ДЕН НА ВОДОЛАЗА
Водолазна ваканция Малпело Ферокс 2019 - golive.bg
Водолазна ваканция Малпело Ферокс 2019 - golive.bg
Водолазна ваканция Малпело Ферокс 2019 – golive.bg

ДЕН НА ВОДОЛАЗА 5 МАЙ

Първата спешна нужда от водолази се появява в средата на XIX век. След Кримската война много от фарватерите бяха наводнени кораби, които пречеха на преминаването на кораби. Тогава професията на водолаз стана просто незаменима, но нивото на подготовка на специалистите беше далеч от високо ниво, а екипировката за гмуркане остави много да се желае. Въпреки това водолазите са направили незаменим принос, поради което през 1861 г. са въведени в екипажа на бойни кораби на руския флот. Две десетилетия по-късно, през 1882 г., Александър II издава Заповед за създаване на водолазно училище в Кронщад, което се оказва първото в света. Това се случи на 5 май, така че официалното честване на Деня на водолазите беше насрочено за тази дата.

ЗА ПРОФЕСИЯТА ВОДОЛАЗ

Днес областите на работа на водолази са много разнообразни. Те обслужват подводни структури, инспектират природни резервоари, извършват ремонтни дейности на кораби и много други. Трудни условия на труд направиха тази професия предназначена само за смели хора, които не се страхуват да се потопят в дълбокото море. Професионалният празник за водолази е още едно признание за важността на тяхната професия.

Водолазите инспектират дъното, провеждат операции за търсене и спасяване, ремонтират водолазно оборудване, поддържат подводни конструкции, ремонтират кораби под вода, защитават кораби от саботажни групи.

Водолазът трябва да е издръжлив, устойчив на стрес, да може да действа в екстремни ситуации и да оказва първа помощ.

Рядка професия, която изисква издръжливост, отлично здраве, добра психика – това са водолази. Именно на такива смели хора е посветен този професионален празник.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Гледайте документален или игрален филм за работата на водолази.

  • На 4 май 2012 г. се открива Кронщадският морски музей. Той е посветен на историята на гмуркането в Русия и историята на Кронщад.
  • Английският дизайнер Август Зибе изобретил костюма за гмуркане през 1819 година.
  • Скуба, изобретен от френския J.-I. Кусто и Е. Ганянг през 1943г.
  • Има порода за търсене и спасяване на кучета – „водолаз“, или „Нюфаундленд“. Животното плува и се гмурка перфектно. Водолазът има водоотблъскващо двойно покритие.
  • Най-честата болест за водолазите е декомпресионна болест. Възниква при потапяне на дълбочина поради бързото понижаване на налягането на вдишаната смес от газове. Това води до образуването на газови мехурчета в кръвта, които разрушават клетките и стените на кръвоносните съдове. В тежка форма декомпресионната болест води до парализа и смърт.

КОНКУРСИ

Най-бързият водолаз
На състезателите се дават плавници и маски за гмуркане. Състезателите се канят да носят реквизит и да тръгнат по определен маршрут. Маршрутът може да бъде изобразен със стрелки на пода, ще постави импровизирани препятствия по пътя. Победителят е участникът, който ще се ориентира най-добре и ще стигне до финала по-бързо.

Потънало съкровище
За конкурса е необходимо да подготвите сандък, в който е поставено съкровището. Тя може да бъде някакъв необичаен предмет или сувенир: фигурка, шоколадова фигура, консервна кутия и т.н. Гостите на състезанието са поканени да отгатнат кое съкровище е намерено на потъналия кораб, и на свой ред да задават въпроси, на които може да се отговори „Да“ или „Не“. Победител е този, който пръв се обади на скрития предмет.

Подводни танци
Участниците в състезанието получават екипировка: маски, перки, мокри костюми, спасителни жилетки, надуваеми детски кръгове. Слагайки реквизита, състезателите се подреждат и започват да танцуват на предложената музика. За да усложните задачата, можете да промените бързи мелодии към забавни. В края на състезанието победителят се определя чрез зрителско гласуване.

ИСТОРИЯ

Diver – честна и рядка професия, която има богата история. Денят на водолазите е установен с указ на президента на Руската федерация В. Путин от 5 май 2002 г. Датата на празника е привързана към основаването на 5 май 1882 г. на първото водолазно училище в град Кронщад по заповед на общоруския император Александър III. Първият ден на водолаза у нас се проведе едва на 5 май 2002 г.

ИСТОРИЯТА в детайли

Датата е избрана по причина. В края на 19 век в Кронщат на 5 май се появява първата в света школа за гмуркане. Император Александър III подписва указ, в който заявява, че трябва да обучава опитни специалисти за подводна работа. В онези дни в Русия възникна остър въпрос за липсата на професионални водолази, които трябваше да се занимават с издигането на наводнените кораби. Изминаха няколко десетилетия от основаването му и училището спечели уважение по целия свят.

Обучението в Кронщад се превърна в символ на високия професионализъм. Впоследствие е разработена научна и методическа основа за руски водолази, чийто автор е адмирал В. П. Верховски. Този мъж стана основател на школа за водолази. И капитан-лейтенант А. Г. Леонтиев е назначен за ръководител на това учебно заведение. Радваше се на заслужено уважение в света.

Училището продължи дълго време, беше заменено от Военноморския инженерен институт, основан през 1998 г., след VVMIU, наречен на F.E. Дзержински и VVMIU кръстен на В. И. Ленин. Това е един от най-добрите военноморски технически университети в света. Там и сега обучават доста добри специалисти, които смело излагат живота си на риск.

Diver Day е професионален празник за водолази. В празниците участват водолази, производители на екипировка за гмуркане, инструктори по гмуркане, любители на гмуркането, учители, студенти и възпитаници на Военноморския инженерен институт.

Значение: празникът е посветен на основаването на първото водолазно училище в град Кронщат 05/05/1882

ПРАЗНИЧНИ ТРАДИЦИИ

В Деня на водолаза ръководството на поделенията на руските военноморски сили и Министерството на извънредните ситуации (МНС) представя на водолазите грамоти, грамоти, прави благодарствени бележки в лични досиета, награждава медали и ордени за изключителни услуги, героизъм и смелост. На този професионален празник се организират спортни събития и състезания по обличане на подводна екипировка сред водолази.

БЛАГОДАРНОСТИ

„Скъпи момчета! Сърдечно ви поздравяваме с вашия професионален празник – Ден на водолаза. Работата ви е опасна, но необходима за обществото, която достойно изпълнявате. Изразяваме нашата благодарност, признателност и уважение към факта, че не сте търсили лесни начини и сте избрали наистина важна и сериозна работа, която е от полза за хората. Вие сте истински мъже, рискуващи себе си в полза на другите. Обичайте, оценявайте, поздравления! ”

„Водата е извънземна стихия за нас, но понякога някой трябва да слезе в нея. Тогава идвате на помощ – водолази, и е безопасно да се каже, че там, под водния стълб, няма тайни за вас и дори ако работата е трудна, можете да се справите! Моля, приемете нашите поздравления за Деня на водолаза и ви пожелаваме късмет, защото ви е нужен толкова много! ”

„Поздравления за всички, които без страх се потопят в безкрайните морета и океани, изследвайки дъното и изпълнявайки други сложни задачи. Пожелаваме ви мир и решителност в гмуркането, нека всички опасности ви заобиколят. “

DIVER DAY 2020 – ПОЗДРАВЛЕНИЯ

Бързаме да ви поздравим веднага,
Нито крачка назад
Честит празник! Честит водолазен ден!
Нека винаги има достатъчно сила

До подводни дълбочини
Да неуморно завладявам!
Да ви накара да живеете прекрасно
Никога не губете сърце!

Нека желанията се сбъднат
И съкровени мечти!
Само истинско щастие
Да живееш без суетене!

Настъпи денят на водолаза!
Какво желаете?
Разбира се, енергичност и сила,
За постигане на цели.

И може би имате късмет в живота
Успех без притеснения!
Нека идват всички хубави неща
И само радост ви очаква!

Пълна с нови открития за вас,
Така че животът беше светъл!
Имаме само един
Успех и късмет!

Денят на водолаза е вашият празник, –
Днес идва!
Какво търсите в морската кал?
Само вие знаете за това!

Искам да пожелаеш
За да постигнете всичко!
Като водолаз, проспериращ
За да стане по-добре!

Знайте дълбините
Въпреки че е опасно!
Върви напред и спечели
В крайна сметка животът е красив!

Прочетете още

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар