Гмуркане на края на света –; GoDive Malpelo, Колумбија

godive Malpelo Колумбија

Колумбискиот Пацифик Фронтир - Malpelo остров

Веројатно повеќето екстремни туристичка дестинација

ФОКУС

Гмуркане в Малпело –; нашиот личен фаворит! Malpelo остров (врв на подводна планина) се крева од водата во средината на Пацификот. div, непредвидлив, и интригантна тоа е Малпело.

Сметан за најдобар дестинации за нуркање со ајкули на планетата, големи пасуси и подводни пештери / каньони.Мястото е одалечено и ексклучивно, дека само 3 чамци и еден катамаран имаат право да го посетуваат. тоа, што прави нуркање во Малпело особено пријатно, е фактот, дека во даден момент само 1 брод има право на престој. т.е. сте вие ​​и сиот Океан!!

Остров Малпело е класифициран како Сангуаря (Wildlife Sanctuary) од колумбиските национални паркови и поседува статусот на УНЕСКО за светското природно наследство. Островот е необитаван, има само мал воен персонал, лоциран на северната страна на островот.

Лоциран е на приближно 500 километри од колумбискиот тихоокеански пристанишен град Buenaventura или од Панаменийското пацифичка крајбрежје.

ФАКТИ

Малпело е дел од карпеста било со должина 300км, што од своја страна му припаѓа на подводна планински венец во Тихиот Океан. На 300 наутички милји западно од колумбискиот брях, островът “;Исла де Малпело”; затоа што изникна како сунѓер од водената површина и одеднаш на повеќе од 300 метри во небото. Должината му е околу 1600 метри и широчина од 700 метри.

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

НАЦИОНАЛЕН ПАРК МАЛПЕЛО

Со исклучок на мал воен пост, тој е ненаселен. Тоа е оаза за живот на локални и мигрирање видови, а исто така Националниот парк Малпело е и најголемата без рибарска зона во Источниот тропски Тихи Океан. За да се заштити ова светилиште, се плаќа такса од 37 USD на ден на нуркач. Во 2006 г. островот е прогласен за објект на УНЕСКО како дел од светското наследство.

Националниот парк Малпело има заштитено подрачје од 9 584 км2, 383 видови риби, 15 видови корали, 110 вида бодлокожи, 340 вида мекотели, 267 вида ракови, 18 цицачи, неколку ендемични 7 вида копнени флора, 9 видови влекачи (копнени и морски) 60 видови птици објавена, дека многу од нив се мигрирање.

нуркачите дневник

Малпело е дестинација за искусни нуркачи. Неговите различни океанот струи можат да се менуваат брзо и може да создаде многу тешки услови. Сите нуркачи треба да имаат сертификат Open Water Diver (или еквивалентен) и минимум 50 нурка во дневниците си.

Секој нуркач ќе биде опремен со личен локатор и буй за време на секое нурка. За да се намали ризикот од декомпресија и азотна наркоза, ќе се користи често NITROX, која бара дополнителен сертификат, за да се користат.

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

погоден сезона

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

Тешко е да се зборува за сезоните во Малпело, но тоа се трендовите:

Студениот воден сезона е времето помеѓу крајот на декември до април, температурата на површината е од 23 до 26 степени Целзиусови, а во термоклина често паѓаат до 13/14 степени Целзиусови. Силните северни ветрови можат да предизвикаат тешки услови за нуркање. Добро време за чекани ајкули во плитки води и мониторинг на малку-заба ајкула (Odontaspis ferox).

периодот за топлата вода во Малпело е од мај до ноември. 28 степени Целзиусови површинска температура со термоклин меѓу 18-30 метри каде температурите паѓаат до 23/24 степени Целзиусови. Обично помирни води, отколку во студената сезона. Мај до август е време за бројните Свила ајкули и мај до октомври Кутови ајкула.

Ајкулите во Малпело

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

Островот и неговите офшор карпи се опкружени од длабока вода. Тоа и неговите различни океанот струи прават Малпело идеално место за исклучителни богати популации на ајкули. дестинација, која нуди дванаесет месеци нуркање и сите од нив се спектакуларни со изобилство од морски животни.

Во речиси секој дайв може да се набљудуваат чекани ајкули, од поединечни примероци до огромни пасуси. На база на повеќето коментари повеќето чекани ајкули се забележуваат во јужниот дел на островот.

Често можеме да видиме масивни миграција со намалувањето на температурата на водата, најчесто во Демекври. Во студената сезона тие имаат тенденција да пливаат во плитки води.

Фантачтично настан во текот на целата година се огромни рибни пасуси на “;Мullet Снапър”; И Биг око дигалки, а Bait Balls прават уште едно неверојатно шоу.

Галапагоските акули се среќаваат или како поединечни животни, или пливаат во групи по 12 животни над морското дно. Тие се вообичаени на местата за нуркање Олтар де Вирџинија, невјаста, Тројцата мускетари и меѓу Гринга и Scooby.

Свилата ајкули, главно женските, се собираат секоја година во повеќе или помалку големи групи од неколку десетици до илјадници примероци околу островот Малпело. Ова е несомнено еден од најважните моменти на оваа нуркање дестинација. Никогаш не знаеш дали ќе ги видиш, освен ако не си таму. Предвидувања не се можни. Видовме ги во последните неколку години, особено меѓу мај и јули понекогаш до октомври.

агол ајкули се забележани редовно помеѓу мај и септември, понекогаш остануваат до ноември. Огромен ајкули можат да се сретнат во тоа време, особено на место наречено Acuario. Тие се хранат со измет на огромните пасуси од снапери.

Малку-заба витките алука или нееднаков опашката забна ајкула (odontapsis ferox) живее нормално во подлабоките води. оваа Праисториска ајкула сака студената вода, па обично во топлиот сезона тие се недостапни за нормални длабочини за нуркање. Во студеното време имате најдобри шанси да набљудувате оваа ајкула во 30-40 метри во реонот на Monster Reef.

Местата за нуркање на о. Malpelo

Островот Malpelo располага со 30 места за нуркање, распоредени околу целиот остров.

Liveaboard концентрира нуркачи активности обично во неколку региони, каде е концентрирана најмногу подводна активност.

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

Основните –; најважните места за нуркање во Малпело се:

Арреффес (Олтар де Вирџинија)

Лоциран во северниот дел на Малпело, дайв по ѕид нуди најдобро зачуваната коралниот гребен на островот, ако условите го дозволуваат, се вршат најчесто дайв-проверки. Од јануари до март, поради силните северни ветрови нуркањето на ова место може да биде ограничено. Тоа нуркање нуди длабочини од 7 до 32 метри со некои од најдобрите чистење станици за Hammerhead во коралните градини од 7-15 метри. Меѓу Arrecifes и Cara de Fantasma најдеме добро познатиот пасуси на Тихиокеанска Баракуда. Ова место привлекува големи пасуси од Leather Bass Groupers и Bluefin Trevally. ајкулите чекан, ајкули Галапагос и Eagle Ray (орли зраци) се дел од стандардната програма на ова место.

фрижидер (фрижидер)

веројатно најпопуларниот сајт за нуркање во Малпело. Лоциран на запад, точно пред јужниот крај на островот. 40-метарски длабок падина, опремен со големи камења и најдобрите станици за чистење на ајкули чекан со длабочина од 12 до 35 метри. Тука ќе доживеете Најмногу акција нуркање во Малпело. Свила ајкули и чекани често во неверојатна експлозија, патролираа кутови ајкули, орловски зраци и големи, величествени акули Галапагос, а понекогаш сите тие заедно прават голем подводен танц пред смирувачки Нуркачка. Кога се движите во синото на крајот на нуркањето, понекогаш локалното семејство делфини ви преминува патот од љубопитност.

Водолија

Воден базен со тркалезна форма со пречник околу 30 метри, како горниот гребен започнува од 25 метри и достигнува до работ на 35 метри. Наоѓа јужно од 3-те мускетари од западната страна на Малпело. Бидејќи Акуарио е изложен на струи, слегувањето обично се врши со јаже. Во подлабоките делови од 30 метри надолу површината е покриена со убави бели анемони. Acuario секогаш може да ве изненади, тук могат да се наблюдават най-големите пасажи от Mullet Snapper –; голем црн облак од риба. Од време на време се појавуваат ајкула чекан, кои се вртат на ова место за интензивно чистење. Свилата ајкули исто сакаат да кружат околу Акуарио, блиску до површината.

Ла Gringa

Најголемиот врв (врвот), излегуваше од водата во Малпело, се наоѓа на јужната страна. Gringa обезбедува убав базен, почнувајќи од 32 метри длабочина и висина до површината.
Надворешната страна на Gringa нуди интересен карпест пејсаж околу 30 метри длабочина и тука може да се види најголемите пасуси ајкула чекан Hammerhead во Малпело. Во сезоната Свилата ајкули формираат теписи од стотици примероци блиску до површината.

Ferreteria (хардвер)

Најмногу откриеното (отворенот) место за нуркање, лоциран на јужната страна на Малпело. Длабочината се движи помеѓу 18 и 35 метри. Ferreteria не е најдобро место за ајкули чекан Hammerhead, но секогаш има што да понуди. Китовите акули често се вртат исто и Silky Sharks се прикажуваат редовно. Специјалната нешто за Ferreteria е неверојатна густина на рибите и најголемите акумулации на забележани јагули (Moray Eals) во пукнатините на скалата, популарна фотографски објект за Малпело!

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

тројцата мускетари

Овој 3 величествен карпи се иконата на Малпело. Кога движењата се меки, тоа е одлично место за наоѓање на огромни пасуси од Джакове со големи очи (Голема Eyed Jackfish), големи ајкули Галапагос и многу Свила ајкули. Кутови ајкули се забележани редовно на југ. Портос просечната карпа нуди убав базен, наречен катедрала. На југоисточниот страна има долга карпа, наречена д’;Artanyan, која нуди подлабоко нуркање. Длабочината се движи од 22 до 35 метри

godive Malpelo Колумбија
godive Malpelo Колумбија

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор