Централна Ѕид, Враца –; Повеќе од само качување

Катеренето на “;Големи Стени”; е прилично авантура отколку качување.

Прв судир со Централна Ѕид / ЦС /.

Идејата за ЦС наиде уште пред неколку години. Не се сеќавам точно како се беше родило таа желба и ентузијазам, но секогаш стоеше некаде таму во мојата глава и чекаше да биде отприщено. Можеби од сите блескави приказни на Косьо (мојот ментор во овој спорт) за слични искуства и скока, които бяха оставили дълбока следа и възхищение за катеренето на “;Големи Стени”;.

Central Wall Vratsa

Та и на мене ми се сакаше да се обидам и да станам дел од една таква приказна. да, но тој секогаш беше резервирано, кога споменувањето на овој ѕвер. Како тоа претставуваше нешто повеќе од само качување. За мене работите беа поедноставни. Застанувајќи во сводот на ѕидот и почнуваш да се искачи. Метар по метар, зафат по зафат и еве на, целта е постигната. Дефинитивно замислите на Косьо беа сосема различни и очигледно не залудно. Како по самиот пат тие чекаат бројни тестирања, бараат вештини далеку од физичките претстави и движења. вештини, за да изборат внатрешниот глас, кој се јавува секогаш кога работите одат наопаку и почнуваш да се чувствувате не на место. Е, тој глас вика секој пат кога излеземе од зоната на комфорот. дали дома, дали на работа, дали во градот, дали во планината, секој пат кога нашата идеја за дадена ситуација се наруши, тој почнува да ни шепоти: "Мај е подобро да се откажат", "Да си бев седел на каучот дома".

Central Wall Vratsa

И сепак овој ден настапи. Како да требаше да заслужено учеството. Да премина искушение од неколку тест. Кога еден ден Косьо ми предложи да направиме рута по Централна Ѕид на Враца, тоа значеше навистина многу за мене. Јавно бев достигна следната фаза во развојот како алпинист-алпинист. Бев възмъжал и како водач или искусниот ловец од племето ме покани да ловат заедно.

Се чувствував горд и многу ентузијастички. за жал, истиот овој викенд имав итни планови. звучи чудно. Божем толку многу го сакам, а во исто време не отидевме веднаш. Подоцна ќе дознаам, дека нешто од овој ранг бара почит и дури и мислата да тргнеш е успех сам по себе.

Е, одбивајќи оваа чест и можност, решив, дека наскоро нема да имам таков шанса и можеби сум потроши единствената опција. единствена, бидејќи на никој друг не би си веруваш животот со таква подготвеност.

Иако овие сомнежи и болка, уште на следната недела можноста се повтори. Овој пат дури и малку предизвикана од мене и моите мисли. Со подготвеност да прегрнам предизвикот .....

Енчо Петков, Илија Александров, Станимир Карпузов, Борис Овчаров и Георги Кирилов, правят премиера на тур "II конгрес на БТС" - Централна ѕид (Враца) - првиот пат во средината на поголемиот ѕид. В същият ден е завърен и тур "Винкелите" од Георги Атанасов и Ангел Петров
Енчо Петков, Илија Александров, Станимир Карпузов, Борис Овчаров и Георги Кирилов, правят премиера на тур “;II конгрес на БТС”; ; Централна ѕид (Враца) ; првиот пат во средината на поголемиот ѕид. В същият ден е завършен и тур “;Винкелите”; од Георги Атанасов и Ангел Петров

Стигнавме на паркингот и како со излегувањето од автомобилот нешто ни притисна. Не само мене, а сите беа некако задушени од притисокот на претстојното авантура. Тензиите дури виѓаваше во подготовката. Обично брзо-брзо се опремени и одиме без многу да му мислиме, но сега беше различно. Чинеше секоја замка треба да биде на вистинското место, секоја графичка добро размислуваат и средена. Додека полека и стратешки редење инвентар, гледаме надвиснат како гиганти карпи. Во такви моменти човек сфаќа колку е мал и колку магичен е создадена природата. Додека гледаме ѕидот и се обидуваме да нареди сложувалката како откриеме секоја набор, водиме дискусии, кој е најсоодветниот круг пред спуштањето. Идентификација повеќето логички линија и одиме со тешки чекори. Тука доаѓа моментот да се разделиме со нашите колеги и пријатели Алекс и Дани. Тие преземат својата програма за денот. Ентузијазмот ми се загуби светкавично во денот на големата школовка. Во денот, во кој сфатив, дека качување не е само начин да стигнеш до врвот, а авантура, во кое остануваш сам и се соочи само со себе.

За тази схема е използвано сканирано копие от "Врачанскиот карпи - Алпийски маршрути" на Иван Масларова и Николај Петков од 1987 година.
За тази схема е използвано сканирано копие от “;Врачански скали –; Алпийски маршрути”; на Иван Масларова и Николај Петков од 1987 година.

Започна подолга искачување. Во почетокот ништо поразлично од претходните ни пристапи, но по кратко разбираме, дека патеката е само првата пречка. Почнува еден бесконечен прелива и додека во почетокот е забавно, бидејќи ретко се случува да одам во реката од камења, По десетина минути и неколку степени зголемување на наклонот почнуваме да се потим ѕверски и да станува досадно.

Косьо како се нервозен и започнува со остри движења и брзи чекори. личи си, дека работите не одат на добро. Јас се обидувам да гледам од весела страна, но сепак има моменти на пад во самодовербата и прашања од ваков вид: "Во што се плеткаме?” –; А катеренeто допрва!!!

мислам, дека главната причина е незнаењето. Едноставно не го очекувавме и ни фати неподготвени. По час искачување или подобро кажано пливање во реката од камења, најдовме, неочекувано лесно, однапред одбраното патување. Казва се “Винкелите”; и за прв пат е изкатерен од Георги Атанасов и Ангел Петров уште на 14 мај 1961.

Погледнува нагоре и работите не изгледаат многу лежерно. сега, додека не отидеш, нема како да си сигурен што е. Не губиме многу време и Косьо осврнува првото јаже. Оди доста бавно и некако срамежливо. Уште на самиот почеток како да не е тој и доста згреши напредува. Можеби на околу десетина метри, од напон, испушта две клеми и осеќам, дека нешто е спекъл. Не можам да го обвинуваат, особено како знам како се чувствував, додека поминав овој дел и тоа додека студирав. Правци некако не е по вкусот ни и клинови воопшто не се нагъсто. Како што вели Николај Петков: ;Меѓу осигурувањата има ангажирање далечина ".

А мръднеш малку нагоре и веднаш те сече чувство на несигурност. Како да не сме качи слични правци до сега. Колку е високо насочени мисла на човекот. Кога си втълпиш нешто и како станува реалност.

Гледајќи надолу во алпски куќа
Поглед кон алпски дом

напредуваме бавно. По првото јаже јас секаде се подмачкување психички. Обично со Косьо се караме, кој ќе направи следното јаже, но сега не бев подготвен дури и за 5 метри. доживував страв, несигурност и замор. Косьо, од своја страна беше поотпочинал додека јас Катерина прво јаже и имаше желба да продолжи. Е, како вториот беше една идеја полесно и безпогрешен. Јас се изкефих, дека качување ми беше многу технички и ефикасно. Користев многу малку напор и успеав да уживам во тоа јаже. Од тука натаму станува посигурни, но и денот напредуваше. Сонцето се застане се повисоко и стануваше топло. Во почетокот не спомнав, средината на јули е. Топол јули ден, за кој само ентузијазам не беше доволен.

По второто јаже веќе беше јасно и на двајца ни, дека ова искуство ќе биде многу корисна, но нема да е успешен. Сепак, продолживме нагоре, пак до каде ни е Би требало. На трето въже краката ни бяха като гумени –; разплути од жегата, одвај влегуваа во еспадрилите. Ах каква радост беше да стигнеш до поширок перваз и да застане со целиот нога. Веќе на околу 180 метри над земјата / а ти се чинат 500 метри, поради стрмниот и подолг приод / решив, дека тоа ќе биде за мене овој ден. Ќе обезбедам Косьо за четвртото јаже и потоа рапелираме надолу.

Прекрасен поглед на реката и алпски куќа
Неверојатна глетка кон реката и Алпискйи дом

Последното јаже изгледаше тешко. Беше краток или околу 20-тина метри со широк шлиц, меандрирањето во водилката. Чинеше Косьо е многу изморен и го чини сериозни напори да напредува. Ова дополнително ме натера да тепам отбой. процениме, дека е стиснат физички, поради доцнењето му при поставување на осигурување и недостатокот на поголеми френдове. Сепак, набргу потоа победоносно слушам заглъхнало: ;Откачете!; :Јажето е одлично! Ќе се изкефиш на движењата! Треба да пробвам!"

Среќен да бидам тука и да го направиле тоа!

Е и јас ќе треба да го тестирам. Во качување има нешто многу чудно. Додека сум на скалата и трка многу често ми се случува да си кажам: ;Uuuf, тоа е последното јаже! Само да дојде горе и авантури за денес. "А, кога стигнеш и некако се разладите и знаеш дека си во безбедноста, си велиш: "Абе, май мога да направя още едно” –; како забораваш за Терзи пред од пред минута. Додека е под напон човек, едноставно не мисли трезвено и му се чини, дека е стиснат до ѕидот, додека, ако е мирен сфаќа, дека всушност не е толку страшно и не е на границата. Малку го оприличавам со јадењето луто. Божем ти пари и не можеш повеќе, пак по малку, како исчезне најголемиот пожар, пак си јадете храбро.

Та во оваа врска и по убедливи зборови на Косьо / не знам зошто и како, но Косьо има склоноста да ме прикотква слатко-слатко / и без многу да му мислам веќе сум Ставете чевлите.

Погледнато отгоре –; сајлата навистина беше неверојатно. Сосема невообичаено качување во водилката. Заложништво цели раце и нозе изгледа, дека стоиш во воздухот, но во исто време си стабилен. Ова последно за нас јаже, беше како десерт. Направивме и неколку одлични фотографии за спомен. И најважно сфативме, дека може да биде направено и од нас. Не и овој пат, не и без напор и пот, но сме достојна бандаж и ќе успееме следниот пат.

Релаксирачки на крајот на денот. Обидувајќи се да се хидрат правилно.
Одмор по долгиот ден. По неколку рапела и спуст по камената река (видео) веќе сме подолу. како претепани, обезводнени и со хлътнали очи другите ни пречекуваат победоносно. И покрај, дека не достигнавме врвот, бевме победници.

 ;

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор