Дайвинг на Малдивите –; Μεγάλη για χορτοφάγους

Μαλδίβες 2016 | GoLive

Неочаквана среща с най-големия известен вид риба

Вълнение нахлува е съзнанието ми. Από την αρχή, ενώ συζητάμε πού να πάει με τη βάρκα, αν Safari είναι το προφίλ του νότου ή βορρά. Така един от гидовете ни грабна с идеята, че може да видим китова акула. Някой от нас вече бяха имали среща с този огромен вегетарианец, но аз и повечето други приключенци копнеехме за тази среща. Среща, която беше неочаквана и непланувано.

На един от ежедневните брифингите гида спомена, че утре ще се гмуркаме много рано, за да може следобед да пропътуваме 4 часа в търсене на китова акула. Явно те държаха връзка с други сафари яхти от където се информират кой какво е видя измежду стотиците атоли. И така ловът започна. Казвам лов, защото с приближаването на уреченото място, започваха да се появяват многоженство малки и големи яхти на хоризонта. Настана еуфория. Усеща се напрежение във въздиха. Аз държах пряка комуникация с гида за това какво се случва. Къде е най добре да стоим. Как да помогнем. Тичах от палуба на палуба да информирам другите и да гледам за големия вегетарианец.

На лов

Изведнъж се чу ентусиазирах глас по радиостанцията и гида скочи. Видяхме я. Приготвяйте се на кърмата всеки да си вземе маска и плавници. След малко ще се срещнете с китовата акула. Започната трескаво тичане. Всеки търси нещо и гледа наляво и назад. Аз и Ники бяхме готови първи и се настанихме на кърмата в очакване на новото ни запознанство. Обули плавниците и наплюнчили маските.

Μαλδίβες 2016 | GoLive
Getting ready for the next best dive

Лодката се движи бързо. По всичко личи, ме акулата се движи и явно сe гмурка в дълбините и после се появява изненадващо. Но никой не може да предвиди къде ще е следващото място, където ще изскочи близо до повърхността. Затова високи лодки маневрист бързо и в момента в които някой локализира гиганта всички се втурват натам като в анимационно филмче. И така сигурно 30 минути обикаляме. Някой вече се раз екипираха. Ние с Ники си поседнахме и разсъждавахме какво ли е да видиш толкова голямо животно под водата. Как ли ще реагира то. А ние?

-Готови ли сте? Провикна се капитана.

-Всички на долната палуба и в готовност на рампата отзад.

-Трябва да сте много бързи, преди отново да се гмурнала!

Скачаме от движение в нещо като супа от водолази. Има още 3/4 лодки в района и доста други водолази, които искат да зърнат животното.

Отнема ни няколко секунди за да се ориентирам и започвам да търся вегетарианеца. Нали знаете как когато търсите някоя вещ си поставяте мисловни картини (шаблони) в главата като цвят и форма характерни за предмета. Е по същият начин търся животното гледайки надолу нагоре наляво надясно очаквайки да набележи очертанията му. И нищо.

Опитвам се да разбера къде е или къде е било до преди минута, като гледам другите на къде плуват и гледат. Изведнъж нещо се размества под мен. Може би на 10-15 метра. Очевидно се отдалечава и се спуска по надълбоко. Гмуркам се на апнея с надеждата да го видя по отблизо и някак да го усетя, но глътката ми въздух не е достатъчна имайки предвид ситуацията. И хоп, вече се губи от поглед в синята бездна. Не бях много впечатлен всичко се случи много бързо и не успях да почувствам присъствието му. Някак беше далечно, все едно се случва по телевизията.

Излязохме от водата. Малко разочаровани. Очаквах тази среща да е по-трайна и по-пленителна, но в крайна сметка океана е огромно пространство и самият факт, че се срещаме е важен.

Докато се качваме на лодката, гида ни изненадва с репликата:

-може да имате късмет да се гмурнете с китовата Акула.

-обличайте всички екипировката и слагайте бутилките, защото скоро ще се появи отново на повърхността.

Очи в очи

И ето на. Малко след като се екипирахме виждаме тъмната сянка на големият вегетарианец. Най накрая истинско запознанство. Успяхме да поплуваме над 20 минути с новия ни приятел. Огромно животно се движи бавно и спокойно сякаш изобщо необезпокоявано от нашето присъствие. Позволява ти да се доближиш очи в очи с него и да усетиш величественото му присъствие.

Μαλδίβες 2016 | GoLive
Whale Shark Selfie 🙂
καταδύσεις οδηγός μας πήρε αυτή την καταπληκτική εικόνα. Thank you May Sun for the amazing memory.

Забелязвам обаче, че очите са ми малко безжизнени и тъжни. Не знам дали ви е правили впечатление, но помня много ясно момента когато в един зоопарк се вгледах в очите на горила. Сякаш гледам човешки очи, които също отвръщат на погледа и виждаш как протича някаква мисъл зад тях. Докато в този случай по скоро ми напомня кравешки поглед. Някак безжизнени.

τη στιγμή, в които влязоха и водолази от други лодки, стана пренаселено. Имаше над 30 водолаза. От всякъде се чуват звуци от компютри, тъй като дълбочината постоянно се променя рязко. От 10 на 5 на 15 на 3 метра и всички явно пренебрегват сигналите само и само да са по близо до акулата.

Κατάδυση Safari Μαλδίβες 2016 - GoLive
Whale Shark. Baby 7 m

По едно време си помислих, че може би го задушаваме и му пречим да се храни. Наобиколено от всички страни, акулата сякаш се чувства в клетка и се вижда как се опитва да пробие живата верига. За момент си помислих:

; защо просто не се гмурне в дълбините и да се очисти от тези нахални паразити?

А може би и на нея и е любопитно да ни и после ще разказва на своите приятели както аз сега разказвам на вас.

Неразбраната действителност

Интересно нещо е природата и живота. Ето такива срещи и случки ме карат да се чувствам жив. Да се радвам и да съм благодарен за тези моменти. И се опитвам да разбера хората, които вместо да пътуват и да разширяват мирогледа си, се стремят да си купят по-нова кола и друга вещ, не защото имат нужда а защото просто ей така да си начешат егото и в повечето случай не го правят за себе си, а за другите. А пък другите като си кажат ах гледай този колко е готин виж какви вещи си е купил. Странна и неразбрана работа.

Επίσης, θα σας αρέσει

Κατάδυση σαφάρι στην Κολομβία - GoDive ";Malpelo";

Κατάδυση στην Malpani - Η προσωπική μας αγαπημένο! νησί (η κορυφή ενός υποθαλάσσιου βουνού) Αυξάνεται από το νερό στη μέση του Ειρηνικού
Malpelo, Κολομβία
7 - 17 Οκτώβριος. 2019

ΚΟΥΒΑ - Κήποι της Βασίλισσας - GoDive ";Cuba";

Η Κούβα είναι ΚΟΥΒΑ! οικονομικά φτωχούς, αλλά πολιτιστικά πλούσια; προφανώς υπερβολική, αλλά αρχιτεκτονικά θαυμάσια; αμαρτωλός, όμως παράξενα ενθουσιάσει. Κούβας
Κήποι της Βασίλισσας, Κούβα, Αβάνα
09.03,19 - 16.03,19

o Να γνωρίζετε. Μπαλί και να μάθουν να σερφάρετε

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το Μπαλί και να μάθουν να σερφάρετε. Μόνο 385 ευρώ / εβδομάδα ίδια η σκέψη
Ινδονησία, για. σημεία
γύρος

Ιστιοπλοΐα και καταδύσεις Safari - GoDive ";Maldives";

Καταδύσεις και ιστιοπλοΐα πολυτελές γιοτ γύρω από το Μαλδίβες ο τέλειος συνδυασμός μιας συναρπαστικής περιπέτειας, καταδύσεις διακοπές. μπορεί να δείτε
Ασία, Μαλδίβες
4-11.02.2018

Σχετικά με το Συγγραφέας

mm
Evlogi Kirov
Entusiast-τυχοδιώκτη που ονομάζεται Evlogy Birbochukov, Είναι γνωστός στους φίλους του ως Ogi. Αυτός ο τύπος αγαπά να ταξιδέψουν και να αναζητήσουν προκλήσεις σε ό, τι, αγγίζει. Είχε την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες περιπέτειες και τα συναισθήματα σε όλο τον κόσμο, Evlogi θέλει να μοιραστεί αυτό το συναίσθημα με τον κόσμο και ιδιαίτερα σε εκείνους, έτοιμος. Όπως λέει και η παροιμία περίφημο βουδιστές «, όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί ".

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση