Девствената красота на Куба –; ;Jardenie de la Reina”;

Куба - Градините на Кралицата - нуркање Safari

Едно патување низ Градините на Кралицата

Чистото убавина на Куба

;Градините на Кралицата”; или наричани още “;карипскиот Галапагос; претставуваат третата по големина гребени систем во светот, која гарантира блиска средба со крокодили, повеќе видови ајкули и големите риби.

Куба е дестинација создадена за нуркачи!

брзи Факти

Нуркањето во Jardines de la Reina е возбудливо на многу нивоа. Од богатството на морски видови до чистото гребени, има широк спектар дури и за повеќето Исклучителна нуркање вкус.

освен тоа, нуркањето во Градините на Кралицата е прилично лесно. минимални струи, топла вода средна температура от 26 ° С до 29 ° С и невероятна видливост от 30 метра или повече.

видови на нуркање

Нуркање во реонот обично се поделени во две категории: нурка со ајкули и нурка со гребени. Во оваа област можете да се нуркате со ајкули од видот Свила, Рифови, Китови, Чукоглави, Чернопери, леопард, Бикови ајкули навистина незаборавно подводно искуство!

Ајкулите навистина се многу различни и популарни во регионот, но чистото гребени исто така не се за потценување. Како претпоставува и името, в Градините на Кралицата се помещават значителна колекция от повечето видове корали и морски обитатели в света –; меки корали, печурки и морски фанови.

интервју

фантастична интервју, што ќе ве доближи до малодушните подводен свет на Куба, еден од најпознатите чистото и живи корални гребени.

Американскиот новинар А. K. нурка со морскиот биолог Дејвид Гугенхајм, избегнувајќи гигант групери и ајкули, за да истражува овој подводен оаза.

Коралните рифове често са наричани “;тропическите гори на океана”;. Тие не се само биолошки разновидни и зачудувачки убави, тие се извор на храна и приходи за околу една милијарда луѓе. Тие исто така се во опасност. научниците проценуваат, дека 25% од светските гребени загинале и голем дел од остатокот е изложена на ризик. Постојат меѓутоа едно место во Карибите, което морските биолози описват като вид “;подводен Рај / Едем ", коралниот гребен, во голема мера недопрена од човекот. Неговото вистинско име во превод е "градините на кралицата" и да добиеш дозвола да одиш таму воопшто не е лесно. Само специјализирани и лиценцирани јахти имаат органски пристап до оваа зона. Таа се наоѓа во близина на брегот на Куба и, како што можеби веќе сте претпостави, нема директни летови.

Следува приказна во форма на интервју за доживувањето во Градините на Кралицата

"Првата ни станица беше Хавана, разнишаниот престолнина на Куба, каде музиката исполнува воздухот, старите автомобили изгледа ќе се движат засекогаш и единствените реклами, кои ги гледате, се за револуцијата.

место, што тогаш враќа назад во времето. Препорачувам да се посвети неколку дена, за секој, кој сака да се допре до кубанското разбирање за живот, страст и управување.

Оттаму патуваме шест часа во провинцијата, а потоа зедовме брод уште шест часа, додека стигнавме до малку островче, на 50 мили от южния бряг на Куба. Островите се оддалечени и чуваат целосно едтествената средина од мангрови шуми и песочни коса. единствените жители, кои ни честитаа: рак отшелници и игуани. Изгледаа рамнодушни кон нашето пристигнување.

Кристофер Колумбо за пръв път открива тази област и дава името “;Градините на кралицата”; крштавам ја кралицата Изабела, но вистинските градини, кои тој веројатно никогаш не видел ... да овие под вода.

D G: Тоа е навистина неверојатно добро заштитени и процут гребен, кој некогаш сум го видел.

Нурнаа со Дејвид Гугенхајм, американски морски биолог и старши сътрудник във Фондация “;Океан”; во Вашингтон, ДС.

D: Коралите се во одлична состојба. Рибите се различни и во изобилство. Тука има предатори, големи групери и акули. Ова е начинот на, кој овие екосистеми навистина треба да изгледа.

Андерсон Купер: имајќи предвид, дека голем дел од светските гребени умреле тоа тука може да се гледа како временска капсула?

Gugyenkhaim: Тоа е жива машина. И тоа е навистина неверојатна можност да се учи од неа.

Нурнаа се со помош на специјални маски за нуркање со нас, за да можеме да зборуваме под вода. секој пат, кога се нурка, можевме да видиме, дека ајкули кружат брод ни уште пред да влеземе.

Дејвид рече, дека нема да ни загрижен и секако се надевам, дека е во право.

Коралите

првото нешто, што забележувате во овој подводен Рај, са коралите. Таквите бои и текстура. Коралът не е карпа или растение. Тоа се колонии од мали животни, кои имаат општ скелет. Ова е голем и релативно редок примерок на колонии корали. Овие вселенски работи се пипалата на илјадници поединечни животни, кои вадат микроскопски планктон од водата. Коралът е едно од најстарите живи животни на планетата. научниците тврдат, че е на възраст 4000 години, постар од највисоката redwood (црвено дрво)

тоа, што прави коралските гребени толку важни, е, дека тие се дом на исклучителна разновидност од риби. Некои доаѓаат тука за засолниште од предатори. Други доаѓаат тука, за да јадат.

Купер: Нуркање се на многу места низ целиот свет и никогаш не сум видел толку многу големи риби.

Gugyenkhaim: кога велиме, дека корални гребени се шумите на океанот, зборуваме за разновидноста на животот.

Врските меѓу овие животни. фактот, дека коралите се дом за малите рипка, кои за возврат привлекува голем риби. Еве токму сега некои од овие мали ракчиња се шетаат во устата на групера и чистат паразити. Ова е многу комплексна мрежа на живот.

Ајкули на килограм

Купер: Изгледаш задоволен да видиш сите овие предатори, Сите овие ајкули наоколу.

Gugyenkhaim: Тие се многу важен дел од екосистемот. И ние сме заборавиле тоа, защото борят им е намалял с около 90% от океаните в света през последните 50 години.

Купер: Деведесет проценти од ајкули веќе биле убиени?

Gugyenkhaim: Деведесет проценти од ајкулите исчезнале од планетата сега заедно со други предатори како туна и риба меч, овие предатори, кои едноставно сакаме да јадеме.

други предатори, кој е под закана, е голиат групер. Но во градините на кралицата тој се сместени удобно и ќе можете да ја погледнете. Срещат се по 70 кг индивиди и не показват страх.

Купер: Неверојатно е колку љубопитен е овој Групер. Само доаѓа и ве гледа токму во очите. Дејвид, видел ли толку голем Групер на друго место?

Gugyenkhaim: никогаш, никогаш во мојот живот. Тоа е критично загрозен вид.

единствениот вид, кој Дејвид сака да не гледа, цвета во градините на Кралицата е "Lion" или Лавовско риба или уште риба зебра. Таа е доведена тука случајно од човекот и има отровни столпчиња и нема природни непријатели.

Gugyenkhaim: Лавовско риба е убава риба. проблемот е, местото и не е тука. Таа припаѓа во Тихиот Океан. Карактеристична со незаситени си апетит и имајќи предвид, дека нема непријатели загрозува гребени систем.

Дејвид Гугенхајм работи со Фабијан Пина, кубански морски биолог. Тој раководи со тим, кој изучува гребен за кубанското Министерство за наука. Веќе идентификувале седум вида морски живот, кои според нив се нови за науката.

Купер: Видяхме групер от 100 кг. Тоа ли е најголемиот групер, кој има тука?

пина: Е, не. Видовме поголеми од тоа. Видяхме някакъв образец на голиат групер като 140 кг, 200 кг.

Купер: 200 кг?

пина: да. Тоа е како мал автомобил.

Кабинетот на Фабијан Пина е малку повеќе од една барака, изграден на колони во водата. Започнуваше да објаснува зошто сакаше да работи толку многу, кога бевме прекинати од еден од неговите соседи.

Купер: Леле, виде ли тоа?

пина: Тоа е прекрасно, да.

Купер кон операторот на камерата: Заробени Дали ова? Никој ли не успеа да го сними! Огромна птица се нурна ; Тоа беше страшно.

Фабијан ни кажа, дека има и крокодили?

Купер: навистина ли?

пина: да. да. Значи ова е единственото место, каде што можете да видите од вашата веранда слично животно. Па тоа е одлично.

Тоа е прекрасно и се поретко. Само откако погледнете место како ова, можете да почнете да ги оценувате целосно трагедијата, која се случува на друго место во океаните.

Gugyenkhaim: Отидов во Веракруз, Мексико, и ми рекоа за величието на Веракрузските гребени. И кога стигнавме таму, видовме, че 95 процента от този риф са умрели и бързо умира от последното време, кога научниците беа таму. И се почувствував, небаре минува низ еден прекрасен цивилизациски град, кој некогаш беше стоел таму, но беше изгорен. Никој не беше таму.

научниците велат, дека светските гребени се погодени од комплексна комбинација од фактори; вклучувајќи загадување, земјоделски отоците, развој на крајбрежјето и прекумерен фати. Излегува, дека рибата е од суштинско значење за здравјето на гребен. Истражувачите во Национална океанска и атмосферска администрација и други водечки институции се исто така многу загрижени за климатските промени, бидејќи веруваат, дека зголемувањето на температурите во океаните предизвикува процес, наречен “;избелване”;, во кој коралите слабеат, претвораат во бели и често умираат.

Купер: Учените винаги използват термина “;криза”;. Дали навистина е толку лошо, што се случува под водата?

Gugyenkhaim: Работите се навистина толку лоши. веќе сме загубили 25% от световните коралови рифове. И в рамките на 20 години ще изгубим още 25%.

Причината

Причината, поради која овој гребен се справи толку добро, Фабијан Пина, е, дека тој е далеку од континентот и добро заштитена.

През 1996 г. владата на Фидел Кастро, исто нуркач, стана оваа област во еден од најголемите морски резервати во Карибите. Речиси целиот трговски риболов е забранет. Оттогаш истражувањето на Fabian Pina покажува, дека бројот на рибите се зголеми драстично.

Купер: Колку се зголемија рибните популации?

пина: Между 30 и 50 процента.

Купер: 50 процента?

пина: да, тоа е огромен број.

Фабијан и Дејвид забележале некакво избелняване и тука, но коралът има тенденција да се опорави по неколку месеци, што ги тера да се прашуваат дали има нешто посебно околу овој гребен, што го прави поотпорен на закани.

Gugyenkhaim: Можеби тоа е така, бидејќи овој екосистем е заштитена, и тоа ја прави поотпорна. Ова е една од теориите, дека ако направиме тоа, што можеме на локално ниво, овие гребени имаат поголема шанса да бидат отпорни на тоа, што се случува на глобално ниво.

Купер: Значи нешто тука држи тајната на загатката, за да се разбере како да спасиме овие други гребени и да ги вратиме во некои случаи.

Gugyenkhaim: тоа мислам.

туризам

Туризмот тука е строго регулирана. Около 500 рибари и 1000 водолази имат разрешение да идват всяка година, а рибарите треба да ослободат фаќа.

Андрес Хименез помага да управува единственото место, където може да се отседне тук –; грст чамци, управувани од компанија, наречена Авалон. Тоа е заедничко вложување меѓу кубанската влада и италијанската компанија и во него работат многу поранешни рибари и нивните семејства, што им овозможува да ги задржат регионот и да се одржи трговски бродови.

Купер: Ако сега имаше комерцијални риболов тука?

Хименез: Ако тука имаше комерцијални риболов или само, дека ако ние не бевме тука, за да защитавахме и да се грижим за цялата област, требаше сето тоа да биде прегазен многу брзо. Нема начин да го зачуваме во безбедноста.

Купер: Всички тези големи риби –; Всички тези …; сите ајкули, групери –;

Jimenez: да, акули и групери …;

Купер: Сите големи риби ќе исчезнат.

Jimenez: Ќе го нема за еден миг.

Рибите не се единствените суштества, кои уживаат заштита. Крокодилите се слободни да ловат во плитките води во близина на островите. Дури овие гигантски глодари, наречени jutia, sa бестрашен. На други места во коцка, тие се сервира во Задушете. Овде никој не може да ги ловат.

Хименез: Тие се чувствуваат многу сигурни тука, защото никога няма да сготвим едно от тези приятелчета.

во Ноќта

Андрес сакаше да ни покаже како изгледа рифът ноќе. Значи, со некое анксиозност, се втурна во црна вода. Темнината беше толку полн, дека се чувствувавме како пливаат во вселената, но откривме многу живот на морското дно.

[Купер: Ти гледаш ова. Ова е голем рак.]

Купер: Во текот на ноќта ќе ги најдете сите видови на морски суштества, кои никогаш нема да видите во текот на денот како овој рак токму тука, кој прекинав во средината на вечерата.

Хименез: Андерсон, сакам да ви покажам оваа голема јагула тука.

Змиорката изглежда не търсепе компания …; па продолживме.

Потрошивме неколку ноќи и денови во студија на гребен. Плуване през тунели от живи корали на 3 метра под повърхността.

Бевме толку близкo до ајкули, што толку често се во искушение да ги допираме.

Таа ги зема некое време, за да се прилагодиме кон рутинските чуда на ова место, но по некое време дури почнавме да се чувствуваме како жители на гребен.

Gugyenkhaim: Сакам да ти ви споделам нешто. Се чувствувам НАТО тинејџер, кога сум на такво место и да го видам толку живо. чувствувам, дека навистина има надеж.

 ;

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор