Нуркање на Големиот корален гребен

Пра-корален гребен--Воздушната-View-од-Топ - ОДАТ ВО ЖИВО

прва ајкула, прв ноќен дайв, прв дайв по изгрејсонце или едноставно - живот на брод

GoDive - Големиот корален гребен

Големиот корален гребен

Тоа е најголемата корални систем во светот. Всушност е толку голема, дека е единствениот жив организам, видлив од вселената.

Ова чудо на природата се состои од над 2900 поединечни гребен и 900 островот, протегаат на повеќе од 2600 километри, како нивната заедничка површина е околу 344 400 квадратни. км. Исклучително импресивна е и неговата возраст, која според експертите е цели 18 милиони години.

Пра-корален гребен--фото-од-простор - ОДАТ ВО ЖИВО

Локацијата на сафари - Норман гребен, кој се наоѓа на околу 80 километри од Кернс, североисточна Австралија. Планот е 12 дайва за 3 дена = нуркање од утро до вечер!

Прва средба со океанот

Средбата беше рано наутро. Возачот на комбето, кој собираше сите учесници во авантурата беше супер среќен како сите се навреме овој пат (очигледно, дека не беше типично), т.е. сето редови и изгледа прекрасно од самиот почеток. Не долго после бевме градени пред брод, која претстоеше да не однесе до нашето азил за наредните 3 дена. Натоварија се и започна подготовка за два дайва, кои беа предвидени за "патот". За прв пат се нурка во океан.

Мојот ум беше подготвено за многу бои, заради илјадниците слики, кои бев пребарувате за ова место. Водата околу брегот беше доста сива-кафена. Тогава си помислих …; тоа е од оние Земени описи - бои, птички и сè е на врвот, но реалноста е малку поинаква! Почнавме да навлегуваме уште поназад, а сушата да се оддалечува. Водата почна да станува малку сина и надежта во мене повторно се разбуди! сето посиня. Дојде часот да се прошетам и јас во овие океанот убавини. и потопување! Од многу одамна не бев чувствувала тоа чувство на слобода и бестежинска состојба (во северната хемисфера зима беше кон својот крај)! Сакам да одат! секој, кој во водата се чувствува дома знае за што зборувам 😊

Безтегловност и мехури …;

бескрајно зиморничава, секогаш замрзнување - се чувствував прекрасно на температура од 27 ° , за жал само на површината. Но сето тоа изгледаше, дека нема да направам регулаторот на баница, како последица од тресење чене. И најубавото - веројатно би можел да учествувам во сите 12 дайва од предвидените.

 ;

 ;

Царят на подводното спкойствие –; глувчето (Sharky)

Организацијата беше многу добра - како касарна, но од најубавата! По првите два дайва дојде време да ни преселат и во океанот хотел 😊 Целиот тим се грижеше сите да се среќни и да се чувствуваат добро (многу важен елемент од целата приказна). Запознавме и со следното место, каде требаше да биде и мојот прв ноќен дайв. возбудена се! Сите зборуваа за ајкули и колку сакаат да се сретнат со нив. имав чувство, дека само јас се молев да не видам или барем не сакав да е одблизу. Но некако во мојот ум почна да свикува, дека штом сите го сакаат толку многу - можеби не е толку страшно, колку си го замислував. По трет за денот опознавателен дайв бев се снабди со целата изолациска од студ опрема, која можев да ставам на себе.

вечно зъзнещата, но сум навикната.. ако на некого некаде му е студено, тогаш ова најверојатно сум јас!

конкуренцијата на Мишу 🙂
конкуренцијата во лет
надутият господин 🙂

На брод нудеа нешто, за што не бев слушнала - Bio Fluorescent Diving. Сликите изгледаа магично! Набави тие со флуоресцентни фенер, филтер за маска и филтер за камера (многу бев задоволна, бев си купила подводна камера специјално за оваа авантура). Осветлени со флуоресцентна светлина коралите светат на начин, кој не може да се види со голо око. Изгледаат како вонземски суштества. Си реков "ДА"!

Еволуција на свеста

Залезот беше многу убава! Започна да се стъмнява и да се приближува часот 😊 Екипажот фрлаше храна околу брод, за да собере океанските другари по блискиот. Дојдоа и ајкули! Еве тогаш настапи мојот час! Сите се радуваа и чекаа со нетрпение да дојде време да скокаат. Најмногу надъханите поставивме на платформата, од која отскокнување, за да ги гледаат одблиску. Советуваат ни да не влегуваме да шхорхелираме, защото те хвърлят храна …; и, дека требало да те каснат, а просто може да те цъкнат леко хаха…;. Е, да решив - едноставно ќе си снимам, та и без тоа најверојатно би замрзна (идеално оправдување, што важеше како пред самата мене, така и пред целиот свет) 😊

Мај не се од најмалите овие акулки

Стана време да се метнем кај овие слатки мали акулчици. Бев во една состојба - страв ме е, но знам, дека ако не го направам, ќе жалам!

Ова всушност беа гребени ајкули - White tip reef sharks. Достигнуваат должина до околу 1,6 часот. Ништо страшно - само зборот ајкула шири страв во човечката свест, кое е полно со негативна и страшна информации за темата.

 ;

 ;

акуломаниаците уживаат во глетката одблизу, јас само си снимам од безбедно разстояниe

CКочи! Се беше супер мирно. Си реков - добро, дека не се откажав 😊 Тоа беше од оние нешта, кои изгледаат страшно само, бидејќи не си ги правел!

Светињите со фенери, туку начинот на кој реагираа коралите на оваа светлина беше многу магичен и убав! За жал мојот фотоапарат немаше големи можности да исцртува тоа, што беше всушност. Но за напред имам план за тоа.

 ;

нереалните суштества

Е, првиот ноќен дайв имаше 5 од 5 ѕвезди во архивата ми! 😊

Ден прв - 4 дайва; океанска сина; многу бои и животинчета, кои не бев видела; прва средба со ајкула - оддалеку (како си бев нарачала).

Легнувајте си сеедно во детска лулка, многу убаво се спие, ако немаш морска болест. Сето се ниша, а по тесните ходници е невозможно да одиш во права линија. всушност добро, дека се тесни, за да не можеш да полета многу далеку.

Ајкула не видов! Можеби тие се ме виделе, но како моето барање беше слушната!

Веќе започнав да размислувам дали не сакам да видам всушност?! Беше многу интересно како свеста, Прегрнување малку по малку идеја, почнува да се прекршува! 😊

Магијата на утрото

Потропва се на вратата, времето е 5:45 наутро. Размислување колку е убаво и топло во кревет и само при помислата за вода се подигаат целата. Свесен почнува да работи - нешто, което не си опитвала те чака…; Стани ! Добре дееее …; По 15 минути сите се градени пред најблискиот пункт, започнува спојувањето на енергијата на сите овие ентузијасти! На сите им се спие, но една заедничка идеја ни е исфрлен од така удобно легълце. И хоп во водата - можеби еден од најлесните и убави начини да се разбудиш и да си измиеш очите! Многу е убаво! Излегуваш на површината и што да видиш - изгрејсонце! Што за убавина, среќа и почеток на денот! Веќе огладнял, бидејќи водата има преземено прва доза енергија од полуспящото твое тело. Јадете за појадок и зад аголот чека следниот дайв. Шишињата се полнат, а екипажот трчат, за да се подготват сите да се насмевнам и чувствуваат удобно.

И така дайв след дайв…;

;.. тропски влажен воздух, жегичка и лак зад одбор!

вода..вода и само вода + една лак 🙂

Изненадаааааа …; поплавувајќи ми се "подводен" камерата ! Во почетокот ми прилоша (под вода), но лека полека се навикна на мислата и решив да уживам во дайва, пак што ќе да станува! Си реков та барем сликите, кои бев направила до сега да се зачуваат.

Внимавај што ќе посака

По четири дневни дайва дојде време за ноќниот. Ајкулите пак беа насекаде околу брод. Различното беше мојата став! Веќе бев навикната, дека се таму и сакав да ги видам одблиску. Така и стана. Внимавај што ќе посака, бидејќи најверојатно ќе се оствари! Скокнав во водата, која чувствуваш како повеќе нормална средина од сушата, за време на петти дайв за денот.

SHARK! Я колко е спокойна и не се интересува от мен …; хихи

ајкула во форма на човек 🙂

Почнав да свети со фенер и да се доближуваат се повеќе. Уааааау чувствував прилично смела. Истражуваат ја и ми се допаѓаше! Дури сакав да ја допре, но таа беше доста пргав и си чуваше својата територија. Набљудувајќи однесувањето нејзино спрема другите риби се гледа кој е шеф таму долу! Не долго после се појави и уште една, но јас веќе бев доволно храбра за темата, за да не се грижи грам од присуството нејзино. Бев многу горд на себе! Прекрасно чувство - да надмине сопствените претстави за тоа, на што си способен! мислам, дека тоа е силата, која ни движи во сите аспекти!

 ;

Заврши и овој дайв ден - бев многу заситени со емоции и немири! Енергијата на луѓето, собрани заедно со една заедничка идеја и цел од овој тип е многу полнење. Секој е видел различни нешта, споделам, дискутира, а во исто време неговото тело е толку изморен. Но еуфоријата е толку силна, дека никој не пристапува кон креветот пред да е споделил и изложил своите емоции во приказна, да разговара план и идеи за напред и сето тоа да резонира со мислите на останатите од тимот.

Е, резултат од ден втор - 5 дайва, ајкула и преплавена "подводна" камерата ! Интересно!

Не ме интересираше камерата, а само сликите, кои бев направила. молев се!

Пак си заспавме во лулка.

И повторно 5:45 будењето, што си порачал постои. Пак истите мисли минуваат низ главата. Не ти се случува, но знаеш, дека поубаво решение од ова нема! И хоп во водата - веќе гледав ајкули на секој дайв, но беше толку нормално за мене 😊 бев над работите 😊 оваа еволуција на свеста ми се случи во рамките на 48 часа. Можете ли да замислите на какви нешта сме способни без дури да претпоставуваме! чудо!

Најдобрата инвестиција - да се чувствуваш жив

Поставуваше се крајот на оваа авантура! секогаш, кога чувствуваш, дека настапува крај на нешто толку убаво, тоа почнува да ти недостасува уште пред да биде завршено целосно! нова енергија, нови познанства, различни идеи!

Завршивме и со овој ден! Дојде време да си кажеме чао со милен екипаж. Слеговме од брод, која не престана да се ниша. Резултатот беше - тврда земја, која не мрда и ти, чија глава не престанала да се ниша од 2 дена. Одиш по земјата, а телото уште е на брод. Потпирајте се некаде - ѕидот се клати и ти со неа. Многу беше забавно и тоа затоа што не ни прилошаваше од тоа (имаше една девојка, што помина три дена со плик за повраќање во раце - ужас ).

Прибрав се и видов, дека сликите се живи! Бев бескрајно среќна! Купив камера за оваа авантура и ја искористив за него! Ха! Останаа мојот најубавите емоции и сеќавања! тоа, што е всушност најдобрата инвестиција - да се чувствуваш жив, да си интересен на себе и на целиот свет! Ви благодариме за сè! Благодаря –; дека имам можноста да го правам и го правам!

Исто ќе ти се допадне

Нуркачка сафари во Колумбија - GoDive ";Malpelo";

Нуркање во Малпело - нашиот личен фаворит! островот (врв на подводна планина) се крева од водата во средината на Тихиот
Malpelo, Колумбија
7-17 Окт. 2019

Куба - Градините на Кралицата - GoDive ";Cuba";

Куба е коцка! економски сиромашни, но културно богати; видливо претерани, но архитектонско величествени; грешен, но истовремено чудно возбудуваат. кубанската
Градините на Кралицата, Куба, Хавана
09.03,19-16.03.19

Запознај о. Бали и да научат да возиш сурфање

Најдобар начин да запознаеш остров Бали и да се научиш да возиш сурфање. Само за 385 евра / недела Самата помисла за
Индонезија, во врска со. поени
целогодишна
Малдивите принцезата - одат во живо
исцрпен

Пловидба и нуркање Сафари - GoDive ";Maldives";

Нуркање и летање со луксузна јахта низ Малдиви совршена комбинација на едно извонредно авантура, нуркање и одмор. Можноста да разгледате
Азија, Малдиви
4-11.02,2018

за авторот

mm
Aleksandrina
родена и живеела детство околу морскиот брег. Уште тогаш се вљубува во него и се што е поврзано со него - водата, песок, морскиот бриз. Речиси десет години помина во напорните тренинзи во базенот, каде се е микроб спортскиот дух и желбата за Тимот игра. Полето од интереси и активности, поврзани со различни видови на спорт и авантури, расте со секоја минута. Инспирира од новото и непознатото, стреми се да проба сè - патување, убави глетки, нови познанства и насмевки. Многу цени односите меѓу луѓето и верува, дека што и да правите, кога е споделено тоа е многу силно и убаво.

коментари

убавина!
30.05,2017
уникатна си!
Младен
29.05,2017
iskam i az
Петра
29.05,2017
обожавам тие !