Как да изберем ски – идеята зад Кембър и Рокер
golive, приключение, екскурзия, екзотични почивки, екзотични пътешествия, гмуркане, сафари, пътешествия, катерене, goclimb, gosurf, godive, планинарство, ски, пътуване, goexplore, чужбина, почивки, goski, ваканции

Ръководство за скиорите

Ски КЕМБЪР срещу РОКЕР

До началото на 2000-те години повечето ски имаха едно общо нещо: ски камбер (camber). Но какво е кембър и как се сравнява с рокер (rocker) или ранен възход (early rise)? Тук ще разгледаме по-отблизо ски рокера и ски кембъра и как тези елементи играят роля на писта и извън писта.

ФИЛОСОФИЯТА ЗАД СКИ КЕМБЪТ И РОКЕР

За да разберете идеята на рокер и кембър, най-добре е да си представите ските легнали/поставени на равна, твърда повърхност с основата надолу. Традиционните ски контактуват със земната повърхност в секторите на върха и опашката, докато центърът на ски е извит нагоре. Двете контактни точки често корелират с най-широките части на върха и опашката на ската. Разстоянието между тези две точки е по същество ефективният ръб на едни ски. Ефективният ръб/кант на ските е участъкът от носа до опашката, който се използва за извършване на завой, това е дължината на ръба, който е в контакт със снега, когато скиьорър „чертае“ завой. Като отправна точка, традиционните състезателни ски имат значителен кембър, който помага на ски състезателите да стоят добре/стабилни по твърд сняг и да правят бързи завои.

Кебърът в ските отразява това, което си представяте за традиционния ски, както се вижда на рисунката по-горе. С тази ски форма имате по-дълъг ефективен ръб/кант. Това означава по-стабилно и контролирано каране при каране на ски, особено на писта (твърда поръхност) Защо? Когато карате ски и започнете да завивате, силите, които използвате се разпределят по целия ефективен ръб на ските. Всъщност голяма част от натиска върху канта, приложен към снега, се прехвърля към носа и опашката. Това осигурява по-добра стабилност, по-добро сцепление на ръба и прецизност на твърди или заледени повърхности. Когато натиснете върха в снега, за да помогнете на скитте да се „изтеглят“ в завоя, ефектът се ускорява при сгънати ски, особено при бабуни (moguls), където формата на извивка помага да се поддържа контакт с лицевата страна на спускането на всяка издутина. Взети заедно, по-дългият ефективен ръб държи по-чиста издълбана дъга и предлага бърз преход към следващия ви завой.

ПРЕДИМСТВА НА СКИ КЕМБЪР:

Възможност за карвиране на завои
Прецизност при карвиране
Стабилност през целия завой
Добро задържане на ръба и / или сцепление
По-бързо захващане на канта при започване на завой с натиск напред
По-добро сцепление при високи скорости на твърд и обработен сняг
Добро сцепление при пантене  (ски туризъм / ски туринг)

НЕДОСТАТЪЦИ СКИ КЕМБЪР:

Ефективният ръб/кант търси твърда повърхност (в долната част на снежната покривка), което се превръща в предизвикателно при каране на ски в мек сняг тип пудра.
Ските изискват прецизна техника при неравности и тесни участъци и гори

Сега си представете ски, положени отново на равна и твърда повърхност. Този път формата прилича повече на водна ски. Средата на ски докосва повърхността и двата му края се извиват нагоре, далеч от снега. Тази форма, както се вижда на фигурата, е това, което ски индустрията нарича „обратен кембър“. През 70-те години бяха създадени няколко ски по този начин, за да се концентрира тежестта на скиора в центъра на ските за по-лесно управление – те бяха продадени на ски училища за използване от начинаещи от първия ден. Първите производители на ски с обратен кембър и вероятно най-известните бяха Volant Spatula и K2 Pontoon. Този тип ски обикновено не се препоръчват, освен ако през цялото време не карате перфектни условия (т.е. пудра).

ПРЕДИМСТВА ОБРАТЕН КЕМБЪР:

Страхотна флотация за дълбоки прахообразни условия (пудра)
Перфектен за ски с хеликоптер и ски с рактрак/шенка при перфектни условия на снега

НЕДОСТАТЪЦИ ОБРАТЕН КЕМБЪР:

На практика има нулев ефективен ръб/кант, което означава, че карвирането е много трудно, ако не и невъзможно
Усещането е, че карате ски на ролкови кънки
Лошо за траверсиране и спиране

РОКЕРЪТ, наричан още ранно издигане, е щастливата среда между пълен кембър и ски с обратен кембър. Изобразявайки една и съща ски на равна повърхност, рокерът е когато центърът на ските има лек кембър, но издигането или възходът на ските започва силно изразено още от носа на ските. По същия начин рокерът може да бъде вграден в опашката на ски.

Дизайнерът може да даде на ски симетричен рокер (подобен на върха и опашката), или може да вгради повече рокер на върха или повече на опашката. Колкото по-силен/висок е рокерът, толкова по-кратък става ефективният ръб. Този по-къс ефективен ръб корелира с по-дългото „покачване/изплуване“, частта от ски, която не влиза в контакт със снега

Ските с кембът и рокер са наистина добър баланс за много скиори и бяха много популярни през последните няколко сезона. Важно е да се отбележи, че един малък рокер за върха може да е много полезен.

ПРЕДИМСТВА РОКЕРА ВРЪХ/НОС:

Подобрено плуване в мек или променлив сняг (слънчева и вятърна кора, неравен терен и др.)
По-лесно започване на завой
По-добра способност да останете в центрирана и балансирана стойка, която ви помага да орете през сняг
Помага за по-дълга ски маневра като при по-къси ски
Ще спаси краката ви в по-дълбок сняг
Улеснява и контролира при пантене (ски туризъм/туринг)

НЕДОСТАТЪЦИ РОКЕРА ВРЪХ/НОС:

Върхът на ски е склонен към вибрации, докато карате ски
Ските не се представят добре на обработени и твърди терени

 За разлика от рокерът на върха на ските, рокерът на опашката се обозначава в задната част на ски, издигаща се от земята по-близо до автоматите. Това също намалява ефективния ръб и увеличава дължината на опашката, която не влиза в контакт със снега. Тази характеристика кара ските да се чувстват по-меки.

ПРЕДИМСТВА РОКЕР ОПАШКА:

Добре е за сърфиране
Позволява лесно въртене
По-лесно освобождаване на завоя в мек или дълбок сняг

НЕДОСТАТЪЦИ РОКЕРА ОПАШКА:

Намалена стабилност при дълги завои
По-малко енергия при завъртане
Загуба на стабилност и сцепление на канта при твърд сняг

ОЦЕНКА НА СКИ ПРОФИЛИ (КЕМБЪР И РОКЕР)

Какво означава всичко това при избора и закупуването на ски? В 99% от дизайните на ски, камберът е нещо добро. Той създава повече гъвкавост, с по-добър контрол на кана и стабилност, когато най-много се нуждаете от нея. Кембърът помага особено добре при каране на ски с висока скорост, преминаване през склонове с по-твърди или заледени очастъци.

Наличието на ефективен ръб е добро: Помага ви да контролирате завоя си и ви дава сила. Кембърът в комбинация с рокер на върха обикновено прави по-гъвкави ските. Тези две функции в комбинация позволяват на скиор да остане балансиран и дава повече игривост на ската при „оран“ на мек, променлив и дълбок сняг.

Докато ски камберът и рокерът оказват влияние върху начина, по който скиорът чувства ските при различни условия, е важно да се отбележи, че и други фактори влияят върху ски, включително геометрията на ските (дължина, ширина, радиус на страничен прорез), твърдост, гъвкав модел и материали. Като правило, камберът е добър за гъвкавост.

Ски с камбер и рокер на върха работят добре за ски в курорт. Ските с рокер на опашката обикновено са най-подходящи за меки и по-дълбоки снежни условия.

Автор

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, известен сред приятелите си като Оги. Този тип обича да пътува и да търси предизвикателства във всичко, до което се докосне. Имал възможността да опита от различни приключения и емоции по целия свят, Евлоги желае да сподели това чувство със света и най-вече с тези, които са готови. Както гласи известната будистка поговорка “когато ученикът е готов, учителят ще се появи”.

Коментари

Вашият коментар