Прв скок со падобран

Едно е да си замислуваш, а сосема друго да ти се случи

 ;

Приказната за мојот прв скок со падобран започна од еден пијалок во барот и дискусија на соништа!

Стоевме и си разговаравме со Маја за скокање со падобран, зашто брат нејзино практикуваше наоколу овој спорт, а на неа и претстоеше наскоро да скокаат за првпат. споменав, дека и јас си сонувам наскоро да го направам. Не бевме се виделе одамна, а средбата беше многу емотивна и исполнета со разговори и признанија, генерално срцепарателна 😊. Во еден момент таа не можеше да ми одолее 😊 и бидејќи имаше предвидени два пренапони за неа во иднината, таа одлучи да ми подари едниот. Ако имаш две кошули, дај едната на својот ближен 😊. ми рече:


 ;

утре отскокнување!

 ;

 ;

 ;

 ;

Тоа беше од оние моменти, кога гледаш човекот против себе, сфатиме колку го сакаш, колку значи за тебе и сакаш да му дадеш сето, което можеш и имаш в този момент …; И јас те сакам Маја !!!!!

UAUUUU !!!! Не можев да поверувам, а уште помалку да сфатам што ми претстои. Се чувствував сеедно, дека сум го правила и друг пат.

Внимавај што ќе посака - дел II

дојде утрото! Многу пријатно будење од првите зраци на сонцето. Надвор беше уште кул и многу свежо. на аеродромот, каде се остваруваат скокови, сите щъкаха и се подготвуваа да ги исполнат со адреналин сите наоколу! Имаше како такви како мене, кои не беа чувствувале овој предизвик, така и од "наркоманите" , кои си беа редовни посетители.

 ;

И двата типа ми беа многу интересни. Бидејќи многу сакам да истражувам, набљудував сите - нивните лица, нивните чувства пред да доживее адреналиновата инјекција, како и трудољубивост, со што се подготвуваа. Најинтересно беше, дека од никој не лъхаше ниту капка загриженост или вознемиреност - идеална околина, во која можеш да се опуштиш.

 ;

Што е да си замислуваш, а што е да ти се случи

 ;

Наскоро би летна 😊 Тоа, што замислував беше само, дека нешто возбудливо ќе ми се случи. Можеби мојата фантазија беше способно да наслика околу 1/100 дел од вистината.

Бев исклучително мирна!

Дојде и мојот ред! Инструкторот ми беше супер кул и избалансиран човек. чувствував, дека можам да му имам доверба. мислам, дека тоа е најважно, за што треба да се грижиме. кога инструктор, нема значење на она што. Почувствуваш ли се во сигурни раце, имаш слобода да дадеш сето, на што си способен и да се олабават и уживате со целото свое битие!

 ;

адреналинот - медитација

Качивме во самолетчето и почнавме да се искачи нагоре. Беше многу жешко, а високиот притисок не дозволуваше на авионот да бира височина многу брзо. По малку забележав, дека инструкторот ми е затворил очи. Замислив што ли е тоа - дали е няаквъв вид медитација или ритуал пред скок (молитва или …; 😊). Потитах го, а тој ми одговори, дека така се одмора.

Ми беше многу несфатливо, но најверојатно правејќи го секој ден нивото на адреналинот не е воопшто висок, како кај почетниците, кој не знае што прави 😊 Всушност според мене работата му се беше претворила во секојдневна медитација (наоѓам го за многу пријатно). вистината е, дека енергијата му беше толку силна, дека се пренесов во неговиот хармоничен и мирен свет.

 ;

По малку слушнав: "Отворај!"

 ;

 ;

 ;

дојде моментот! Е сега се возбудени веќе! следете ги инструкциите, кои не беа многу сложени. Лесно е да си како багаж, ништо не се бара од тебе. Отсуствува оној момент, во кој да си кажеш: "ДА! го правам тоа!“ …;. Тој го прави наместо тебе, доста е удобно! 😊

Застанете на почетокот, а воздушната струја бумтеше толку, дека немаше шанса да слушнам дали некој ми кажува нешто. Бев неочекувано мирна. Секогаш сум замислував, дека кога ќе дојде време да скокне со падобран, ќе бидам со доста чука срце.. но за жал! Не знам дали, бидејќи прагот на стравот ми исчезнува со годините, или мирна фигура беше зад мене, чувствував се, дека знам што правам.

Гледав долу и се чувствував како да сум дома. Упатствата беше да ставам главата на рамото на инструкторот, гледајќи нагоре. Тој стави рака на челото, благо притисна мојата глава, за да не се размислува да разгледувам во несоодветни момент 😊 И така не знаев што ќе се случи и кога точно ќе се случи. Опуштете се целосно, немав работа освен да се насладувам. Иииииииииииии скок…;;;;;. Одеднаш почна да се случува нешто, за което нямах време дори да помисля какво ли е…; Толку е брзо и разтрисащо, чувствуваш како кожата на лицето ти се вее, воздушната струја исполнува образите ти до крајни граници, не е многу лесно да земеме здив, но не и ти треба! 🙂 Работата е: А,јас ли лета? 🙂

Кога се отвори падобран имаше неколку секунди, в които първо си поех въздух няколко пъти с въздишка…; потоа сфатив, дека веќе се движиме прилично побавно, сеедно бевме на земјата. Сето веќе беше супер мирно.. Летяхме си лекичко и си се реехме …;

Веќе можев да почнам да чувствувам и сфаќам каде сум и што ми се случува.

Ами …; не сакав да завршува!

слетаа се, прегрнала го силно! Тој не разбираше колку значи за мене, како што можеби и за секој, кој му доверува својот живот! За тоа му потсетија, дека е одличен, ако случајно заборавил. 🙂 И така …; започна процесот на осознавање. Луѓето гледаат и очекуваат да ја изразиш со зборови како што беше, а ти стоиш со една фаца (определям я като тип “;доволен идиот”;), која објаснува сè. 🙂 Нема потреба од многу приказни!

слета

Изразот на сите, кои преживеан тоа за прв пат, беше речиси подеднакво

Пред да се зголемуваат сите се едни живи, припкащи, кој зборува, кой се притеснява…; секој со броеви си. Интересно е враќањето! Каков и да си, каквото и да си очаквал –; физиономија на финалето е еднаква! 🙂 беснеат емоции од секаков вид се трансформираат во скроти адреналинова хармонија. Некој од редовните скокач ми шепна:

; Утре ќе разбереш што ти се случило!

тој знаеше. Веднаш во мене наиде прашањето дали тој, иако отскокнување често, сфаќа секој скок на другиот ден. Најверојатно да! Колку и да си тренира, според мене ти треба време да възприемеш тоа толку рачката искуство. Колку и да си тренира, секој пат ти треба решителност! Колку и да си тренира, секој пат, кога се приземји, се потчукнуваат сам по рамото! Е, за сето тоа се бара храброст и е добро да признаам пред себе, дека си херој. Едно сместување е најдобар начин да попиеш емоциите од слуилото се и да станеш со насмевка на следниот ден! А токму тие, овие луѓе, кои полнат со адреналин крвните садови се едни од најпознатите избалансиран луѓе, кои сум сретнала! Бара да се такви, бидејќи одговорноста, која преземат со секој скок е огромна. Треба да си многу внимателен со секој детал, защото …; !

;Не грижете се за стравот, се грижи за зависноста!;

; ми е омилено. Тоа е патот кон страста, која полека преминува во начин на живот. Претвора се водечка сила, многу често дури и во смисла на твојот живот. Обожавам сите овие луѓе! Страста прави луѓето убави!

За себе можам да кажам, дека сум ја доживувала кон пливањето и водата. нешто, што обожавам, те тера да стануваш наутро и ти дава сила да движиш сè друго. И некако сето редови, кога го правиш тоа, што сакаш!

 ;

Човекот со најчудниот професија

човекот, кој не е луд!

 ;

Имаше еден човек, со кого бев си зборувала нештата. Гледав го како темелно си збира падобран и го прашав кој по ред скок му претстои и добив неочекуван одговор:

; Да не сум луд!

Зачудив се што значи тоа, но тој не продолжи. го прашав. А тој одговори исцрпно:

; Да не сум луд да скокам, јас само збира падобрани.

Е, бев тотално изненадена. не очекував, дека може да постои таков човек. Да живееш и прекрарваш дните си с “;лудите”; и да не си пробал ниеднаш од апчето им. 🙂 Да знаете …; постои!

 ;

Да дариш усмивка на приятел в нужда –; непроценливо

Токму во тој момент имав бескрајна потреба од тоа. Не самиот скок, а гестот. гест, со кој овие двајца одлични брат и сестра ми покажаа, дека сум важна за нив, дека ме сакаат. Најголемото чувство! сакам ви! Тоа се Митко (стапна плитко 🙂 ) и мај! Едни од најомилените ми луѓе на оваа Земја! Едни од луѓето, на кои можам да сметам, секогаш за сè!

Маја по некое време 🙂
Митко се подготвува за околу 100ния си скок

 ;

 ;

 ;

 ;

 ;

 ;

 ;

 ;

Феноменален 非凡 的 Кина - ";GoExplore China";

Една феноменамна екскурзија до Кина, која ќе ни запознае со културата, историјата, и разновидниот животен стандард. Многоликата туристическа дестинация Най-ценното
Shenzhen, Yangshuo, Кина, Хонг-Конг
9-23.03,2019
ново

Ски одмор во Бугарија - GoSki ,,МУРИТЕ Клуб Хотел';';

БЕСТ планински КЛУБ ХОТЕЛ ЗА 2012 год. Омилено место на многумина уште од 2008г., познат тогаш како White Fir Valley,
Банско, бугарија
зима 2018/19

Ски одмор во Бугарија - GoSki Пампорово

Повелете во издвоени-Хотел "проследување Ризорт" к.к. Пампорово, за да го поминете незаборавен одмор со вашето семејство или да споделите специјални
бугарија, Пампорово
зима 2018/19

Нуркачка сафари во Колумбија - GoDive ";Malpelo";

Нуркање во Малпело - нашиот личен фаворит! островот (врв на подводна планина) се крева од водата во средината на Тихиот
Malpelo, Колумбија
7-17 Окт. 2019

за авторот

mm
Aleksandrina
родена и живеела детство околу морскиот брег. Уште тогаш се вљубува во него и се што е поврзано со него - водата, песок, морскиот бриз. Речиси десет години помина во напорните тренинзи во базенот, каде се е микроб спортскиот дух и желбата за Тимот игра. Полето од интереси и активности, поврзани со различни видови на спорт и авантури, расте со секоја минута. Инспирира од новото и непознатото, стреми се да проба сè - патување, убави глетки, нови познанства и насмевки. Многу цени односите меѓу луѓето и верува, дека што и да правите, кога е споделено тоа е многу силно и убаво.

коментари

Оставете Одговор