Грижа за нуркачката опрема

Kак да се погрижиме за нуркачката опрема пред и по нуркање, па таа да се погрижи за нас под вода!

Ако сте сериозни нуркач, значи најверојатно сте инвестирале значителни средства во опремата за нуркање. и, се разбира, вие сакате да се погрижиме за оваа опрема, нели?

Правилно одржување значително ќе продолжи животот на вашата опрема, но исто така е една од најдобрите осигурителни полиси за безбедност при нуркање.

Редовното одржување бара визуелно да прегледано, да чистите и правилно да ракувате со сите делови од вашата опрема, користејќи конкретни чекори како за грижата пред, така и по употреба. Значи, пред следното ви нуркање да бидете сигурни, дека вашиот регулатор работи беспрекорно.

маска, перки, шнорхел

пред нуркање

1.Огледайте сите силиконски ленти, за да барате фини пукнатини. Особено често се среќаваат кај ленти на перки за ракавици и се јасни знаци за претстојните кинење. Ако најдете траги од нраняване или руптура е препорачливо да го промените лентата / ременот.

2. Потоа проверете силиконот на маската, гъвкавата част на шнорхела и мундщука за всякакви “;сълзи”;. Најчестиот зона на оштетување на маската е дихтунгот околу образите и носот. Ова најчесто се случува при неправилно складирање (подгънат силикон) или тешката употреба, што од своја страна води до протекување.

3.Най конечно проверете сите токи, кои може да се скрши или да се затнат со остатоци, кои можат да влијаат на нивното функционирање.

по нуркање

За да избегнете појавата на мувла, исплакнете маската, Перки и šnorhela со топла, свежа вода и оставете ги да се исушат, пред да ги спакувате. И спакувајте овие предмети слободно, па пераи да не се превиткуваат или прекршуваат, и не искривува силиконот на маската. Оставањето на овие предмети во чудна ситуација за долг период на време, ќе ги натера да прифатат неприродна форма и наруши нивната ефикасност.

регулатор

пред нуркање

Добра идеја е да го поврзете регулаторот со шише, кога подготвувате опремата за нуркање. Направете неколку вдишувања од регулаторот, и неколку вдишувања од октоподот и проверете манометарот за точно притисок. Визуелно проверете сите црева на регулаторот, за да се уверите, дека нема пукнатини, осигурајте се, дека нема отвори или солзи во мундщуците и проверете металните фитинзи за корозија. Ако користите осигурувачи за црева, повлечете ги од прв степен, за да проверите под нив.

Во исто време барајте корозија на металните делови од прв степен. Пукнатините во цревата или очигледната корозија на некој од компонентите на регулаторот бараат професионална услуга од страна на квалификуван техничар. Потоа извадете го регулаторот од шишето, ставете го капачето за прав, дишам силно секој регулатор и држете вакуум.

Исто така проверете секој куќиште од втор степен за пукнатини и ако имате аналогни, маслени мерачи, осигурајте се, дека тие не испуштаат течност. Повеќето нуркачи сега користат компјутери и иако овие уреди ретко пропаднат, една мртва батерија може да пропадне денот на нуркањето. Значи проверете го индикаторот на батеријата на вашиот компјутер и следете ги инструкциите на производителот за тоа кога и како да замените овие батерии. Ако имате аналоген компас, свртете куќиштето, за да се уверите, дека компас картичката се движи слободно.

по нуркање

Кога плакнење регулаторот си, осигурајте се, дека вентилите за прочистување на втората степен не е притисната и капакот за прав од прв степен е цврсто прицврстен. Откако нурне цялия во суд со слатка вода, исплакнете втора оценки со топла вода во регулаторот на писка и во спротивната мембрана. исплакнете фитинзи, кој се поврзува со вашиот инхалатор за низок притисок, како работат со лизгачот брза конекција и назад, како го држите под топла вода од чешма. Може да користите и четка за заби, за дополнително триење и прецизност.

Дополнително може да испрскаат металните елементи со WD40, што ќе ги зачува од корозија пред да ги зазимите.

BCD - Елек за контрола на плаваемост

пред нуркање

Проверете вашиот BC инфлатор, поврзувајќи го со регулатор, кој е закопчан до шише. Напумпајте неколку пати со воздух BC, потоа отпуштете го копчето за надувување и слушајте за истекување на воздух во BC, што би значело лепење на инхалатор.

Потоа Наду Вашето BC, додека вентилот за ослободување на притисокот се отвори и оставете BC да отстои околу 20 минути, за да се види дали тој држи воздушен притисок. Додека BC се испумпува, проверете вентили, ременот за половината, рамото ремени, лентата на резервоарот и сите токи за прекумерно абење. Ако вашиот BC има метални токи, проверете ги за корозија, што ќе ослабне металната конструкција и на крајот ќе доведе до откачување на бравата.

Акумулацијата на бело супстанција или зелена прав во прилог на 'рѓа се знаци на корозија. Малката корозия обикновено може да бъде почистена с твърда четка и малко бял оцет –; не заборавајте да исплакнете елементи потоа, така че оцетът е напълно отстранен –; и брз спреј од хранлив силикон ќе помогне за спречување на идната корозија, ако рутински се применува по Вашето опрема е чисто и целосно суво.

по нуркање

Исплакнете BC со слатка, топла вода. Уште подобро, додадете мала количина шампон. Извадете целиот воздух од вашето BC, ставете го на дното на чаша / када за плакнење, држете го со тегови и оставете го да се натопени за околу 30 минути. Потоа исцедете резервоарот, исплакнете опремата, за да извадите поголемиот дел од сапунот, наполнете чаша / када со свежа вода и оставете уредот целосно да се впие уште неколку минути, за да се отстранат сите остатоци од сапун. За да исплакнете внатрешноста, притиснете рачниот копче за надувување и држете писка под млаз вода, додека BC е 60 до 70% полна со вода. Протресете BC за да дојдете сите делови и потоа исцедете ја водата во секој од вентилите и цревото на инхалатор. Откако исцедена вода, целосно Наду BC, оставете остатокот вода во BC да се наталожи за минута или две, а потоа повторно да ја исцеди. Конечно, Наду БК до околу 50% од обемот и оставете го да се исуши надвор од директна сончева светлина.

складирање


Секогаш оставајте опремата да се исуши добро одвнатре и однадвор, пред да го спакувате. Ако имате соба како магацин, најдобро е да закачите BCs, костуми и регулаторите во студена и сува соба. Многу нуркачи сепак немаат доволно простор за тоа. Со исклучок на вашиот костум, опремата може да се чува во куфер без да се оштети, но бидете сигурни, дека кесата е доволно голема, за да не биде свиткана неприродно. Чувајте BC со околу 20% полна со воздух, за да пазите внатрешните ѕидови на балон.

За понатамошна заштита против хендикеп, може да нанесете нежна слој силикон врз сите гумени и метални компоненти. Не прскајте силиконот директно на компонентите. наместо тоа, Светлечки на мека крпа и ја фаќа на црева на регулаторот, гумени ленти и металните токи. Чувајте маската во цврста кутија, за да ја заштитат од удар. Можете да додадете компјутерот и компасот и во кутијата.

Стручна проверка


Некои компоненти на вашата опрема бараат годишна проверка и сервис од квалификуван техничар. Грешка е да се прифати, дека ако не сте користеле вашата опрема, не се потребни услуги. Всъщност това е малко като с колите –; ако не ја карате редовно ќе има повеќе потреба од сервисирање, отколку ако редовно се користи.
Thislegorn Црвеното Море

На крајот на краиштата ќе ве известам да одделување повеќе време за почести одмори на егзотични места низ светот, со можност за нуркање. Поддршката е важна, но ако не користите вашата опрема по намена сето би било целосно бесмислено. Значи Патувајте, Нуркање се и истражуваат подводниот свет.

Може да ви се допадне исто и

Нуркачка сафари во Колумбија - GoDive ";Malpelo";

Нуркање во Малпело - нашиот личен фаворит! островот (врв на подводна планина) се крева од водата во средината на Тихиот
Malpelo, Колумбија
7-17 Окт. 2019

Куба - Градините на Кралицата - GoDive ";Cuba";

Куба е коцка! економски сиромашни, но културно богати; видливо претерани, но архитектонско величествени; грешен, но истовремено чудно возбудуваат. кубанската
Градините на Кралицата, Куба, Хавана
09.03,19-16.03.19

Запознај о. Бали и да научат да возиш сурфање

Најдобар начин да запознаеш остров Бали и да се научиш да возиш сурфање. Само за 385 евра / недела Самата помисла за
Индонезија, во врска со. поени
целогодишна
Малдивите принцезата - одат во живо
исцрпен

Пловидба и нуркање Сафари - GoDive ";Maldives";

Нуркање и летање со луксузна јахта низ Малдиви совршена комбинација на едно извонредно авантура, нуркање и одмор. Можноста да разгледате
Азија, Малдиви
4-11.02,2018

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор