Красиво изкачване по Северното ребро –; СЕЧЕЊЕ, Витоша, бугарија

Северно ребро –; СЕЧЕЊЕ, Витоша, бугарија

/ 16.02,2017 /

goClimb Rezniovete
Јасно утро на 16.02.17 до 7:00

јасно утро. Сонцето полазва бавно целиот кварт и осеќам како луѓето почнуваат да жужат. Денот започнува со сообраќај по кружниот пат. Обичайните мисли нахлуват в главата ми –; "Како може толку ограничено да е направен овој дел, Тоа наскоро ќе биде првиот remontiraha, пък вече е амортизиран.”; Од каде се зедоа сите овие автомобили, секој појавува од некаде и брза за работата, која најверојатно мрази. Нервозните, недоспал, караше и налутен. По модерно му казано –; хейтър 🙂

Успевам да дојдат со мало задоцнување на средбата. Приклучокот е тројна: Саша, Евлоги “Рамбо”; и Алекс "Чичака". Товарен трудољубиво организираме и шарена облека. Скокни да ти е жал да го користиш. Не знам дали кај вас е така, но мене ми е многу готик да ја организирате на точно определени локации, да си ја одржувам и се разбира да си купувам уште помалку од тоа, да го променам тоа и т.н. Додека се почувствуваме, веќе сме на Алеко и нарамил ранците кон писта Лале 1.

goClimb Rezniove
сериозна опрема, без која не може!

Во моментов, в който стъпваме на пистата –; гордоста на Софија, единствената употреблива писта на Витоша, која погоре подолу станува, споредувајќи ја со останатите во Бугарија, а ако треба да ја споредиме со да кажеме Алпите ... работите стануваат трагични. Имаме одлични готово и не ги користиме разумно! Не ми се зборува за тоа сега..

Та почнуваме да се искачуваме по патеката кон Лале 2 и од таму кон Резньове. Правам 2-3 чекори на тепани снег и решавам да се обратам. Во овој момент, едноставно губам секакви мисли и целото мое сознание се насладува на глетката кон Софија и отаде неа. Видливоста е изненадувачки добра. Се гледа сосема јасно Стара Планина. Софија, както никога е горе-долу добре –; не е потоната во смог и нечистотија. Дури се гледаат повеќе рефлексии од високите бизнис згради, дека дури и од златните кубе на храм-споменик Александар Невски. На патот нагоре низ неколку метри се обраќам, за да гледам максимално долго овој пејзаж.

IMG_6999размислувам се, како овие илјади, милиони луѓе, се движат таму долу во градот и воопшто не сфаќаат, колку блиску е таа глетка до нив и колку испуштаат ако барем од време на време не се тука. Вмешана во бурните и збркана модерно секојдневие, заборавиле во голема мера, колку само може да биде ништо.

тука додадам, дека со овој и сите други приказни и фотографии сакам да постигнам две цели: прво, да имам повеќе свесен спомен и полесен начин да се враќам кон овие моменти, кога имам потреба; второ, да отворам очите на луѓето, па почесто да излегуваат надвор, надвор вообичаеното им секојдневие. сигурен, сум дека тоа ќе ги натера да се чувствуваат многу подобро, та дури и вчитани да се вратат со нови сили во градот.

Како што рече една моја пријателка "природата е дрога", еднаш видел што може да ти понуди, ти секогаш се враќаш на еден или друг начин. Е, јас сакам да ви покажам оваа дрога и дури да ве маѓепса.

goClimb Rezniove
Секој чекор е важен во борбата за пъртина

Има-нема 30 минути и сме во горниот дел на Лале 1. До тука добро, сепак, во моментов, во кој излегуваме од контурите на патеката, започнува големата борба. Секој чекор се покажа тешка, бидејќи заглавено до над колено во снегот. Во почетокот е дури малку смешно, но по 10-20 чекори почнуваш да се одело на нерви и да бараш најлесниот пат напред. Нешто како во Индијана Џонс, кои се бори да стигне до Грал. Е, Потребно ни околу 1:30 часа. Иако потта и на места изненадната длабочина на снегот, успеваме да уживаме во моментов, заради уникатната глетка, Задоволство сонце и недостатокот на ветер.

Започнуваме да Катер кон 11:15. Сашко презема првото јаже. Планот, да дојдеме токму денес и токму тука си беше главно негов, па почитуваме неговиот ентузијазам и ајде да тргнува, дека стана ручек. Тој ја презема храбро, но уште по првите метри, се испоставува, дека нема многу мраз и снег и ќе треба да се искачи по наскоро драй тулинг / dry tooling /, отколку микстово.

потребиScreen Shot 2017-02-17 во 6.47.05 PMИМО му е малку време, за да влезе во ритам и да заклини предните заби на мачките во малите карпести пукнатини, додека гребете по рамната карпа. Првото јаже на маршрутата е Нако со клинови на сите тешки и клучни места, па дополнителна осигурување не е неопходна, освен за самодоверба и безбедност. Ова дефинитивно помага на Сашко и по малку доаѓа наш ред. Чичака и јас одиме како чуваме растојание од 5-6 метри, за да избегнеме паѓање еден врз друг, имајќи предвид, дека со сите сечење елементи по нас / орудија и мачки / сме како Едвард ножици.

Screen Shot 2017-02-17 во 6.42.23 PM
Движењата се случуваат непречено и повремено, имајќи предвид, дека се стапнува само со предните заби на мачките, а оружјето во повеќето случаи само се ставаат на мали ръбчета. За мене беше провокативно да се доверам на ледените раце, бидејќи користам овој тип опрема за прв пат. Во почетокот проверуваат неколку пати, до кој степен издржува, пред да оптоварување повеќе. На крајот стигнав до заклучок, дека оружјето работат само ако ги користиш мудро. задолжително, треба да Распределба сериозноста на нозете многу прецизно. Да оптоварување само во вистинската насока / најчесто строго вертикално / и да внимаваш многу, кога веќе се надигнеш, бидејќи на природен начин се менува притисокот и правецот на оптоварување. Инаку има голем ризик од отплесване, губење на рамнотежа и паѓање.

Генерално до премин веќе се беше јасно, сега едноставно мораше да се фокусирам на извршувањето. Хоп-Тропе и еве веќе сме на крајот на прво јаже. Тоа се покажа и пасуси јаже. Останатите беа доста лежерни, и така си дозволивме да се насладиме на фантастичната глетка на североисток.

Направивме вкупно 5 јажиња, како на некој од нив речиси не сме става осигурување. Маршрутата е доста живописен. Поминува низ неколку Винко, мали маргините и Улеи, каде не би сакал да попаднеш без осигурување. Особено впечаток ми направи движење на снег и парчиња туфи додека возачот искачи. Во овој случај беа мали и дури беше најубаво, но goClimb Reznioveпретпоставувам, дека при други услови може и да е опасно ако се буци мраз.

Очекував да е доста студено. Бев си подготвил неколку пара ракавици, от които едни ретро –; кожени шепи полни со големи бран, ракавиците на дедо Атанас. Сонцето беше со нас речиси во текот на целиот ден и тие не влегоа во употреба.

На секоја игралиште имаше нешто како малку конкуренција меѓу Чичака и кесичка. Ту едниот, ту другиот сакаа да водат. Насети се лесна трка, што е доста корисно во овие моменти, бидејќи се нахъсваш и забораваш, за очебиини детали како висината, растојанието до следната и претходната осигурување. Јас се обидов на почетокот да изјави желба за водење, но видов, дека овој пат нема да ми се добие и решив да се должи на моментот и времето. Беше прилично забавно и додека се почувствувам веќе бевме горе. Целиот пат ни одзеде околу 5 часа, нема пристап до Reznove.

Поздравија се за искачувањето и направивме една не многу успешна, но победоносно слика. Всушност Сашко без да сака ми направи многу кул слика, која веднаш го направив профилот. Некако многу гордо и искуство стоев на врвот на маршрутата виси на Софија, па благодарност за фрејмови.

Додека слегнувавме полека кон колата разговара повеќето клучни моменти од денот и мислам, дека сите се накефихме на емоцијата и најчесто, дека имавме можност да сме надвор во ова убаво време.

Поздравија и се разбравме во саботата 18.02.2017 да одиме на Боянски водопад, за да поблъскаме малку мраз, дека наскоро ќе се стопи.

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор