Во окото на лавината од Банско, Пирин, бугарија

Средба со зимската стихија

/ 07.02.2015/ –; еден ден без крај

Денот исполнет со многу и различни емоции. До колку се сеќавам, за прв пат ми се сака денот едноставно да заврши. До тој степен беснеат измешани чувства во мојата глава, дека едноставно не можам да поднесам уште и сакам да се опуштам и да заспијам.

Во овој момент сум преполовил денот, наоѓам се на над 2000 надморска височина во Пирин. Поставен пред можеби најголемата пречка, ментално. Се наоѓаме во "ветената земја" меѓу 3-от и 4ти цевка на Бъндерица. Само ќе се обидам да го опишам: Вихрен одеднаш пред нас. Соларната снопови светлина пробиваат ретките облаци. огромен падина, доста лавиноопасен. А. C. и А.Г ме водат (потоа ќе објаснам што мислам). чиста бела, недопрена снег со совршениот наклон. Минуваат илјади мисли во мојата глава. Дали да тргнам? Од каде да рудник? Како така доаѓа? Дали не е подобро само да се вратам?

Следните 5 минути доведуваат до најдобрите наведнува во Бугарија. Три траги на едно напуштен планински ребро. Насмевка на лице. Нема потреба од зборови. А само што се случи пред 2-3 часа?!

Кадрите не се страшни, но во такви дена секој сака да прави повеќе!

.... Ставање уште еднаш чашата на Банско. Е, од нова локација, па ние сме први. А.Г е прв, но двоумење води до премятане во снегот и мала лавина, од која тој излегува без знак со полн гас во лево на падините. А. C. следува како глатко поминува во лево и десно за да повториме знак, но јас го прескокнете. Е, мај морам се завршам оваа работа. Тргнувам по нивните траги, но нешто ме попречува. Дали сум се спекъл поради многуте "Карачи" и какви треба да се докажам, дека веќе сум во друга категорија, дали поради новите ски (старите на Т.Б.)? Нешто не ги осеќам добро! Билансот е некако различен и тешко наоѓам правилен агол. Дали е тоа затоа сме спиеле помалку и едноставно сум кисело (порано забележав, дека денес доста секираат). А сепак како се сопнувам и Движењето во салто.

На оптовареноста на падините сето тргнува. само пливам, но во реката од снег. Дъскова лавина и тоа голема.

Тука може да се види степенот на лавината и големината на буци.
Тука може да се види степенот на лавината.

Јас разбирам што се случува, но што правиме? сите книги, статии, цртани филмови за лавини даваат различни насоки, совети и сугестии. Е, ниту едно од нив не ми дојде на ум. Со целеустременост барам флекс. В началото на сезона се обзаведох с най-новата раница на Къртача –; ;BCA пливачки 27 ". На кратко –; помага кога си во лавина, да те задржи на површината. Е, можеби тоа ми го спаси животот. Наоѓам активирањето по избезумени и стресно пребарување и го фатат цврсто. Тука е моментот да се заблагодарам на себе за ладнокрвно однесување во овој сложен и напорни момент. Повторно сите се случува многу брзо, може да биде 30 секунди до минути. Задржам чкрапалото и се прашувам дали треба да го повлече. Мислата ми тече со пеколна брзина. Дали не сум доволно врвот и нема потреба, дали да не чекам. и пакет, што пак тоа е целта на ранец. Колку посоодветно треба да е? Тоа ми е животот, ебам! повлечат, секавично се надува нешто над мојата глава. Малку потоа западам. Веќе гледам трнлив фрагменти од светот. Почнувам да составуваат сликата. лавината престана. Јас сум жив! одозгора сум! И мај ми нема ништо. станувам. Ништо не ме боли. Можам да одам.

Малку по лавината. задоволен, дека немам никакви повреди зафат да барам ските на Т.Б.
Малку по лавината. задоволен, дека немам никакви повреди зафат да барам ските на Т.Б.

Яааа знак на А.Г. е на 2 метра од мене. Тоа оваа знак ли е или другата. Брзо скенирање за другите. Викам сите ли се добро. детекција А.Г. и се упатиле за шипката му. ;Братле најдов ја! Мисијата исполнета!; Шегата на страна, тоа беше сосема случајно. Следните 1-2 часа барам ските. Па очигледно додека ме носела лавината едноставно потонале по бескрајните буци. Во шок сум. не лошо, едноставно возбудиме. неосвестени, што се случило, некако ме смирува и како ништо да не се случило. Бев обележете порано, дека момчињата ме водат. Да веднаш по случката бев супер, со самодоверба и доверба.

Само сакав да избегам од таму

Нека се върна на онзи невероятен слон –; реброто на еден од Бъндеришките цевка. Е веќе немам ранец или наскоро куршуми во неа. Наоколу се се лизгање, ролни и цепи. Нозете ми треперат и сакам да се вратам. Нема и грам спомен од самодовербата. Момчињата чувствуваат мојата тревога, страв и несигурност. Треба да се сфатам. Тоа би попречило на сите. Непланирани ситуации се случуваат кога човек паника. И да признавам, дека тоа беше најсилниот момент на паника во мојот живот. Само сакав да избегам од таму. Е продолжив, сепак мислам, дека беше подобро некако да се вратиме, но можеби ми беше потребно за да надминам себе уште еднаш и да го крена "левъла". Тука треба да се заблагодарам на моите другари во овој потфат. Не ме оставија, туку напротив Диши храброст да продолжам напред. !!!

Конечно подолу. Успешно спуст по Бъндеришки цевка или нешто, което ние наричаме "The Whole Mountain" спуст поради големата диневелация.
Конечно подолу. Успешно спуст по Бъндеришки цевка или нешто, което ние наричаме “;The Whole Mountain”; спуст поради големата денивелация.

Историјата учествува во првото издание на конкурсот "Мојата зимска историја; на списание 360 ° и заработува трето место.

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор