Дайвинг на Малдивите –; Големиот вегетаријанец

Малдивите 2016 | Одат во живо

Неочекувана средба со најголемиот познат вид риба

Возбудата вмеша е мојот ум. Уште во почетокот додека дискутиравме на каде да тргнеме со јахтата, дали сафари да е со профил на југ или на север. Така еден од водичи ни грабна со идејата, дека може да видиме кит ајкула. Некој од нас веќе беа имале средба со овој огромен вегетаријанец, но јас и повеќето други Авантуристи копнеат за оваа средба. средба, која беше неочекувана и непланувано.

На еден од секојдневните брифинзи гида спомена, дека утре ќе се нуркаме многу порано, за да може попладне да поминатиот 4 часа во потрага по китови ајкула. Јавно тие држеа врска со други сафари јахти од каде се информираат кој што е видам меѓу стотиците Атол. И така ловот започна. велам лов, бидејќи со приближувањето на определеното место, почнуваат да се појавуваат многоженство мали и големи јахти на хоризонтот. настана еуфорија. Се чувствува тензија во въздиха. Јас држев директна комуникација со гида за она што се случува. Каде е добро да стоиме. Како да помогнеме. Истрчав од палубата на палубата да информирам другите и да гледам за големиот вегетаријанец.

на лов

Одеднаш се слушна ентузијастички глас преку радиостаницата и гида скокне. видовме ја. Приготвувајте се на мајчиното млеко секој да си земе маска и пераи. По малку ќе се сретнете со китови ајкула. Започнато френетично трчање. Секој гледа нешто и гледа лево и назад. Јас и Ники бевме подготвени прв и се сместивме на млекото во очекување на новата ни познанство. Обули пераи и наплюнчили маските.

Малдивите 2016 | Одат во живо
Се подготвува за следната најдобра нурне

Брод се движи брзо. По се изгледа, ме ајкулата се движи и очигледно сe нурка во длабочините и потоа се појавува изненадувачки. Но никој не може да предвиди каде ќе е следното место, каде ќе се појави во близина на површината. Затоа високи чамци маневрист брзо и во моментов во кои некој локализира гиганти сите брзаат назад како во цртан снимка. И така сигурно 30 минути обиколуваше. Некој веќе се раз опремени. Ние со Ники си поседнахме и размислував какво ли е да видиш толку големо животно под вода. Како ли ќе реагира тоа. А ние?

-Готови Дали сте? Провикна се мајсторот.

-Сите на долната палуба и во готовност на рампата одзади.

-Треба да сте многу брзи, пред повторно да се нурнаа!

Скокање од движење во нешто како супа од нуркачи. Има уште 3/4 чамци во областа и доста други нуркачи, кои сакаат да видат животното.

Потребно ни неколку секунди за да се ориентирам и почнувам да барам вегетаријанец. Знаете како кога барате некоја вешт си поставувате мисловни слики (шаблони) во главата како боја и форма карактеристични за предметот. Е по истиот начин барам животното гледајќи надолу нагоре лево десно очекувајќи да повториме контурите му. И ништо.

Се обидувам да дознаам каде е или каде било до пред минута, како гледам другите на каде пливаат и гледаат. Одеднаш нешто се размества под мене. Можеби на 10-15 метри. Очигледно се оддалечува и се спушта по подлабоко. Нуркање се на апнеа со надеж да го видам одблизу и некако да го почувствувам, но голтки мојот воздух не е доволна имајќи предвид ситуацијата. и хоп, веќе се губи од поглед на синото бездна. Не бев многу импресиониран сè се случи многу брзо и не успеав да почувствувам неговото присуство. Некако беше далечно, сеедно што се случува на телевизија.

Излеговме од водата. малку разочарани. Очекував оваа средба да е потрајни и волшебно, но на крајот океанот е огромен простор и самиот факт, дека се соочуваме е важен.

Додека се качуваме на брод, гида ни изненадува со реплицира:

-Можете да имате среќа да се нурнаа со китови ајкула.

-обличайте сите опремата и ставајте шишиња, бидејќи наскоро ќе се појави повторно на површината.

Очи во очи

И еве на. Набргу откако се опремени гледаме темната сенка на најголемиот вегетаријанец. Најмногу Конечно вистинско познанство. Успеавме да поплуваме над 20 минути со нашиот нов пријател. Огромно животно се движи бавно и спокојно како воопшто непречено од нашето присуство. Овозможува ти да се доближи очи во очи со него и да почувствуваш Височество му присуство.

Малдивите 2016 | Одат во живо
Кит ајкула Selfie 🙂
Нашиот водич за нуркање ја оваа неверојатна слика. Ви благодариме мај Сонцето за неверојатен меморија.

забележувам сепак, дека очите ми се малку безживотни и тажни. Не знам дали ви е правеле впечаток, но се сеќавам многу јасно моментов кога во еден зоолошката се погледнав во очите на горила. Како да гледам човечки очи, кои исто возвраќаат погледот и гледаш како се одвива некоја мисла зад нив. Додека во овој случај по наскоро ме потсетува кравешки поглед. некако безживотни.

Во моментов, во кои влегоа и нуркачи од други чамци, стана преполно. Имаше над 30 нуркачот. Од секаде се слушаат звуци од компјутери, бидејќи длабочината постојано се менува драстично. Од 10 на 5 од 15 на 3 метри и сите јавно игнорираат сигналите само и само да се блиску до ајкулата.

Нуркање Safari Малдивите 2016 - ОДАТ ВО ЖИВО
Кит ајкула. Бебе 7 m

По едно време мислев, дека можеби го задушуваат и му пречи да се храни. Наобиколено од сите страни, ајкулата како се чувствува во ќелија и се гледа како се обидува да се пробие живата синџир. За момент си помислив:

; зошто едноставно не се нурнува во длабочините и да се очисти од овие дрски паразити?

А можеби и на неа и е љубопитни да ни и потоа ќе раскажува на своите пријатели како јас сега раскажувам на вас.

неразбран реалноста

Интересна работа е природата и животот. Еве такви средби и случки ме тераат да се чувствувам жив. Да се ​​радувам и да сум благодарен за овие моменти. И се обидувам да дознаам луѓето, кои наместо да патуваат и да прошируваат светоглед си, се стремат да купат понови автомобили и друга вешт, не затоа што имаат потреба туку затоа само така да си начешат егото и во повеќето случаи не го прават за себе, а за другите. А пак другите како си кажат ах гледај овој колку е кул види какви предмети купил. Чудна и неразбран работа.

Исто ќе ти се допадне

Нуркачка сафари во Колумбија - GoDive ";Malpelo";

Нуркање во Малпело - нашиот личен фаворит! островот (врв на подводна планина) се крева од водата во средината на Тихиот
Malpelo, Колумбија
7-17 Окт. 2019

Куба - Градините на Кралицата - GoDive ";Cuba";

Куба е коцка! економски сиромашни, но културно богати; видливо претерани, но архитектонско величествени; грешен, но истовремено чудно возбудуваат. кубанската
Градините на Кралицата, Куба, Хавана
09.03,19-16.03.19

Запознај о. Бали и да научат да возиш сурфање

Најдобар начин да запознаеш остров Бали и да се научиш да возиш сурфање. Само за 385 евра / недела Самата помисла за
Индонезија, во врска со. поени
целогодишна
Малдивите принцезата - одат во живо
исцрпен

Пловидба и нуркање Сафари - GoDive ";Maldives";

Нуркање и летање со луксузна јахта низ Малдиви совршена комбинација на едно извонредно авантура, нуркање и одмор. Можноста да разгледате
Азија, Малдиви
4-11.02,2018

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор