Авантурата започнува кога плановите тргне наопаку!

Патот на еден приключенец од 21 век

/ Нешто како кратка биографија /

Тој е на 29 години, речиси 30. Но секогаш вели, дека е уште на 20 и не му е гајле многу, кога луѓето не го разбираат. За Евлоги годините се искуството, кој човек трупа во нив, не правото. ;Некои и на 40 не се виделе и половина од работите, които аз съм видял.”; не, не се фали, бидејќи искуството за него е резултат и на можности, и од време, дозволиле ти да го стекнам.
Бали, Индонезија, 2016
Многу сака да ја посети Јапонија, но може “;още утре да си купя билет и да отида”;, поради што не би го нарекол ова патување својот сон. но види, излегувањето во вселената е друго нешто. ;Колкото и фантастично да звучи”; Од околу два месеци Евлоги чита и се интересира како да го оствари. ;Живот и здравје, ќе се обидам да го постигнам некој ден. зашто, излегувајќи надвор орбитата, согледаме со сета своја суштина тоа, што сите знаеме - дека Земјата е трета планета од Сончевиот систем, дека е на одреден колку-си-километри од Сонцето и т.н. Слично осознавање менува тотално целиот концепт за сето, за животот. Зашто да знаеш и да сфатите, са две тотално различни неща.”;
Во последните четири-пет години Евлоги оди по работ. Никогаш досега не е паднал во бездна, како и никогаш не се жалел, дека е на работ да се случи. Кај него така се подредуваат работите, че “;секогаш кога имам потреба од нешто, то идва само”;.

убеден е, дека кога не се развиваш во професионален и на личен план, буквално си губиш времето. А тоа на крајот е највредното ни ресурс. До пред неколку години живот за Евлоги се развива на начин, кој стандардите на модерните ни сугерираат - најдобра едукација и најдобра кариера и професионална реализација подоцна. Завршува руското училиште во Софија како редовен студент и, паралелно, Училиште по англиски - како приватен. Потоа аплицира во различни универзитети во светот, во потрага по златната средина помеѓу цената и квалитетот. избира Холандија, каде завршува International Business and Management Studies.

поени, Индонезија 5 Септември 2016 - Мојот 29-и роденден. Единствен Подарок од животот. Види Напред. Диши длабоко и се движи Смело. фотограф: личен Архива
поени, Индонезија
5 Септември 2016 - Мојот 29-и роденден. Единствен Подарок од животот.
Види Напред. Диши длабоко и се движи Смело.
фотограф: личен Архива

Броеви и документи
Зашто е добар со броеви, Евлоги решава да се занимава со финансии. Не затоа што се чувствува толку запален, а “;просто защото ми върви и като цяло е свързано с добра професия.”; На имплементацијата начела заминува за половина година за Канада, откъдето пък се озовава в координационния отдел по банкиране на “;Алианц”; во Германија.

Откако завршил додипломски си степен, Евлоги оди во Durham University, каде што студирал финансии и инвестиции. А потоа потоа може да работи речиси насекаде. ;Само дека секогаш јас замислував, че ще се върна в България и ще се опитвам да променям нещата в нашата малка и –; за съжаление –; хаотична държава.”;

И навистина се враќа, во потрага по патека, по која да се променат работите. ;Човек винаги трябва да търси предизвикателството и да излиза от зоната си на комфорт.”; Следејќи ја оваа максима, тој се впушти во проектот за заеднички фонд на Николај Василев. Започна како приправник (;все от някъде трябва да започнеш”;), а неговата работа се покажува навистина голем предизвик. но, како и обично се случува, кога практикантот побара од еден момент натаму трудот му да биде плаќањето, одеднаш излегува, дека работодавачот веќе нема потреба од него.

Неговата следна позиција е како финансиски и инвестициски аналитичар во пензиски фонд, каде останува малку повеќе од една година. За овој период сфаќа, дека оваа работа не му се допаѓа. ;Не како природа, а поради секојдневниот, во кое човек запаѓа - секој ден е ист со претходниот, нема развој, нема предизвик.

Вал Торенс, Алпите, Франција март, фотограф 2016: личен Архива

Вал Торенс, Алпите, Франција
март, 2016
фотограф: личен Архива

Скок-подскок

Откако сфаќа, дека данокот живот не е за него, Евлоги почнува да бара некој друг вид настапи. Поради некоја апсолутно дива, како што тој ја нарекува, случајност во 2011 г. станува раководител на меѓународен проект, чиј корисник е Министерството за економија, туризмот и енергетиката. ;Работев на граѓански договор, не бев државен службеник, а шеф ми беше министерот. Проектот беше за развојот на кластери организации во Бугарија - ништо заедничко со финансии, въпреки че отново е икономически ориентирано.”;

Токму оваа работа насочува Евлоги сум консултантските услуги и по завршувањето на државниот проект тој почнува да ги советува различни фирми за стратегиите им за развој. Во процесот на советување паѓа на една, која нуди корпоративни обуки, и станува дел од нејзините редови.
Досега животот на Евлоги изгледа како константно скокање од работа во работа, но тоа не е бесцелно - со секоја наредна, тој се повеќе и повеќе се доближува до слободата, која бара, до желбата да прави нешто свое. Во овој период од својот живот тој е полн со идеи. Секој ден оди кај пријатели и нуди за почнат да го прават тоа, утре - друго; от сладолед през фрешове до внос на чанти от Барселона и “;какви ли не други неща”;.

Зимно Искачување На Джамджиев раб, Вихрен, Пирин Планина, Бугарија Март 2016. Еден Исклучително предизвикувачки Ден Исполнет Со Мноштво Крајни Емоции и уште еднаш сфаќаат колку се важни и Најмногу мал чекор во животот.
Зимно Искачување На Джамджиев раб, Вихрен, Пирин Планина, бугарија
март 2016. Еден Исклучително предизвикувачки Ден Исполнет Со Мноштво Крајни Емоции и уште еднаш сфаќаат колку се важни и Најмногу мал чекор во животот.

Во дуел со себе

Сем одредува хобитата за исто толку хетерогена, колку и работните му обврски. Но сите тие се обединети од една цел: ;желбата да предизвикаш себеси, да бараш авантурата и претежно да излезеш од зоната на комфорот, која секој од нас обично бара.
;скијач сум, преферирам free ride стилот - повторно поради слободата. Но мојата главна идеја е да повлече сопствена патека, рудникот по мој пат и во мое место, спрема мојот избор и интерес. А така да оставам и својата линија во планината - во конкретниот случај со ските. Същото е и в живота.”;
Во последните неколку години прави и сурфање - само хавајски сепак. нуркач е, но од сите овие нешта најмногу практикува планинарење, поради готово на бугарската природа и поради можноста да го правиш речиси во секое време на годината. ;За останалите трябват определени условия.”;

лебдат планови, сигурни авантури

Врз основа на своите хобија и луѓето, со кои го судира животот, Евлоги решава, дека, работејќи за фирмата, нуди корпоративни обуки, има слободата да измислува поинтересни производи за клиентите. ;На едно собрание решив да предложам да се комбинираат моите хоби со клиент база и да направиме посебна фирма за тимбилдинг. Но не од овие, на кои се јадат кебапчета и се пие ракија и работи од оваа сорта, а од оние, които ще предизвикат корпоративния служител да направи нещо различно.”; Идејата му се допадна, но не за сега, а за некаде во иднината. Тогаш тој одлучи, дека ќе ја реализира сам. Тоа е и неговата голема промена.

Остров Западна Јава Првото мојот патување во Азија, и тоа длабока Азија. Спаѓаат во село на 9 часа пат од најблиската цивилизирана болница и воопшто амбиент, која до пред тоа си земаме здраво за готово. Добрият човечец на снимката ме почерпи с току-що отсечен кокос, въпреки скромния си начин на живот. фотограф: личен Архива

В момента Евлоги още се бори да сбъдне мечтата си по устойчив начин. Спрямо наредбите в България, за да може да заведеш един, двама, петима или десет души някъде, нешто, свързано с туризъм, трябва да имаш лиценз за туроператор. ;Този лиценз не е нещо фрапантно – нито като сума, нито като трудност на придобиване.”;

От известно време Евлоги ходи по света, обикаля и се запознава с приключенци, ентусиасти, собственици на сърф лагери, дайвинг лодки, със ски комплекси – все хора, осмелили се да Живеят. ;Не се заблуждавайте, че тези хора са по различни от нас. Просто имат смелостта да преследват това, което желаят.”;

Тази година ходи няколко пъти в Египет, на Малдивите, в Индонезия, Франција, Тайланд, Щатите. Има повече от сто полета. А ги има, защото в момента изгражда система от контакти във всички свързани с неговите хобита места, за да построи мрежа за приключенски туризъм.
Приключенският туризъм за него се изразя в това да излезеш извън познатите си очертания. Защото само тогава наистина ще се почувстваш жив. ;Както някой беше казал, когато плановете ти се объркат, тогава започваш да живееш; да мислиш, да усещаш съзнателно, да гледаш и да виждаш всичко, което се случва наоколо.”;

Евлоги се опитва да събужда у хората това, което трябва естествено да си бъде в тях: да са малко по-активни и малко по-близо до света около тях – природа, комуникация с хора, срещи с животни или с други култури, древни места и т.н.

В преследване на най-красивата линия. езерото Изео, Италия The Floating Piers, 2016. Най-голямото предизвикателство в моят професионален път в буквален и преносен смисъл. фотограф: личен Архива

 ;

На едно от приключенията той се запознава с Росен Желязков – ръководител на цялостното изграждане на инсталацията “;Плаващите кейове”; на Кристо. Така Евлоги получава възможността да бъда супервайзър на проекта. Това е и една от причините, заради които неговите собствени кейове плават малко встрани засега. Но пък работата по “;Плаващи кейове”; е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправял, и изключително полезен опит за всичко следващо в живота му.

Планът е догодина Евлоги да има “;офис с две приятни момичета, които да обслужват клиентите”;, а той да се грижи за концепциите за нови продукти. Но няма да се занимава с “;елате на Нова година с нас, защото много ни е добра вечерната празнична маса”;, нали “;Всичко, което планирам, го правя все едно за себе си, а не за някакъв друг неопределен човек. Изпипвам всеки детайл, като предизвиквам хората да се замислят какво се случва с тях и с техния живот.”;

 ;

Статията е част от съдържанието на Капитал и е реализирана с подкрепата на Ballantine’;s

за авторот

mm
Evlogi Kirov
Eнтусиаст-приключенец на име Евлоги Бирбочуков, позната меѓу своите пријатели како Оги. Овој тип сака да патува и да бара предизвици во сè, до што ќе се допре. Имал можноста да се доживее од различни авантури и емоции во целиот свет, Евлоги сака да го сподели тоа чувство со светот и најмногу со овие, кои се подготвени. Како гласи познатата будистичка поговорка "кога ученикот е подготвен, наставникот ќе се појави ".

коментари

Оставете Одговор