Океания, Тонга
Място
3-10 Септ. 2024
Дата

Приключение мечта за всички любители на подводното царство

Шнорхелинг с гърбати китове в Тонга

Какво е особеното в Тонга?

Независимо царство, Тонга се състои от 176 коралови и вулканични острови, тридесет и шест, от които са обитавани. Островите са разделени на три основни групи. Столицата Нукуалофа се намира на главния остров Тонгатапу и е най-развитият от островите. Групата Хаапай е в центъра и съдържа множество плоски ниско разположени острови. Островната група Vavau ‘е дом на по-голямата част от туризма, там ще се състои и нашето приключение. Островите се отличават с високи хълмове, вулкани, джунгла, пясъчни плажове и безопасни докове за лодки. Тонга е на около 90 минути полет от популярното Фиджи, където мислим да останем още няколко дни като опция.

В света на приключенията и гмуркането, Тонга е една от онези дестинации, които все още са строго ограничени.

Защо бихте ходили там за гмуркане?

В отговорът се крият много уникални изживявания, но истината за нас се крие само в едно: Гърбатите китове!

Всяка година гърбавите китове изминават хиляди километри от хранилищата си в Антарктида чак до Тонга, североизточно от Нова Зеландия, за да се чифтосват и да родят. От около средата на юли до средата на октомври е възможно да се плува с тях около тропически острови, Тонга.

Гърбатите китове са известни като най-акробатичния вид китове и с късмет можем да ги наблюдаваме как се извисяват от водата, танцуват с опашката и романтично се свалят! Те са огромни бозайници, които растат до около 15 метра и 40, 000 кг тегло. Въпреки огромния си размер, те са много грациозни и нежни, което допринася за прякора им „нежни великани“.

Гърбавите китове, в миналото, са ловувани почти до изчезване и все още Тонганското население и други по света не са се възстановили напълно. Следователно наистина е привилегия да наблюдавате тези китове в местата им за чифтосване и отглеждане на малките в района на архипелага Тонга.

Характеристики на пътуването

Включени са 5 екскурзии с лодка, за да се увеличи вероятността да се плува с тези великани и да се усети различното поведение на китовете.

Максималният брой гости на лодката ще бъде 12, което означава, че ще се разделим на 2-3 по малки групи, които ще се сменят във водата с китовете.

Датите са подбрани внимателно, за да сме в пика на сезона. Бебетата обикновено стават по-големи и по-любознателни. Освен това ще бъдем на отдалечен остров навън в морето, което обикновено помага да се намали времето за пътуване до мястото, където е вероятно да се намират китовете.

Какво ли е чувството да си на една ръка от „нежните великани“ достигащи до 15 метра дължина и 40 тона тегло?

ДАТИ

3 -10 Септември 2024 (7 нощувки, 35 часа в търсене на нежните великани и 34,000 км емоции)

Местата са ОГРАНИЧЕНИ – 12, за да се гарантира качествено време с китовете  и да се усети различното поведение на китовете 🙂 !!! Освен това имайте предвид, че мястото е доста отдалечено и за да стигнем до Тонга ще си организираме престои/обиколки и в Австралия,  и/или Фиджи. Тоест предвиждаме обща продължително от поне 2 седмици (±14 дни).

Има удобни връзки с Фиджи и предлагам да си направим 4-5 нощувки в The Pearl South Pacific Resort. Според полетите може да си го направим преди или след престоя си в Тонга. Има и страхотен дайв с акули (Ultimate Shark Encounter), който не е за изпускане.

БЮДЖЕТ

ЦЕНИ: от 3850 $ на човек*

Какво е включено
7 нощувки на база двойно-настаняване в райското местенце остров Vava’u/ Tongan Beach Resort
Всички хранения за периода – закуска, пакетиран обяд и обилна вечеря.
5 дневни обиколки/екскурзии с лодка в търсене на китове
Включени трансфери от/до летището и острова Vava’u
Опитни гидове/водачи по време на гмуркането + лодки за дайвинг

Допълнително
Допълнителни екскурзии (има какво друго да се прави по островите, но са специфични турове, така че на място ще го мислим)
Бакшиш (като неписано правило се оставя бакшиш за персонала и гидовете)
Международни полети  и вътрешни полети
препоръчителни Застраховки – Водолазна, Медицинска, Отмяна на пътуване
Програма за Фиджи – (5 нощувки с дайвинг за около 1100$)

Настаняване

Tongan Beach Resort се намира в красивата група острови Вавау, северно от Тонгатапу. Няма по-добро място на земята, за да се насладите на гмуркане от световна класа, гмуркане с шнорхел, наблюдение на китове, каяк, риболов, ветроходство, уединени плажове, полупрозрачна вода и спокойна обстановка. Неговият уникален чар и красота създават това истинско бижу на Южния Пасифик като вълнуваща дестинация, където посетителите могат да изследват, открият и да се насладят на най-добре пазените тайни на Тонга.

Tongan Beach Resort се простира на 180 метра плажна ивица като всичките 12 стаи за гости се наслаждават на гледка към златистия пясъчен плаж и кристално чистите тюркоазени води на пристанището Port of Refuge.

Курортът е сгушен на брега на остров Утунгаке. Има безопасно плуване при всички приливи и отливи. Разполага с напълно лицензиран ресторант в допълнение към нашия бар Sandpit, библиотека, плажни кърпи и водно такси до Неяфу и обратно.

Всички стаи са само на метри от ръба на водата и са оборудвани с електрически вентилатори на тавана с отворени входове, позволяващи естествен морски бриз, ако желаете. Всяка стая разполага със собствен покрит балкон с маса и столове за почивка.

Вава’у е достъпен по въздух от Тонгатапу, като се използва вътрешната авиокомпания на Тонга, Real Tonga Ltd. Вътрешният полет е приблизително 55 минути и е по разписание всеки ден, с изключение на неделя.

За удобство на гостите Tongan Beach Resort осигурява лична среща и посрещане при пристигането ви на летище Vava’u. Курортът се намира само на 25 минути път от летището

Снимки и отзиви на мястото тук

РЕЗЕРВАЦИИ

За да гарантирате вашето място се изисква от депозит от 30%,

Останалите плащания се извършват по следния начин:
Последна вноска 70% –  Юли 2024

00359 888 343843

– Не се изисква сертификат за гмуркане ще правим шнорхелинг с китовете.

– Няма гаранция, че ще плуваме с китове. Тази дейност е силно зависима от поведението на китовете и времето. Въпреки това, че сме малка група и сме там няколко дни ще увеличи шансовете ни за плуване с китове и да се надявате, че ще станем свидетели на различни поведения, като взаимодействие между майката и малкото, пеене, и т.н.

– по наредби във водата се допускат само 4 души. Така групата ще бъде разделена между 2 групи от 3 души и ще се въртим. Ванеса ще бъде във водата при всяко въртене, за да снима срещата и да разположи хората в най-добрия ъгъл. Ще направи всичко възможно да направя снимки на хора с китове, но е важно да разберем, че за целта ни трябват спокойни китове.

– Нашите обиколки са насочени към зачитане на китовете и тяхното благосъстояние. Китовете са изминали много дълъг път от Антарктида, за да се чифтосват, да раждат и да кърмят бебетата си. Ако плуване не е възможно с конкретен кит / група китове, няма да го натискаме и ще отидем да потърсим друг кит. Това е да уважаваме животните, но също така няма смисъл да гоним китовете, тъй като те са по-бързи от нас и те могат да изчезнат лесно. Търсим китове, които са спокойни за по-добра / по-дълга среща и по-безопасна.

– Това е дейност в открит океан. Обикновено няма да видим дъното на океана. Ето защо е важно да се чувствате комфортно във водата.

– Участието в тази обиколка изисква като цяло да сте в добро здраве и да разбирате, че има рискове, свързани с приключенските пътувания и близостта до дивата природа. Цялостната застраховка за пътуване е задължителна и трябва да се приема за покриване на: метеорологични проблеми, анулиране, медицински проблеми, репатриране, загубен или повреден багаж, проблеми с авиокомпанията и др.

– Винаги препоръчвам на моята група да се пригоди малко, преди да се присъедини към нас. Например, като отидете до басейна и правите обиколки. Ако сте годни и умеете да шнорхелирате лесно, това прави изживяването по-удобно.

Когато има вътрешни полети, ние ще ги резервираме, за да гарантираме, че можем да получим първия полет сутринта (сутрешните полети са по-надеждни).

Също така по-близо до датите ще ви помоля да ни уведомите за всички хранителни изисквания, специални случаи (рожден ден, годишнина и т.н.), както и данни за застраховката за пътуване на всеки човек

Застраховка Туроператор

“Гоу Лив” ЕООД е сключил ЗД с номер 13160192140000003/08.07.2019 по чл.97, ал.1 ЗТ със ЗАД “Алианц България” , 1504 София, бул. “Княз Дондуков” №59, ЕИК-040638060, покрити рискове, съгласно ПМС № 306 от 21.12.2013 г., обн., ДВ, бр. 2 от 7.01.2014 г. и застрахователен лимит – 125 000.00 лева, като предоставя на Потребителя сертификат по чл. 100 ЗТ;

Стандартен Формуляр

Приложение № 2 към чл. 82, ал. 1
(Ново – ДВ, бр. 37 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.)
Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети в случаи, различни от тези, включени в приложение № 1 към чл. 82,
ал. 1

Предлаганата комбинация от туристически услуги представлява туристически пакет по смисъла на Директивата (ЕС) 2015/2302.

Поради тази причина ще се ползвате от всички гарантирани в ЕС права, които се прилагат за туристически пакети. Дружеството ГОУ ЛИВ ЕООД ще носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло.

В съответствие със законовите изисквания дружеството ГОУ ЛИВ ЕООД е предприели необходимите защитни мерки за възстановяване на Вашите плащания и ако в туристическия пакет е включен транспорт – за осигуряване на Вашето репатриране, в случай на несъстоятелност.

Основни права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302:
– Пътуващите ще получат цялата основна информация за туристическия пакет преди сключването на договора за туристическия пакет.

– Винаги има поне един търговец, който отговаря за точното изпълнение на всички туристически услуги, включени в договора.

– На пътуващите се предоставя телефонен номер за спешни повиквания или данни на звено за контакт, чрез което могат да се свържат с туроператора или с туристическия агент.

– Пътуващите могат да прехвърлят туристическия пакет на друго лице след предизвестие в разумен срок и евентуално заплащане на допълнителните разходи.

– Пътуващите могат да прекратят договора, без да плащат такса за прекратяването му, и да получат пълно възстановяване на всички плащания при съществена промяна на някой от основните елементи на туристическия пакет, различен от цената. Когато преди започване на изпълнението на туристическия пакет отговорният за туристическия пакет търговец анулира туристическия пакет, пътуващите имат право да получат обратно платените от тяхно име суми и ако е подходящо – съответно обезщетение.

– Цената на туристическия пакет може да се увеличава единствено при нарастване на специфични разходи (например цените на горивото), когато това е изрично предвидено в договора, и във всеки случай не по-късно от 20 дни преди започване на изпълнението на туристическия пакет. Когато увеличението на цената надвишава 8 на сто от цената на туристическия пакет, пътуващият може да прекрати договора. Когато туроператорът си запази правото да увеличава цената, пътуващият има право на намаление на цената, ако има намаление на съответните разходи.

– Преди започване на изпълнението на туристическия пакет пътуващите могат да прекратят договора, без да плащат такса за прекратяване на договора, при настъпване на извънредни обстоятелства, като например сериозни проблеми със сигурността на мястото на дестинацията, които биха могли да засегнат туристическия пакет.

– Пътуващите могат по всяко време преди започване на изпълнението на туристическия пакет да прекратят договора срещу подходяща и обоснована такса за прекратяване на договора.

– Когато след започване на изпълнението на туристическия пакет съществени елементи от него не могат да бъдат предоставени съгласно договореното, на пътуващия трябва да бъдат предложени подходящи алтернативни услуги без допълнителни разходи. Пътуващите могат да прекратят договора, без да заплащат такса за прекратяване на договора, когато услугите не са предоставени в съответствие с договора и това съществено засяга изпълнението на туристическия пакет, а туроператорът не е отстранил проблема.

– Пътуващият има право също на намаление на цената и/или обезщетение за претърпените вреди, в случай че туристическите услуги не са предоставени или са предоставени лошо.

– Туроператорът трябва да окаже съдействие, когато пътуващият изпадне в затруднение.

– Когато туроператорът изпадне в несъстоятелност, направените плащания ще бъдат възстановени. Когато туроператорът или туристическият агент изпадне в несъстоятелност след започване на изпълнението на туристическия пакет и в него е включен превоз, репатрирането на пътниците е осигурено. Дружеството „ГОУ ЛИВ“ ЕООД се ползва със защита при несъстоятелност в Застрахователно Дружество Алианц България.

Отговорности

ТО не носи отговорност за пълно или неточно изпълнение на задълженията си по ДОТП, когато се дължи на виновното поведение на Потребителя, както и в случаите на форс мажор, непреодолима сила, или по силата на закона. Отговорността на ТО за вреди не може да превишава стойността на ТП. При неизпълнение или неточно изпълнение на услугите по ДОТП от контрагенти на ТО, отговорността на последния е ограничена в съответствие с разпоредбите на международните договори, влезли в сила за РБългария.

При отказ на Потребителя от ТП, вкл. смяна на дата или направление, по причини, които не са свързани със съществено неизпълнение от Туроператора на неговите задължения, се дължат следните неустойки, за всеки един турист, в процент от общата цена на ТП: до 60-тия работен ден преди датата на заминаване – в размер на капарото; от 59-тия до 30-тия ден преди датата на заминаване – 50%; 29-тия и по-малко работни дни до началото на ТП – 100 от стойността на резервацията. Останалата след съответните удръжки сума се възстановява на Туриста по посочената б. см., в срок от пет работни дни.
За резервации и сключени ДОТП в последния момент (last minutes) се прилагат съответните разпоредби на ЗТ, като неустойката при отказ от пътуване е винаги в размер на общата цена на ТП.

За ТП извън страната Туристите имат възможност да сключат застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ по чл. 72, ал. 1 ЗТ със ЗАД “АРМЕЕЦ”, денонощен тел.: 0700 13939, с Асистанси с лимит 10,000 евро, даваща възможност на застрахованото лице да получи квалифицирана медицинска помощ при заболяване/злополука, вкл. допълнителни услуги, в рамките на посочената сума и съгласно условията на сключения застрахователен договор (ЗД).Съобразно изискванията на застрахователя за различните възрастови категории и/или при наличие на други фактори, са налице особености в условията и съдържанието на застрахователното покритие, вкл. необходимост от по-висока премия. Пожелание всеки Потребител може да сключи ЗД на по-високо равнище, както и други допълнителни застраховки, вкл. свързани с отмяна на ТП. Потребителите са длъжни да се запознаят предварително с условията на ЗД. В случай, че Потребителя има вече включена сходна застраховка покриваща периода на ТП и/или желае да сключи същата самостоятелно е длъжен да предостави копие на ТО.

Мнения за приключението

Все още няма мнения

Остави ревю

Оценка