Придобивките од Скијање

goski - хижа Рилски Езера golive.bg

Придобивките од Скијање

Студија од Џејсон Рингенберг | 20 януари, 2019

 ;

Една од најдобрите работи на скијањето е, дека е одлична вежба за вашето тело, без дури да го сфаќате.

Но всушност колку се корисни ските за нас? И дали можеме да го оправдаме пропуст на фитнес оваа недела, ако одиме на скијање?

За многумина од вас можеби ќе е уште причина само да зарежеш сè и да одиш во планината, други ќе најдат објаснување на замор по интензивна ски ден, а трети само ќе се изкефят, дека нема да одат на фитнес и оваа недела 🙂

Е еве како ски и сноуборд практикувањето се одразуваат на вашето тело:

* Баланс и координация.

Скијањето значително зголемува нашата способност да ги координираме тела. подвижноста, потребни за извршување на контролирани кривини, брзо прилагодување на притисокот и наваленоста, и избегнување на пречки, и брзото запирање се вештини, кои ќе придонесат за подобра координација и рамнотежа во секојдневниот живот.

* Здраве и издръжливост на сърдечносъдовата система.

Скијањето е аеробна активност, која тера крвта да "врие" и затоа ја зголемува ефикасноста на кардиоваскуларниот систем. Искачувањето со ски (пантене) е особено добар начин да се подобри здравјето на срцето.

* Подобрява настроението и отношението към живота.

Сигурно не е мистерија зошто скијањето подобрува расположението и квалитетот на живот. Да бидеш во планината, да дише чист воздух, и да се закачам со пријателите е доволно, за да се натераат некој да се насмевнам долго време. Затоа скијањето е толку популарно потфат. Бидејќи тоа е многу забавно!

* Изгражда мускулите.

Ски возење ве става во една сквотот позиција цело време, што има за резултат правење на тонови клеча, без да сфаќате што правите. силата, потребна за одржување на штандот и координацијата, доаѓа директно од јадрото на телото, што е одлична вежба за стомачни мускули.

* Чудесно за ставите и костите.

Додека скијате, тело се потпира силно на зглобовите. Постојано се врти и работиме со глуждовите, колената и колковите доста тешка и обемна по начини, кои ретко се среќаваат во други спортови. Тоа придонесува за помала веројатност од појава на остеопороза.

Значи имаме го!!!! Повеќе причини да возиме ски и да поминеме повеќе дена во планината!

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор