Дайвинг на Малдивите – Големият вегетарианец
Maldives 2016 | Golive

Неочаквана среща с най-големия известен вид риба

Вълнение нахлува е съзнанието ми. Още в началото докато дискутирахме на къде да тръгнем с яхтата, дали сафарито да е с профил на юг или на север. Така един от гидовете ни грабна с идеята, че може да видим китова акула. Някой от нас вече бяха имали среща с този огромен вегетарианец, но аз и повечето други приключенци копнеехме за тази среща. Среща, която беше неочаквана и непланувано.

На един от ежедневните брифингите гида спомена, че утре ще се гмуркаме много рано, за да може следобед да пропътуваме 4 часа в търсене на китова акула. Явно те държаха връзка с други сафари яхти от където се информират кой какво е видя измежду стотиците атоли. И така ловът започна. Казвам лов, защото с приближаването на уреченото място, започваха да се появяват многоженство малки и големи яхти на хоризонта. Настана еуфория. Усеща се напрежение във въздиха. Аз държах пряка комуникация с гида за това какво се случва. Къде е най добре да стоим. Как да помогнем. Тичах от палуба на палуба да информирам другите и да гледам за големия вегетарианец.

На лов

Изведнъж се чу ентусиазирах глас по радиостанцията и гида скочи. Видяхме я. Приготвяйте се на кърмата всеки да си вземе маска и плавници. След малко ще се срещнете с китовата акула. Започната трескаво тичане. Всеки търси нещо и гледа наляво и назад. Аз и Ники бяхме готови първи и се настанихме на кърмата в очакване на новото ни запознанство. Обули плавниците и наплюнчили маските.

Maldives 2016 | Golive
Getting ready for the next best dive

Лодката се движи бързо. По всичко личи, ме акулата се движи и явно сe гмурка в дълбините и после се появява изненадващо. Но никой не може да предвиди къде ще е следващото място, където ще изскочи близо до повърхността. Затова високи лодки маневрист бързо и в момента в които някой локализира гиганта всички се втурват натам като в анимационно филмче. И така сигурно 30 минути обикаляме. Някой вече се раз екипираха. Ние с Ники си поседнахме и разсъждавахме какво ли е да видиш толкова голямо животно под водата. Как ли ще реагира то. А ние?

-Готови ли сте? Провикна се капитана.

-Всички на долната палуба и в готовност на рампата отзад.

-Трябва да сте много бързи, преди отново да се гмурнала!

Скачаме от движение в нещо като супа от водолази. Има още 3/4 лодки в района и доста други водолази, които искат да зърнат животното.

Отнема ни няколко секунди за да се ориентирам и започвам да търся вегетарианеца. Нали знаете как когато търсите някоя вещ си поставяте мисловни картини (шаблони) в главата като цвят и форма характерни за предмета. Е по същият начин търся животното гледайки надолу нагоре наляво надясно очаквайки да набележи очертанията му.  И нищо.

Опитвам се да разбера къде е или къде е било до преди минута, като гледам другите на къде плуват и гледат. Изведнъж нещо се размества под мен. Може би на 10-15 метра. Очевидно се отдалечава и се спуска по надълбоко. Гмуркам се на апнея с надеждата да го видя по отблизо и някак да го усетя, но глътката ми въздух не е достатъчна имайки предвид ситуацията. И хоп, вече се губи от поглед в синята бездна. Не бях много впечатлен всичко се случи много бързо и не успях да почувствам присъствието му. Някак беше далечно, все едно се случва по телевизията.

Излязохме от водата. Малко разочаровани. Очаквах тази среща да е по-трайна и по-пленителна, но в крайна сметка океана е огромно пространство и самият факт, че се срещаме е важен.

Докато се качваме на лодката, гида ни изненадва с репликата:

-може да имате късмет да се гмурнете с китовата Акула.

-обличайте всички екипировката и слагайте бутилките, защото скоро ще се появи отново на повърхността.

Очи в очи

И ето на. Малко след като се екипирахме виждаме тъмната сянка на големият вегетарианец. Най накрая истинско запознанство. Успяхме да поплуваме над 20 минути с новия ни приятел. Огромно животно се движи бавно и спокойно сякаш изобщо необезпокоявано от нашето присъствие. Позволява ти да се доближиш очи в очи с него и да усетиш величественото му присъствие.

Maldives 2016 | Golive
Whale Shark Selfie 🙂
Our diving guide took this amazing picture. Thank you May Sun for the amazing memory.

Забелязвам обаче, че очите са ми малко безжизнени и тъжни. Не знам дали ви е правили впечатление, но помня много ясно момента когато в един зоопарк се вгледах в очите на горила. Сякаш гледам човешки очи, които също отвръщат на погледа и виждаш как протича някаква мисъл зад тях. Докато в този случай по скоро ми напомня кравешки поглед. Някак безжизнени.

В момента, в които влязоха и водолази от други лодки, стана пренаселено. Имаше над 30 водолаза. От всякъде се чуват звуци от компютри, тъй като дълбочината постоянно се променя рязко. От 10 на 5 на 15 на 3 метра и всички явно  пренебрегват сигналите само и само да са по близо до акулата.

DIving Safari Maldives 2016 - GOLIVE
Whale Shark. Baby 7 m

По едно време си помислих, че може би го задушаваме и му пречим да се храни. Наобиколено от всички страни, акулата сякаш се чувства в клетка и се вижда как се опитва да пробие живата верига. За момент си помислих:

– защо просто не се гмурне в дълбините и да се очисти от тези нахални паразити?

А може би и на нея и е любопитно да ни и после ще разказва на своите приятели както аз сега разказвам на вас.

Неразбраната действителност

Интересно нещо е природата и живота. Ето такива срещи и случки ме карат да се чувствам жив. Да се радвам и да съм благодарен за тези моменти. И се опитвам да разбера хората, които вместо да пътуват и да разширяват мирогледа си, се стремят да си купят по-нова кола и друга вещ, не защото имат нужда а защото просто ей така да си начешат егото и в повечето случай не го правят за себе си, а за другите. А пък другите като си кажат ах гледай този колко е готин виж какви вещи си е купил. Странна и неразбрана работа.

Също ще ти хареса

Ново

В търсене на гърбати китове в Океания - GoExplore "Тонга"

На една ръка от "нежните великани" - Гърбатите китове В света на приключенията и гмуркането, Тонга е една от онези
Океания, Тонга
3-10 Септ. 2024
godive Malpelo Columbia
Изчерпан

Водолазна ваканция в Колумбия - GoDive "Malpelo"

Гмуркане в Малпело - нашият личен фаворит! Остров (върхът на подводна планина) се издига от водата в средата на Тихия
Malpelo, Колумбия
10-19.01.2025
GoDive Palau, Micronesia - Golive.bg
Изчерпан

Тюркоазената магия Палау – GoDive Palau

Не случайно Палау е известен като„подводното Серенгети“. Палау е магическо място на края на света. За толкова малка площ земя,
Микронезия, Палау
10-17 Март 2024
Ново

Водолазна ваканция Бахамите - GoDive "Tiger Beach & Bimini"

Този уникален маршрут с 10 нощувки до Тайгър Бийч и Бимини предлага най-доброто от двете дестинации – както големи (акули
Bimini, Tiger Beach, Бахами
20-30.04.2024, 25.05-01.06.2024
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции
Ново

Водолазна ваканция в Индонезия - GoDive "Alor"

Алами Алор е бутиков курорт на отдалечения индонезийски остров Алор, специализиран да обслужва водолази, шнорхелисти и специалисти в подводна фотография.
о. Алор, Индонезия
12-19.11.2023, 19-26.11.23
Ново

Новогодишно Дайвинг Сафари - GoDive "Maldives"

Дайвинг и Плаване с луксозна яхта из Малдивите перфектната комбинация от едно завладяващо приключение, гмуркане и почивка. Възможността да разгледате
Малдиви
Нова година 23/24

Сърф, хавайски сърф приключения на Малдивите

Ако предпочитате да сърфирате по вълни, а не в мрежата, да ловите риба, а не имейли или да очаквате с
Малдиви
8-15 Юли 2023

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар