Очи в очи с акулата дойка –; Нуркање на Малдиви

нуркање Safari - Малдивите 2016 GoLive

нуркачки авантури

Нуркање Safari Malivite

темна Индија

Тоа нуркање никогаш нема да го заборавам. Дури ми е чудно, како може толку време да е минато оттогаш и јас да не сум напишал и два реда за тоа. Најмногу емоционалната мојот нуркање! Нема што да се лажеме, директно си се Насри од страв. Стоиме си ние на јахтата и си делиме приказни, повеќето поврзани со подводниот свет. и, не се сеќавам, кој, но некој од групата праша, дали ќе има нуркање со ајкули и тоа ноќно. И почнуваат да се расправаат едни "врели не вриење" или барем така ми се чинеше тогаш. Слушам јас за десетици ајкули, заобиколувајќи ги од сите страни. Чекајќи нешто за јадење. Како минуваат толку блиска, што дури ги допирајте. И внатрешно си викам. ;Абе, и пред сум видел ајкула, ама чак пък да са десетки и то да са толкова близо до теб и да си обикалят просто ей така.”; Нешто не ми се верува. Ова да не се овци. и, некако решив да игнорирам целата приказна.

Во близина на местото, каде ќе се гмурнем вечерта

И што се случи: доаѓа на, вечерта на ноќното нуркање со ајкули. Се добива донгито. возачите објаснуваат, каков е планот и како ќе влеземе во водата, треба да застанеме на дното, во круг и да сме смирени. Вкупно донесена ништо посебно. патуваме си, како и секогаш и застануваме до еден Атол, близу до еден кеј со подводна осветлување. Додека се подготвувам, аз поглеждам към водата и какво да видя –; ајкула! И тоа големичка, може да биде 1,5-2 m. Ааа уште една.. една лево, една десно.. одеднаш, накъдето и да се обърна –; ајкули! ;Aбе што се случува овде?; ; Нешто почнувам да размислувам..

Погледнувам другите авантурист. Некој се смеат, други се држат за раце, трети си подготват опремата, но генерално мирни ми изгледаат.

Додека се ат и се прашувам, тука ли ќе се нуркаме, другите почнуваат да скокаат во водата. Ама како така?! Тие скокаат директно на главите на ајкули. Овие се луди! И очекувам, колку и брутално да звучи.. водата да се бојадиса во црвено. да, ама ништо такво не се случува.. сите скокаат, а јас сум на брод. Пооглеждам се малко –; што да правам?

Очи во очи со ајкулата дойка

сите влегуваат, само јас ли нема да скокне!? Нели сум "Рамбо". иако, дека внатрешниот мојот глас рече, дека е лудост, јас најдов дупка меѓу ајкули и луѓето и скокнав. Уште не сум потопот глава и почнуваат да ја нападна мисли во мојата глава. Светот со мојот фенер.. ;хорор, ми той е много малък..”; Блесна тука - ајкула.. блесна таму - ајкула. ;Па што ли е на другите места каде што не можам да осветам?; ;Па зад мене?; ; Подобро да не размислувам, дека ќе треба да пукнам.

 ;

Почнувам да се спушта кон дното, обидувајќи се да ги чувам дистанца од сето. Како ви велам, очигледно толку сум се заплашени, дека само сакав да сум изолиран како во стаклена кутија, дека ем да сум таму, ем да не може ништо да се доближи до мене.

 ;

Продолжи и јас да се спушта со групата и почнуваме да бараме место по дното. нема кругови, нема распоред. Секој се спасува. Почна да се крева песок од дното. Перки се вејат насекаде. Ајкули минуваат напред, одзади, врвот, одоздола.. Изгледаат како воени авиони презедоа небото. Замислете темнина, едни слаби факелот, каде има светлина, таму има ајкули и луѓе и воопшто подмачкување.

 ;

нуркање Safari - Малдивите 2016 GoLiveЈас најдов една карпа и решив да седнам во подножјето и со грб, па да сум сигурен, што се случува зад мене. И почнав да ја набљудувам. Сигурно 10-15 минути едноставно сум стоел. Гледам и не верувам на очите. По едно време ме уби на смеа. Потоа почнав да размислувам, какви ли не лоши сценарија. Сеедно да се подготвувам за нешто. Додека си стојам јас таму возачот почнува да ми прави знаци со фенер. Обръщам се и какво да видя –; една риба зебра (отровна е) се Рачката покрај мене. Не е добро оваа работа. Ама како знам, какви ѕверови ме чекаат напред. Ш да си стојам тука, таа рибата ќе се стекнеме. Бреј гледам напред.. гледам назад –; таа риба се таму си стој. Почнав да ја гонам со плавника, та малку да се смирам. Судрат ја и додека ја следам гледам друга да не се намърда. Јавно ова место веќе не е безбедно. Собрав храброст и се зедов од дното. И што да видам, една дебела дрвена греда околу метар долга. Веднаш ми дојде на wits да ја грабна и да се чувам со неа од ајкули.

Укротителя на ајкули. Ви благодариме на нашиот Водич за сликата!

Искрено да ви кажам, добро, дека беше таа греда. Во моментов во кој ја грабнав, се почувствував бесмртен. Немаше го веќе тој страв од ајкули. Почнав смело да си одам и да се забавувам со нив.

А знаете ли дека?

Сега да ви кажам за ајкулата дойка. Раскажува оваа случка, ви заштедат што претставува овој вид ајкула. Моите реакции се целосно сведени тоа чисти инстинкти и информации на база документарни и недокументални цртани филмови. Ајкулите дойки се предатори, но не и за луѓето. Излегува, дека нивната уста е многу тесна и забите, иако се остри, се многу поназад во усната шуплина. Затоа би било многу тешко дури и при агресивно поведе овој вид ајкули да ви залак. велејќи ова, јас во пристапуваме на страв во првите 10-15 минути бев намалил сите екстремитети, дека дури мислев како да си заштитам ушите.нуркање Safari - Малдивите 2016 GoLive

Обично овие ајкули се безбедни за луѓето и ако ти не им бръкнеш во устата, нема шанси да бидеш каснат. Во оваа врска да ви кажам за нашиот готвач: Готвачот од брод, со азиско потекло и дръпнати очи, посака да се нурнува со нас. Јавно и тој не беше пливаат со ајкули и му беше интересно. И така нурка тој, со кратки гаќи и маици и почнува да си плива. Додека си бара место, една ајкула започнува да го обиколува, но не како во филмовите од 4-5 метри далечина, а директно да си го лица. Еден пат помине, втор пат го турка и на третиот пат сеедно го захапва. Таа се залепи за него со муцката и почна сеедно да го побутва. Уште 1-2 ајкули се приближија и од земји изгледаше страшно. А всушност она што се случува? нашето момче, за вечера, е готвило риба. И бидејќи одлучил да се нурнува со иста облека, со кои е подготовка вечерата, мирисот на риба привлекува ајкули. Е, за среќа нема ништо сериозно и овие ајкули не се опасни за луѓето. Сега тој има за спомен една смучка и поучна приказна за раскажување.

нуркање Safari - Малдивите 2016 GoLive
Ајкулите се толку блиску, дека сосема спокојно може да ги допреш и да почувствуваш дебелата им кожа и мускулести тела.

Воопшто ова нуркање ми се стори бескрајно. Толку многу емоции и тоа сè нови за мене. На почетокот бев убеден, дека нема да излезат од таму живи. Потоа почнав да си играм со ајкули. Да ги побутвам, да ги галат, да се фотографираат со нив. се разбира, секогаш имав едно памет. Сепак тие се предатори и јас сум во нивниот дом. И покрај, дека не можат да ме каснат, тие се многу и се големи, па избезумено реакции и активности не се препорачуваат.

Исто така ќе ви се допадне

Нуркачка сафари во Колумбија - GoDive ";Malpelo";

Нуркање во Малпело - нашиот личен фаворит! островот (врв на подводна планина) се крева од водата во средината на Тихиот
Malpelo, Колумбија
7-17 Окт. 2019

Куба - Градините на Кралицата - GoDive ";Cuba";

Куба е коцка! економски сиромашни, но културно богати; видливо претерани, но архитектонско величествени; грешен, но истовремено чудно возбудуваат. кубанската
Градините на Кралицата, Куба, Хавана
09.03,19-16.03.19

Запознај о. Бали и да научат да возиш сурфање

Најдобар начин да запознаеш остров Бали и да се научиш да возиш сурфање. Само за 385 евра / недела Самата помисла за
Индонезија, во врска со. поени
целогодишна
Малдивите принцезата - одат во живо
исцрпен

Пловидба и нуркање Сафари - GoDive ";Maldives";

Нуркање и летање со луксузна јахта низ Малдиви совршена комбинација на едно извонредно авантура, нуркање и одмор. Можноста да разгледате
Азија, Малдиви
4-11.02,2018

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор