Катерачни приключения –; Метеора, Грција

Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
И Грците си имаат оро. Застануваме на грчка бензинска пумпа и што да видиме, собрале се еден автобус луѓе и си играат оро.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
5:30 наутро на пат за Грција. Времето изгледа ветувачки во нашата насока.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Погледот од ресторанот на кампот. Чувството да се разбудиш и да видиш овие уникатни карпести формации е незабавимо.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Близък план на маршрута “;Action Direct”;. и двајца планинари во акција. Внишителна линија само за најхрабрите, бидејќи непосредно пред врвот те чека пасус од 8б. За прв пат преминат чисто во 2016. Има опција за преминување со 7б(А).
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Карпестиот масив Holy Ghost. Висок над 250метра со импресивни правци. Черното петно в дясно от центъра е един от най-известните маршрути “;Action Direct”; Ако зумираме ќе видите двајца планинари кон средината на маршрутата.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Целосно виси игралиште на 4то јаже. Това е и пасажното въже на маршрута “;Pillar of Dreams”; категорија 5с +. Имајте на ум, дека без графичките качување на тоа јаже е целосна лудница. Потребни се комплет клеми и френдове до 2ри големина.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
на врв. По 9 јаже над 250 метри качување глетката е незаборавна. Силно препоръчвам маршрута “;Pillar of Dreams”;
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Последната площадка преди върха на маршрута “;Pillar of Dreams”; задоволен, дека уште еднаш надминување стравови.
Уште еден импресивен долг пат над селцето Кастраки. Ако погледнеш доволно ќе забележиш една бандаж малку по средината.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Мачор се издржува на сонце, на позадината на извонреден поглед.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Впечатляваща камина в средата на маршрут “;Пътя на водата”; Во годините водата си е подобрен пат и врежан овој канал во карпата, кои сега се претвори во симбол и живописен рута.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Уште една слика од патеката. От тук маршрута се разкланя на две –; сина и црвена ознака.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Повторно импресивна глетка додека слегуваме по патеката кон колата. Патеката е многу живописка со денивилация околу 120 метри.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Започваме слизане от скалната игла Holy Ghost на 3 рапела през маршрута “;Пътя на водата”;. Глетката е фантастична
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Овде јасно се гледа алпинист регистар на низата распрашува. Тетратка стои во метална кутија и во него има моливи и острилка.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
На врвот на секоја скала игла има алпинист бележник / регистар каде може да ги зачувате своите имиња.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Интересно формирање Skalná. Од овој агол личи на лице во профил како со шлем на главата.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Кампување Врахос во Кастраки. Кампот е одличен и е лоциран на прилично голема површина. Има место за шатори, каравани и кемпъри. Располага со пријатни тоалети и тушеви, рингла со гас, ресторант и басен. Препорачувам го смело.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Уште еднаш остануваме без здив од величествената глетка. Камените игли се издигаат зад секој агол и ветуваат бескрајни можности за качување.

Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО

Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Скала тука е величествен.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Еве како се качува на Метеора, кога ти се чинеше премногу високо првиот Болт. Ова е приватен случај, бидејќи решивме да Катер маршрита додека спуст рапел.
Маратон Метеора - ОДАТ ВО ЖИВО
Малку параклисче на 150 метри над земјата.
360 градуса гледка от “;Holy Ghost”;. По 5 часовен борба и 250 вертикални метри.

Исто така ќе ви се допадне

Искачување на Монблан од јужната, италијанска страна
исцрпен

Искачување на Монблан од јужната, италијанска страна!

Искачување на највисокиот врв на Алпите- Монблан 4810м. i VR. Гран Парадизо 4061м. десетдневниот програма. јужната страна (италијанската) на Монблан
Алпи, Монблан
12-21.07,2018

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор