времето и усилията да седна и да разучавам сложните софтуери на Oceanic или Shearwater, освен ако правя технически дайвове и наистина не ми се налага прецизност и безупречна безопасност.

Разбира, се това е само мое мнение, и много други водолази харесват Oceanic компютрите, с повече опции и настройки. Просто съм мързелив и харесвам голям осветен дисплей, който виждам бързо и лесно под вода.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НАЙ-ДОБРИТЕ ВОДОЛАЗНИ КОМПЮТРИ ЗА 2020 ГОДИНА

Каква екипировка да използвам аз?

За компютрите Suunto само добро или нищо :). Още от първото ми гмуркане започнах със супер простия и евтин Zoop. Той е малко обемист и не се включва освен ако е във водата, но е защитен от удари, батерията издържа адски много, записва безброй гмуркания и прави всичко, което нововодолаз някога може да иска. И струва около 100 долара.

След като записах повечко гмуркания в тефтера си преминах на Suunto D4i. Мисля, че това е перфектният компютър и пътувайки виждам, че се използва от най-много водолази, ако не и от всички, водолазни центрове, в които някога съм бил. Все още можете да ги използвате и те не са твърде скъпи. Моят има над 1000 гмуркания по него и никога не съм имал проблем с него. Всъщност батерията още не е издъхнала! suunto d4i

Съвсем наскоро реших да сменя с Suunto D6i (въпреки че не се отървах от D4i) а той е просто по-добра, по-лъскава (и скъпа) версия на моя надежден D4. Наистина е страхотен компютър и си струва парите, ако можете да си го позволите.

За технически гмуркане обаче повечето водолази, с които съм говорил, избират или Oceanic OCi, или Shearwater Perdix (или с двете). Но сега излезе новият Teric, който можете да използвате както и за технически дайвове, така и като нормални туристически гмуркания, и изглежда страхотно! Така че има твърде много опции!

Наистина харесвам Oceanic, но единствената причина да избера D6i пред него е, че той наистина не е удобен за потребителя. Никога не съм научил настройките или да го използвам с пълния си потенциал и дори прости неща като промяна на времето бяха  трудна задача.

Цена: около $600
Газове: Въздух & Нитрокс
Характеристики: Часовник произведен в Финландия, много обичан от начинаещи и инструктори, защото е лесен за употреба.
Предимства: Един от най-извесните и наложели се прозиводители. Възможност за персонализация.
Недостатъци: Скъпичък

Новият Suunto D5 е проектиран да бъде толкова ясен и лесен за използване, че можете просто да се насладите и да се съсредоточите върху изследването на прекрасния подводен свят. Ако държите на стила, Suunto предлага възможност да променяте каишката, за да съответства на вашия външен вид. След гмуркането може да се свържете безжично с приложението Suunto на вашия телефон, за да преживеете отново и да споделите приключенията си с приятели.
 

Цена: $1100
Газове: Въздух & Нитрокс & Тримикс
Характеристики: Любимата марка на техническите водолази
Предимства: Мощен, сигурен, и много функционален. Възможност за персонализация.
Недостатъци: Скъп

THE COMPUTER
Интуитивни контроли и навигация по менюто, заедно с ярък и пълно-цветен дисплей. С висока степен на персонализиране, Teric предлага на водолазите часовник и водолазен компютър с безпрецедентни възможности. Shearwater е известна със своите изключителни компютри за техническо гмуркане, а сега имат и този красив стилен часовник, който всеки иска.

Oceanic Geo 4.0

Oceanic Geo 4.0

 

ЦЕНА: $400
Газове: Въздух & Нитрокс
Характеристики: режим за свободно гмуркане (freediving), Дълбоко спиране с таймер за обратно отброяване
Предимства: Достъпен като цена и лесен за разчитане циферблат
Недостатъци: Не е много лесен за настройка

Отне ми известно време докато се науча на всички настройки на Geo 4.0. Дори прости неща като промяна на времето, но в крайна сметка този компютър наистина ми хареса и той беше МНОГО по-евтин от еквивалента на Suunto и съответно предпочитан от инструкторите, които познавам.

Aqualung i450T

Aqualung i450T

ЦЕНА: $500
Газове: Въздух & до 3 Нитрокс смеси
Характеристики: Множество предаватели, цифров компас, 4 режима на гмуркане.
Предимства: Лесен за употреба, множество фунции и добра изработка
Недостатъци: Скъп

Създаден за активния водолаз, този компютър е от най-добрите световни производители на гмуркане и е един от най-добрите на пазара като цена/качество. Той е чудесен за разнообразно гмуркане, както и за ежедневно носене като часовник. Има много страхотни функции и режими.

ЦЕНА: $400
Газове: Въздух & Нитрокс
Характеристики: Single button navigation, large display
Предимства: Affordable, user friendly, lots of color choices
Недостатъци: not too bright display light

Сега можете да вземете компютър от Mares, ако обичате тази марка и другите им съоръжения. Той е един от най-добрите по цена и доста добре изглежда. Mares е добре известен със страхотни tec gear, така че това трябва да е популярен компютър и за тях.

Каква екипировка да използвам аз?

За компютрите Suunto само добро или нищо :). Още от първото ми гмуркане започнах със супер простия и евтин Zoop. Той е малко обемист и не се включва освен ако е във водата, но е защитен от удари, батерията издържа адски много, записва безброй гмуркания и прави всичко, което нововодолаз някога може да иска. И струва около 100 долара. След като записах повечко гмуркания в тефтера си преминах на Suunto D4i. Мисля, че това е перфектният компютър и пътувайки виждам, че се използва от най-много водолази, ако не и от всички, водолазни центрове, в които някога съм бил. Все още можете да ги използвате и те не са твърде скъпи. Моят има над 1000 гмуркания по него и никога не съм имал проблем с него. Всъщност батерията още не е издъхнала! suunto d4i Съвсем наскоро реших да сменя с Suunto D6i (въпреки че не се отървах от D4i) а той е просто по-добра, по-лъскава (и скъпа) версия на моя надежден D4. Наистина е страхотен компютър и си струва парите, ако можете да си го позволите. За технически гмуркане обаче повечето водолази, с които съм говорил, избират или Oceanic OCi, или Shearwater Perdix (или с двете). Но сега излезе новият Teric, който можете да използвате както и за технически дайвове, така и като нормални туристически гмуркания, и изглежда страхотно! Така че има твърде много опции! Наистина харесвам Oceanic, но единствената причина да избера D6i пред него е, че той наистина не е удобен за потребителя. Никога не съм научил настройките или да го използвам с пълния си потенциал и дори прости неща като промяна на времето бяха  трудна задача.
Статията е преведена и заимствана от:
The Best Dive Computers of 2020

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар